Κ. Γαβρόγλου: Χωρίς συναίνεση τα πράγματα μπορεί να μείνουν ως έχουν

Στις συνέργειες των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, αναφέρθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου. Ο υπουργός ξεκαθάρισε με αφορμή τις συγχωνεύσεις των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, μεταξύ των οποίων και των δύο Ιδρυμάτων της Θεσσαλίας (Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ) ότι βασική επιδίωξη του είναι οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και δεν απέκλεισε το γεγονός “αν δεν υπάρχουν συμφωνίες, τα πράγματα μπορούν να παραμείνουν ως έχουν”.

Αναλυτικότερα στην συνέντευξη τύπου για τα συγκεκριμένα θέματα, αλλά και το ρόλο που καλείται να παίξει η Αυτοδιοίκηση ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε συγκεκριμένα: “Θα ήθελα εδώ να διευκρινίσω από την αρχή κάτι, για το οποίο γίνεται καμία φορά μια παρεξήγηση καλοπροαίρετη. Δεν συζητάμε για την πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ, δεν συζητάμε για τη συγχώνευση των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια. Συζητάμε κάτι που είναι οι συνέργειες των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια και η ίδρυση ταυτόχρονα νέων Τμημάτων. Δηλαδή συζητάμε για την προοπτική της επόμενης 15ετίας για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματά μας.

Τι έχουμε κάνει σε αυτό; Έχουμε ζητήσει να μας προταθούν πρόσωπα ώστε να είναι στις ομάδες εργασίας που έχουμε κάνει και μας έχουν προταθεί κατά τεκμήριο οι Πρυτάνεις, οι Αντιπρυτάνεις, ή άτομα που έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία από τη λειτουργία των Ιδρυμάτων.
Κ. Γαβρόγλου: Χωρίς συναίνεση τα πράγματα μπορεί να μείνουν ως έχουν
Εμείς έχουμε κάνει τις αντίστοιχες ομάδες εργασίας και διορίζουμε και ένα άτομο ως εκπρόσωπο του Υπουργείου. Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ότι αυτές είναι ομάδες εργασίας που ελέγχει το Υπουργείο. Το Υπουργείο έχει έναν εκπρόσωπο και οι υπόλοιποι υποδεικνύονται από τα ίδια τα Ιδρύματα.

Γίνεται συζήτηση στο πλαίσιο των ομάδων εργασίας και οι ομάδες εργασίας μας παραδίνουν ένα πόρισμα. Αυτό είναι είτε ένα πόρισμα που παραδίδεται από την Επιτροπή ως πόρισμα της Επιτροπής, είτε γίνεται μια σύνθεση των διαφόρων απόψεων που έχουν ακουστεί.

Αυτό είναι για πρώτη φορά που γίνεται. Πρώτη φορά είναι από τα κάτω, δεν είναι κάτι που κάνει το Υπουργείο με δικές του Επιτροπές και σχεδιασμούς.

Αυτά τώρα τα πορίσματα τα στέλνουμε στις Συγκλήτους και τα θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση, που σημαίνει ότι και η τοπική κοινωνία έχει άποψη, και μέλη ΔΕΠ τα οποία δεν συμμετέχουν στις Συγκλήτους έχουν άποψη.

Ξαναέρχονται στο Υπουργείο και συντάσσουμε το νομοσχέδιο πια με βάση όλα αυτά. Αυτό το ξαναστέλνουμε πίσω για δημόσια διαβούλευση και αφού πάλι πάρουμε τις προτάσεις, προχωράμε στη
νομοθέτηση. Όλα αυτά θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει και να προχωρήσουμε στις ρυθμίσεις αυτές με Προεδρικά Διατάγματα.
Κ. Γαβρόγλου: Χωρίς συναίνεση τα πράγματα μπορεί να μείνουν ως έχουν
Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ παραδείγματος χάριν έγινε με Προεδρικά Διατάγματα. Και ξέρετε Προεδρικό Διάταγμα είναι ένα πράγμα που προτείνει το Υπουργείο, πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και γίνεται Προεδρικό Διάταγμα. Εμείς θεωρούμε ότι η επόμενη 15ετία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών μας Ιδρυμάτων, αφορά το σύνολο της κοινωνίας και ως τέτοιο, πρέπει να έχει την πλατύτερη δυνατή διαβούλευση.

Ταυτόχρονα προτείνονται και ερευνητικά Ινστιτούτα και τα διετή προγράμματα σπουδών στα οποία τα παιδιά από τα ΕΠΑΛ θα έχουν μια προνομιακή δυνατότητα εισαγωγής, που θα είναι για επαγγελματικά πιστοποιητικά.
Με αυτή τη διαδικασία έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και έχει κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου.

Χτες βγήκε σε διαβούλευση οι προτάσεις της Επιτροπής για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς μαζί και με την πρόταση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η πρόταση «Εύριπος» για την Εύβοια. Σήμερα το πρωί είχαμε συνάντηση με τον Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και τον νεοεκλεγέντα Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και θα βγει σε διαβούλευση και η πρόταση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για κάποιες πόλεις της Στερεάς.

Ταυτόχρονα ήδη εργάζονται οι Επιτροπές που είναι κοινές για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το ΤΕΙ Πελοποννήσου, για την Πάτρα και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και η Επιτροπή η οποία παράδωσε το πόρισμά της ανάμεσα στο διεθνές Πανεπιστήμιο, στο ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.

Τελειώνω με δυο επισημάνσεις. Πρώτον, ο λόγος που κάνουμε αυτή την εξαντλητική διαδικασία, είναι για να μπορέσουμε να έχουμε όσο μεγαλύτερη συναίνεση γίνεται. Αν δεν υπάρχουν συμφωνίες, τα πράγματα μπορούν να παραμείνουν ως έχουν. Δεν θα πιεστεί κανένας να ακολουθήσει το όποιο σχέδιο, ακόμη κι αν αντανακλάται στο πόρισμα της Επιτροπής.

Εμείς θέλουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Δεν θέλουν κάποια Τμήματα; Δεν θέλουν κάποια Ιδρύματα; Μπορούν να παραμείνουν ως έχουν. Υπάρχει και το νομικό καθεστώς και αν θεωρούν ότι σήμερα είναι μια χαρά τα πράγματα, μπορούν να παραμείνουν έτσι. Δεν λέω ότι υπάρχει μια τέτοια τάση, αλλά θέλω να είναι σαφές ότι κανένας δεν θα πιεστεί.

Και το τελευταίο είναι ότι εμείς θα θέλαμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμμετέχει και να είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτή τη στιγμή έχει πάρα πολλές δυνατότητες. Πάρα πολλές δυνατότητες να βοηθήσει τα Ιδρύματα να αντιμετωπίσουν δυναμικά αυτή την επόμενη 15ετία. Σε αυτά τα θέματα ορισμένοι Δήμοι έχουν δείξει εξαιρετική ευαισθησία και πραγματικά έχουν βοηθήσει τα Ιδρύματα όλα αυτά τα χρόνια. Αρκετοί Δήμοι έχουν μείνει σχετικά αδιάφοροι, τους καλούμε να εμπλακούν και στη συζήτηση αλλά κυρίως και στη δέσμευση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών που μπορούν να πάρουν γι’ αυτό το εγχείρημα”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος