Την άμεση ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές του Δήμου Αγιάς αλλά και ιδιωτών και επιχειρήσεων από τις καταστροφικές πλημμύρες ζητά με ερώτηση του προς τους Υπουργούς, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσιαντώνης.
Στην ερώτηση του αναφέρει μεταξύ άλλων :

Πρόσφατα πολλές περιοχές του Δήμου Αγιάς του Νομού Λάρισας επλήγησαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις εκτεταμένες πλημμύρες, με συνέπεια την ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή σε υποδομές, οδικό και αποχετευτικό δίκτυο, σπαρτά, σπίτια, αγροτικές κατοικίες, κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες και επιχειρήσεις….

Επειδή η συγκεκριμένη περιοχή πλήττεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες από αντίστοιχα φαινόμενα.

Επειδή είναι επιβεβλημένη η άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτατης ανάγκης (ως σχετικώς αιτήθηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας) και η ενεργοποίηση του Κρατικού μηχανισμού υποστήριξης των κατοίκων της, ώστε να καταστεί εφικτή η, κατά το δυνατόν συντομότερη, επαναφορά των κατοίκων στην κανονικότητα, καθώς αφενός πρέπει να μην απολέσουν την αγροτική και κτηνοτροφική τους παραγωγή, αφετέρου πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα και έγκαιρα για την επερχόμενη τουριστική περίοδο….

(EUROKINISSI)

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Προτίθεστε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Αγιάς?

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να ενεργοποιηθεί ο Κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές σε υποδομές του Δήμου Αγιάς, των ιδιωτών αλλά και των επιχειρήσεων που επλήγησαν? Ειδικότερα, σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, προκειμένου:

· για την άμεση καταγραφή, αποκατάσταση και αποζημίωση, μέσω οικονομικής ενίσχυσης – χρηματοδότησης, των κατοίκων που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην περιοχή του Δήμου Αγιάς του Νομού Λάρισας, ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν η επιχειρηματική, οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα των κατοίκων της περιοχής?

· για την εκτίμηση και αποκατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου και των τεχνικών έργων που υπέστησαν ζημιές, ώστε να μην κινδυνέψουν στην καθημερινότητά τους οι κάτοικοι των εν λόγω περιοχών?

3. Προτίθεστε να λάβετε μέτρα περί παράτασης της πληρωμής πάσης φύσεως φορολογικών και εν γένει οικονομικών υποχρεώσεων (προς το Ελληνικό Δημόσιο, Τράπεζες είτε αφορά σε δάνεια των Τραπεζών άμεσα, άλλως αποκλειστικά από κεφάλαια αυτών, είτε σε δάνεια που εκταμιεύθηκαν από τις Τράπεζες στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων, Ασφαλιστικούς Φορείς, κλπ) για τους κατοίκους του Δήμου Αγιάς του Νομού Λάρισας?

4. Σε ποιες άλλες ενέργειες – κίνητρα μέσω κοινοτικών προγραμμάτων και εθνικών δράσεων θα εστιάσετε ώστε, μέσω της αξιοποίησης αυτών, οι κάτοικοι των ως άνω περιοχών θα μπορέσουν να επανενταχθούν σε άμεσο χρόνο σε κανονικούς ρυθμούς ζωής?»

Μοιράσου το άρθρο: