Επίσκεψη στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας πραγματοποίησε σήμερα ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Ξενοφών Σπηλιώτης, συνοδευόμενος από τον αντιπρύτανη Στέφανο Ζαούτσο για να τον ενημερώσουν σχετικά με τις προτάσεις του ιδρύματος για την συγχώνευση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο κ. Σπηλιώτης ενημέρωση τον κ. Αγοραστό για τις προτάσεις που υπέβαλε το ΤΕΙ Θεσσαλίας στο υπουργείο Παιδείας σχετικά με την συγχώνευση των ιδρυμάτων της Θεσσαλίας.

?

Κώστας  Αγοραστός (περιφερειάρχης Θεσσαλίας) :  «Συναντηθήκαμε με τον πρύτανη του ΤΕΙ Θεσσαλίας και είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση, ανάλυση των δεδομένων και ανάλυση των προτεινομένων λύσεων από πλευράς ΤΕΙ. Ξέρετε ότι αυτή η επιχειρούμενη συγχώνευση είναι πάρα πολύ δύσκολη και η Θεσσαλία πρώτη σε όλη την Ελλάδα έχει καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο. Τόσο το ΤΕΙ όσο και το Πανεπιστήμιο. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μια βούληση συνεργασίας. Η περιφέρεια Θεσσαλίας έχει άποψη. Έχει άποψη και λέει ότι από τα 48 τμήματα που υπάρχουν σήμερα και λειτουργούν σε όλη τη Θεσσαλία δεν πρέπει να αδικηθεί η εκπαίδευση. Πρέπει να πάμε σε μια εκπαίδευση  που θα ωφελήσει, τους φοιτητές, την παραγωγικότητα, τις πόλεις, τις κοινωνίες και όχι όπως μας συμφέρει. Άκουσα σήμερα τις απόψεις του πρύτανη του  ΤΕΙ Θεσσαλίας, μέσα στην εβδομάδα θα συναντηθούμε και με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στόχος της περιφέρειας είναι να ενισχυθούν και να γίνουν τμήματα, που θα έχουν υποδομές,  τεχνολογικό εξοπλισμό, εκπαιδευτικό προσωπικό, φοιτητές, φοιτητική μέριμνα και να είναι λειτουργικά, βιώσιμα και παραγωγικά. Χωρίς να διαταραχθεί η χωροθετική τους  ισορροπία  στη Θεσσαλία. Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρχει και ένα σχέδιο ρεαλιστικό. Οι απόψεις του ΤΕΙ πηγαίνουν σε κάτι τέτοιο. Το ζητούμενο είναι να ακούσουμε και το Πανεπιστήμιο και να δούμε πως μπορεί να προχωρήσει η συγχώνευση. Από την πράξη αυτή πρέπει να δημιουργηθεί, κάτι μεγάλο, κάτι ξεχωριστό και δημιουργικό για την εκπαίδευση και το μέλλον των παιδιών μας. Είναι αταλάντευτη η πρόθεση μας να μην αδικηθεί κανείς και πρωτίστως η εκπαίδευση και φυσικά τα χρήματα που επενδύθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από το ΕΣΠΑ, πάνω από 100 εκ. ευρώ, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να μην πάνε χαμένα».

 Ξενοφών Σπηλιώτης (πρύτανης ΤΕΙ Θεσσαλίας) :   «Ζητήσαμε και είχαμε μια συνάντηση με τον κ. περιφερειάρχη σχετικά με τα θέματα της συνένωσης –συγχώνευσης των ιδρυμάτων της Θεσσαλίας που προτείνει το υπουργείο παιδείας στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Ο κ. Αγοραστός είναι ο θεσμικός παράγοντας, που μπορεί να δει συνολικά, το τι μπορεί να γίνει στη Θεσσαλία, στην Κεντρική Ελλάδα. Έχει άποψη για αυτό, έχει χρηματοδοτήσει πάρα πολλές από τις εγκαταστάσεις του δικού μας ιδρύματος αλλά και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Θα έχει θεσμικό ρόλο και μετά την συνένωση εάν και εφόσον αυτή συμβεί και επομένως έχει και τον κύριο λόγο στο πως θα επιτευχθεί αυτή η συνένωση προς όφελος, των πόλεων, των κοινωνιών και των ιδρυμάτων  της Θεσσαλίας.

Ο κ. περιφερειάρχης ζήτησε και ενημερώθηκε για το σχέδιο, το οποίο έχουμε υποβάλει για την ακαδημαϊκή ανάπτυξη του ΤΕΙ Θεσσαλίας στο πλαίσιο της συνένωσης και το οποίο έχει υποβληθεί στο υπουργείο. Τον ενημερώσαμε από πρώτο χέρι, έτσι ώστε να κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις σχετικά με αυτήν την περίπτωση».

 

Μοιράσου το άρθρο: