Κρατικό Εργοστάσιο Ξύλου στην Καλαμπάκα

Array

Στην Καλαμπάκα Τρικάλων, βρίσκεται το μοναδικό Κρατικό Εργοστάσιο Ξύλου που λειτουργεί από το 1947. Στη δεκαετία του ’80 η λειτουργία του Εργοστασίου υπήρξε υποδειγματική. Κρατικό Εργοστάσιο Ξύλου στην ΚαλαμπάκαΕφήρμοσε νέες τεχνολογίες στα προϊόντα και τον εμποτισμό του ξύλου, με νέες μονάδες που για πρώτη φορά λειτούργησαν σε όλη την Ελλάδα. Κατασκεύαζε λυόμενα και παιδικές χαρές, προϊόντα με τα οποία καλύπτονταν βασικές ανάγκες της χώρας. Στον σεισμό της Καλαμάτας «έφευγαν» από το εργοστάσιο κάθε εβδομάδα τέσσερα οικήματα των τεσσάρων δωματίων, που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μετέφεραν. Εάν η λειτουργία του κρατικού εργοστασίου δεν είχε ανακοπεί, στο πλαίσιο της κεντρικής στροφής στον ιδιωτικό τομέα, αυτό το εργοστάσιο θα μπορούσε να έχει αποθέματα λυόμενων. Θα μπορούσε για παράδειγμα να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες των προσφύγων στη χώρα. Θα μπορούσε να έχει αποθέματα προϊόντων ξύλου, με τα οποία να καλύπτονται οι ανάγκες της χώρας, χωρίς να χρειάζεται η προσφυγή στον ιδιωτικό τομέα.

Κρατικό Εργοστάσιο Ξύλου στην ΚαλαμπάκαΤο Κρατικό Εργοστάσιο Ξυλείας λειτουργούσε αποδοτικά ως προς τα προϊόντα και την κάλυψη αναγκών και με κέρδη επί σειρά ετών. Η στροφή στον ιδιωτικό τομέα και η απαξίωση κάθε δημόσιας και κρατικής δομής οδήγησε το εργοστάσιο σε μαρασμό, σε υπολειτουργία. Το ίδιο εργοστάσιο, στο οποίο εργάζονταν πάνω από εκατό (100) άνθρωποι.

Ο κ. Γιάννης Κακαράς, ιστορικός διευθυντής του Εργοστασίου επί σειρά ετών και μετέπειτα ιδρυτής του Τμήματος Ξύλου – Επίπλου στο ΤΕΙ Καρδίτσας μίλησε στον δημοτικό ραδιοθάλαμο ΕΡΤ για το ζήτημα, με αφορμή και την εν εξελίξει προσπάθεια επαναλειτουργίας του Εργοστασίου. Χαρακτήρισε θετική την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει θέτοντας τις εξής προϋποθέσεις: τη στελέχωσή του με ανθρώπους κατάλληλους, χωρίς ιδιοτέλεια, ικανούς να επαναλειτουργήσουν το εργοστάσιο, τη δημιουργία ευέλικτου φορέα διοίκησης χωρίς τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του παρελθόντος, τον εκσυγχρονισμό, με βάση τη μελέτη, στα μηχανήματα του εργοστασίου, την χρηματοδότησή του. Υπό αυτό το πρίσμα η προσπάθεια μπορεί να έχει αποτέλεσμα.Κρατικό Εργοστάσιο Ξύλου στην Καλαμπάκα

Να σημειωθεί ότι έχει εκπονηθεί ήδη μελέτη από το Τμήμα Ξύλου – Επίπλου του ΤΕΙ Καρδίτσας για την επαναλειτουργία του Εργοστασίου, η οποία έχει κατατεθεί. Συνεπώς, υπάρχει το πλαίσιο για την επαναλειτουργία του, που θα αποφέρει πολλαπλώς οφέλη στον δημόσιο τομέα. Το σημαντικό βέβαια είναι, με βάση τα όσα είπε στην ΕΡΤ Λάρισας ο κ. Κακαράς ότι δεν απαιτούνται πολλά χρήματα. Εν ολίγοις, με βάση την προμελέτη προσαρμοσμένη και στις δυσκολίες της εποχής μας, το κοστολόγιο για τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων είναι  εξαιρετικά μικρό (γύρω στις 300.000 ευρώ) για τέτοιου μεγέθους βιομηχανία. Η τεχνογνωσία και τα κατάλληλα πρόσωπα υπάρχουν για την παραγωγή πολυσύνθετων κατασκευών ξύλου και, κυρίως  αυτό που σημείωσε ο κ. Κακαράς είναι ότι το εργοστάσιο το έχει ανάγκη ο δημόσιος τομέας.

Σήμερα, μετά την  κατ’ ουσία εγκατάλειψή του από την πολιτεία παράγει κάποια λίγα προϊόντα ξύλου.

Επιτροπή επαναλειτουργίας

Για την επαναλειτουργία του έχει συγκροτηθεί επιτροπή,καθ’ υπόδειξη του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλου.Κρατικό Εργοστάσιο Ξύλου στην Καλαμπάκα

Η επιτροπή αποτελείται από τους:

  1. Τον επικεφαλής της, συντοπίτη μας από την Τζούρτζια, δασολόγο Βαγγέλη Γκουντούφα , αν. Προϊστάμενο της Δ/νσης Προγραμματισμού και Δασικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και τη δασολόγο Ειρήνη Αλεξίου, επίσης από τη Γενική Δ/νση Δασών.
  2. Τους δασολόγους του Δασαρχείου Καλαμπάκας Σπύρο Μουζιούρα και Τηλέμαχο Πινιάρα
  3. Το Δήμαρχο Καλαμπάκας Χρήστο Σινάνη και τον Δασοπόνο του Δασαρχείου Καλαμπάκας, Θοδωρή Καραγιώργο
  4. Τους καθηγητές του ΤΕΙ Θεσσαλίας, δασολόγους  Γιάννη Παπαδόπουλο και Γιώργο Νταλό
  5. Τον εκπρόσωπο των ιδιωτών, δραστηριοποιημένο στον τομέα της κατεργασίας ξύλου, Χρήστο Μπάτζιο.

Κρατικό Εργοστάσιο Ξύλου στην ΚαλαμπάκαΣτόχος της επιτροπής, η οποία σήμερα πραγματοποίησε την πρώτη συνεδρίασή της είναι να συντάξει έκθεση για τις συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις που πρέπει να γίνουν για να ξαναζωντανέψει το εργοστάσιο ξυλείας στο σημερινό σύγχρονο και σύνθετο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Τα μέλη της επιτροπής, που σημειωτέον, δεν αμείβονται, πρέπει να παραδώσουν το πόρισμά τους έως τις 31/12/2018.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος