Κατάστημα δώρων και πάρκο ιππασίας από τους “Μυρμιδόνες”

Array

Στο στούντιο της ΕΡΤ Λάρισας, βρέθηκε, σήμερα, ο πρόεδρος του πρώτου Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης του Νομού, Δημήτρης Λιόλιος. Οι “Μυρμιδόνες”, όπως ονομάζεται ο ΚΟΙΣΠΕ, αποτελείται από επιστήμονες ψυχικής υγείας και πρώην και νυν ψυχικά ασθενείς. Συμπληρώνει αυτές τις μέρες τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του και ήδη από τα 50 μέλη του, τα 13 μέλη εργάζονται στην καθαριότητα και την τραπεζοκομία.

Σε λίγες εβδομάδες, όμως, θα πραγματώσουν το τρίτο τους εγχείρημα που είναι η λειτουργία καταστήματος δώρων και άλλων ειδών ανάγκης για επισκέπτες και ασθενείς, μέσα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Στα σχέδια των Μυρμιδόνων συμπεριλαμβάνεται και η συνεργασία με την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή Λάρισας, η οποία μετατρέπεται σε Αγροτικό Πάρκο με τη σύμπραξη του ΤΕΙ, του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας και άλλων φορέων.

Όπως είπε στην ΕΡΤ Λάρισας ο κ.Λιόλιος, ο ΚΟΙΣΠΕ έχει ήδη υποβάλλει την πρόταση για συνεργασία με την Αβερώφειο, στην αρμόδια επιτροπή υπό τον υφυπουργό Αγρ.Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη.

“Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η συνεργασία του Κοι.Σ.Π.Ε. Λάρισας με την Αβερώφειο Γ.Σ. θα αποφέρει σημαντικά οφέλη και για τους δύο οργανισμούς, μέσα στα πλαίσια των κανόνων και των αξιών της κοινωνικής οικονομίας. Με γνώμονα την εκατονταετή και πλέον παρουσία της Σχολής στο τρίπτυχο εκπαίδευση, κοινωνία, πολιτισμός, είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε την αποκτηθείσα εμπειρία και να στηριχθούμε για οποιοδήποτε θέμα σχετίζεται με την εκπαίδευση του δυναμικού που ασχολείται επαγγελματικά με τον πρωτογενή τομέα. Άλλωστε η κατοχή του εξοπλισμού των εγκαταστάσεων αλλά και όλων των απαραίτητων μέσων για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την υλοποίηση του εγχειρήματος” ανέφερε ο κ. Λιόλιος.

“Επίσης, τόσο από την εμπειρία μας ως επαγγελματίες ψυχικής υγείας όσο και από τη διεθνή βιβλιογραφία, γνωρίζουμε ότι τα άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα που απασχολούνται σε εργασίες σχετικές με φυτά και ζώα έχουν καλύτερη πορεία στην αποθεραπεία τους και μεγαλύτερο βαθμό ικανοποίησης από τη δουλειά τους, καθώς αναγνωρίζουν ότι προσφέρουν στην κοινωνία το μεγαλύτερο και πιο αναγκαίο αγαθό, αυτό της διατροφής.
Προκειμένου να επιτύχουμε τον βασικό μας στόχο που είναι η επανένταξη των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην αγορά εργασίας, προσπαθούμε πάντα τουλάχιστον το 30% και άνω των εργαζομένων μας να ανήκουν στην κατηγορία αυτή. Υπενθυμίζουμε ότι οι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας είναι πάντα υπό τη διακριτική επίβλεψη των επαγγελματιών ψυχικής υγείας και άλλου επιστημονικού προσωπικού”

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΡΚΟΥ ΙΠΠΑΣΙΑΣ

Κατάστημα δώρων και πάρκο ιππασίας από τους “Μυρμιδόνες”

Δημιουργία πάρκου ιππασίας έξω από την σχολή για ιππασία αναψυχής και θεραπευτική ιππασία για άτομα με ειδικές ανάγκες,αυτισμό ,ψυχικά προβλήματα και καρκινοπαθείς.
Σύμφωνα με την πρόταση:
Μέλη του συνεταιρισμού μας είναι ο Δήμος Λαρισας,ο Δήμος Αγιάς,τα Νοσοκομεία της Λάρισας , ο Σύλλογος Γονέων ατόμων με ψυχιατρικά προβλήματα Λάρισας ,και ο Σύλογος Γονέων και κηδεμόνων παιδιών με αυτισμό Λάρισας ,και έχουμε και την στήριξη του Συλλόγου καρκινοπαθών Λαρισας για την προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε ένα πάρκο ιππασίας που να παρέχει την δυνατότητα στα άτομα με ειδικές ανάγκες να έρθουν σε επαφή με τα άλογα και να κάνουν θεραπευτική ιππασία.
Σε συνεργασία με την συνεργασια του Πανεπιστημίου Θεσσαλιας,την Κτηνιατρική σχολή για την εκτροφή και επιβλεψη των ιπποειδων,και το ΤΕΦΑΑ Τρικάλων για την εκπαιδευση και εξειδικευση των γυμναστών στην ιππασια(μόνο τα ΤΕΦΑΑ Αθηνων εχουν ειδικοτητα ιππασιας),και την δημιουργια ισως μεταπτυχιακου προγράμματος για θεραπευτική ιππασία για επαγγέλματα υγείας όπως ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές,γυμναστές,κ.α. θα μπορούσε να γίνει ένα πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης ιππασίας για όλη την Ελλάδα με συνεργασιες με πανεπιστημια και αντιστοιχες σχολες της Ευρωπης.
Ο Κοι.Σ.Π.Ε Λάρισας σε συνεργασία με τους παραπάνω φορείς θα μπορουσε να αναλαβει την εκτροφή και την περιποίηση των αλόγων έχοντας εργαζόμενους σταυλίτες , ιπποκόμους και εκπαιδευτές,και με την ψυχαγωγική λειτουργία του πάρκου να εξασφαλιζει την οικονομική ρευστότητα για την εκτροφη των αλογων,την πληρωμή των εργαζομένων και τις επενδύσεις στη δραστηριότητα.


ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΣΑΛΙΓΚΑΡΟΤΡΟΦΙΑΣ

Κατάστημα δώρων και πάρκο ιππασίας από τους “Μυρμιδόνες”

Όπως επισημαίνεται στην πρόταση που κατέθεσαν οι Μυρμιδόνες:
Η παραγωγή και εμπορία προϊόντων σαλιγκαριών από τις αρχές της δεκαετίας του ‘70 αποτέλεσε για την χώρα μας έναν δυναμικό εξαγωγικό αγροδιατροφικό κλάδο. Παράλληλα υπήρξε ο βασικός λόγος για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας της βιομηχανίας τροφίμων της κεντρικής Μακεδονίας τις δεκαετίες ’70, ’80 και ’90. Στην πλήρη ανάπτυξή του ο κλάδος απασχολούσε 2.500 εργαζόμενους και παράλληλα συντηρούσε 1800 έμμεσες θέσεις εργασίας.
Σήμερα, η εκτροφή σαλιγκαριών είναι ένας καινοτόμος κλάδος ζωικής παραγωγής με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Τα εκτρεφόμενα σαλιγκάρια ως διατροφικό προϊόν έχουν αυξανόμενη ζήτηση διεθνώς λόγω των υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών που διαθέτουν.
Οι κλιματικές συνθήκες της Ελλάδας (ξηροθερμικό κλίμα) καθώς και το διαθέσιμο υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας σε θέματα εκτροφής, δίνουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη της σαλιγκαροτροφίας, σε υγιείς βάσεις, καθώς και την παραγωγή προϊόντων σαλιγκαριων με συγκριτικά πλεονεκτήματα στην Ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.
Με βάση τα παραπάνω και στα πλαίσια της συνεργασίας του Κοι.Σ.Π.Ε. Λάρισας με την Αβερώφειο Αγροτική Σχολή, υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης των υποδομών και εξοπλισμού της Σχολής για την δημιουργία σύγχρονης μονάδας εντατικής εκτροφής σαλιγκαριών.
Α. ΕΚΤΡΟΦΗ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Η εκτροφή σαλιγκαριών γίνεται σε διχτυοκήπια (θερμοκηπιακές κατασκευές) που διαθέτουν εσωτερική διαμόρφωση σε χώρους αναπαραγωγής, πάχυνσης κ.λπ..
Η παραγωγική περίοδος ξεκινά στα τέλη Μαρτίου και λήγει αρχές Δεκεμβρίου. Κάθε παραγωγικό κύκλος διαρκεί 110 με 120 ημέρες.
Η μέση ετήσια δυναμικότητα παραγωγής υπολογίζεται στα 5 κιλά ανά m2 της συνολικής επιφάνειας της εγκατάστασης.

Κατάστημα δώρων και πάρκο ιππασίας από τους “Μυρμιδόνες”

Β. ΠΩΛΗΣΗ
Τα παραγόμενα σαλιγκάρια στης Σχολής μπορούν να:
 να πωληθούν νωπά σε εταιρεία μεταποίησης σαλιγκαριών που δραστηριοποιείται στο Νομό Λάρισας.
 να μεταποιηθούν σε τελικό προϊόν με την επωνυμία της σχολής και να διατεθούν σε επιλεγμένα σημεία πώλησης στην Ελλάδα και εξωτερικό
Γ. ΟΦΕΛΗ
 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Η λειτουργία του εκτροφείου θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ανάπτυξης καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος σε θέματα εκτροφής σαλιγκαριών για τους σπουδαστές της σχολής, του Κοινωνικού Συνεταιρισμού και για κάθε ενδιαφερόμενου.
 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ: Η ενασχόληση με την εκτροφή σαλιγκαριών λόγω της ιδιαιτερότητας της εκτροφής μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη διαδικασία κοινωνικής ένταξης ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας
 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων -που μπορούν να ανταγωνιστούν αντίστοιχα προϊόντα ιδιωτικών εταιριών- ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα να δημιουργηθούν βιώσιμες θέσεις απασχόλησης.
 ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ: Η παραγωγή σαλιγκαριών καθώς και προϊόντων τους (π.χ. χαβιάρι σαλιγκαριών) απαιτεί υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και είναι μια καινοτόμος διαδικασία που πάντα προκαλεί το ενδιαφέρον της αγοράς, των επιστημονικών ιδρυμάτων που ασχολούνται με την ζωική παραγωγής, καθώς και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η λειτουργία του εκτροφείου θα δώσει την δυνατότητα για ανάδειξη των δυνατοτήτων της Αβερώφειου Αγροτικής Σχολής ενώ παράλληλα θα ενισχύσει αποφασιστικά το έργο του Κοι. Σ.Π.Ε. Λάρισας.

Μεταξύ των προτάσεων των Μυρμιδόνων για τη συνεργασία και την απασχόλησή τους στον αγροδιατροφικό τομέα, μέσα από την Αβερώφειο Σχολή περιλαμβάνονται επίσης, η ανάπτυξη της πτηνοτροφίας, της χοιροτροφίας, της βοοτροφίας, θερμοκηπίων με άνθη και λαχανικά, την τυποποίηση και πώληση αυγών και γιαουρτιού στα τοπικά νοσοκομεία, τα οποία είναι δια νόμου (4413/2016) υποχρεωμένα να παραλαμβάνουν κατα προτεραιότητα προϊόντα και υπηρεσίες απο ΚΟιΣΠΕ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος