K. Mπαργιώτας: Μηδενική πρόοδος στη Μεσοχώρα

Λόγο για μηδενική πρόοδο στη Μεσοχώρα και μηδενικά αντισταθμιστικά από τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών σταθμών, κάνει ο βουλευτής του Kινήματος Αλλαγής στη Λάρισα Κ. Μπαργιώτας με αφορμή τη συζήτηση σχετικής ερώτησης του στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο κ. Μπαργιώτας ανέφερε «Με τον κ. Φάμελλο έχουμε ξανασυζητήσει το θέμα της Μεσοχώρας σε προηγούμενο χρόνο. Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αποδοχής, έχουμε συνεισφέρει όλοι τοπικά και από τη μεριά της Θεσσαλίας στην ολοκλήρωση κάποιων διαδικασιών. Υπάρχει η ειλικρινής δέσμευση της Κυβέρνησης ότι το υδροηλεκτρικό φράγμα της Μεσοχώρας, που δεν έχει σχέση με την εκτροπή, θα ολοκληρωθεί, γιατί είναι ουσιαστικά στη φάση του τελειώματος. Παρ’ όλα αυτά, θα ήθελα να σας ρωτήσω τι γίνεται με τις εναπομείνασες απαλλοτριώσεις και τις τελευταίες εργασίες της ΔΕΗ, οι οποίες, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν προχωρούν, με αποτέλεσμα ένα τεράστιο έργο, ένα έτοιμο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο εδώ και δεκαετίες, να μην μπορεί να ενταχθεί στο σύστημα, για να αποδώσει και στη ΔΕΗ και στη χώρα».
K. Mπαργιώτας: Μηδενική πρόοδος στη Μεσοχώρα
Ο Υπουργός απάντησε «Όπως ξέρετε, η Μεσοχώρα προχωράει, εφόσον διασφαλίστηκε ο πλήρης και καθολικός και οριστικός διαχωρισμός του από οποιαδήποτε έννοια εκτροπής του Αχελώου. Αυτό κατοχυρώθηκε. Από εκεί και πέρα, προχωράνε βήμα-βήμα -σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλης- τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις απαλλοτριώσεις, το ΣΧΟΟΑΠ της περιοχής, το οποίο προσπαθεί να ενσωματώσει τα νέα δεδομένα. Εκκρεμούν αρκετά βήματα, όπως η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των προσδιορισμένων εκτάσεων και η ολοκλήρωση των εργασιών που έχουν διακοπεί ή έχουν καταστεί αναγκαίες, που αποτελούν πλέον μέρος των επενδυτικών πρωτοβουλιών που έχει η ΔΕΗ και του σχεδιασμού που κάνει στις επενδύσεις της. Συνεπώς, έχουν λυθεί οι βασικές προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση του έργου, όπως είχε διατυπωθεί πρόσφατα. Βήμα-βήμα γίνονται και όλα τα αναγκαία μέτρα για να προχωρήσει αυτό το έργο, το οποίο εκ των πραγμάτων θα είναι σημαντικό και για τη ΔΕΗ και για το σύστημα της χώρας».

ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
«Με το νόμο του 2006 που αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις οποίες περιλαμβάνονται τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα, έχει θεσπιστεί ανταποδοτικό τέλος ύψους 3%, το οποίο αποδίδεται μέσω των ΟΤΑ στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό δεν ισχύει και δεν καλύπτει τα μεγάλα υδροηλεκτρικά τα οποία, όπως γνωρίζετε, είναι πολλά στη χώρα, με αποτέλεσμα σήμερα οι περιοχές οι οποίες έχουν μεγάλες λίμνες και μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια να μην έχουν κανένα ανταποδοτικό κέρδος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Αχελώου, στον οποίο υπάρχει η ραχοκοκαλιά της υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ, με μια σειρά από φράγματα τελειωμένα, ημιτελή ή υπό κατασκευή, έχει επιφέρει τεράστιες επιπτώσεις περιβαλλοντικές και όχι μόνο στην περιοχή, μην έχοντας αποδώσει ποτέ ιστορικά, από το 1965, κανένα ανταποδοτικό. Να σημειώσω ότι, σε αντίθεση με τα υδροηλεκτρικά, η ΔΕΗ έχει αποδώσει στις τοπικές κοινωνίες με πολλούς τρόπους ανταποδοτικά στα λιγνιτωρυχεία, έχοντας κάνει παρεμβάσεις τηλεθέρμανσης και διάφορες άλλες παρεμβάσεις τόσο στην Κοζάνη όσο και στη Μεγαλόπολη, ενώ δεν έχει κανενός είδους πολιτική παρεμβάσεων στις περιοχές που άπτονται των υδροηλεκτρικών. Ο κ. Γραμματικάκης, ο Ευρωβουλευτής του Ποταμιού, έθεσε το θέμα στην Επιτροπή για το εάν θα έπρεπε ή όχι να συμπεριληφθούν τα μεγάλα υδροηλεκτρικά στα υδροηλεκτρικά που αποδίδουν το 3%, για να πάρει την απάντηση από την Επίτροπο Ανταγωνισμού κυρία Μαργκρέτε Βεστάγκερ ότι «η ειδική εισφορά που αποδίδεται σε φορείς διαχείρισης δικτύων ή συστημάτων από ορισμένους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ανεξάρτητα του μεγέθους τους, είναι αθέμιτη διάκριση, εκτός εάν συντρέχει αντικειμενικός λόγος». Λέει, λοιπόν, η Επίτροπος ότι ακόμα και αθέμιτη διάκριση και αθέμιτη ενίσχυση της ΔΕΗ μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι έχει εξαιρεθεί από την υποχρέωση να αποδίδει ανταποδοτικό τέλος στις τοπικές κοινωνίες», τόνισε ο κ. Μπαργιώτας και ρώτησε τον Υπουργό γιατί δεν θεσμοθετεί ανταποδοτικό τέλος ειδικά για τα μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.
K. Mπαργιώτας: Μηδενική πρόοδος στη Μεσοχώρα
Η απάντηση του κ. Σταθάκη ήταν «Τα μεγάλα υδροηλεκτρικά δεν ανήκουν στην κατηγορία των ΑΠΕ. Στην κατηγορία των ΑΠΕ ανήκουν τα φωτοβολταϊκά, τα αιολικά και τα μικρά υδροηλεκτρικά. Γιατί δεν ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία; Διότι παίζουν άλλον ρόλο. Όλα αυτά που σας είπα, τα μικρά υδροηλεκτρικά και τα άλλα, έχουν μια συνεχή ροή, προτεραιότητα στην ένταξη στο σύστημα και εγγυημένες τιμές. Τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ παίζουν άλλον ρόλο στο ενεργειακό μας σύστημα. Δεν πρέπει να αλλάξει το καθεστώς, παρά μόνο εάν μετά αλλάξει ο ρόλος που παίζουν τα μεγάλα υδροηλεκτρικά στο σύστημα. Παίρνοντας υπόψη και την απάντηση της κυρίας Βεστάγκερ, η απάντηση είναι σαφής. Δεν προσκρούει σε κανένα επίπεδο ανταγωνισμού, ακριβώς επειδή δεν εντάσσονται στο σύστημα των ΑΠΕ, όπως είναι τα συνεχούς ροής μικρά υδροηλεκτρικά. Άρα, δεν τα ανταγωνίζονται και δεν προσκρούει σε κανέναν κανόνα ανταγωνισμού».

Ενώ ο βουλευτής αντέτεινε «Είμαι σίγουρος, όμως, ότι ξεπερνάει η ανάλυση που κάνετε και την αντίληψη που έχουν οι τοπικοί πληθυσμοί και οι τοπικές κοινωνίες για τη διάκριση που εν τοις πράγμασι γίνεται εις βάρος τους. Νομίζω ότι δηλώσατε με σαφήνεια ότι δεν σκοπεύετε να κάνετε κανενός είδους κίνηση όσον αφορά την ανταποδοτικότητα ή την στήριξη από την ΔΕΗ, η οποία καλώς ή κακώς εκμεταλλεύεται πόρους και διαταράσσει και το οικολογικό περιβάλλον. Η πολιτική σας παράταξη ήταν αυτή που ξεσήκωσε κυριολεκτικά τον τόπο τα τελευταία τριάντα χρόνια και ακύρωσε ή άφησε ημιτελή με διάφορες παρεμβάσεις -πολιτικές και δικαστικές- τα έργα στη Μεσοχώρα και στη Συκιά, με κύριο επιχείρημα ότι πρόκειται για μια σοβαρή οικολογική διαταραχή και οι οικολογικές επιπτώσεις στην περιοχή είναι τρομακτικές. Για αυτά η ΔΕΗ δεν έχει κάνει το παραμικρό για τις περιοχές. Κάποιου είδους ανταπόδοση στην τοπική κοινωνία νομίζω ότι είναι υποχρέωση και της ΔΕΗ και του μελλοντικού ιδιοκτήτη ενδεχομένως στο απώτερο μέλλον, μιας και το μέλλον της ΔΕΗ και των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων είναι υπό συζήτηση εδώ και πολλά χρόνια».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος