Με τιμές αρχηγού κράτους έγινε σήμερα το απόγευμα μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας η υποδοχή της Αγίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου, που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή του Βατοπαιδίαυ. Πλήθος πιστών συνέρρευσε σήμερα το απόγευμα στην πλατεία όπου έγινε η υποδοχή και τους γύρω δρόμους, ενώ ασφυκτικά γεμάτος ήταν και ο αύλειος χώρος του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, όπου κατευθύνθηκε η λιτανευτική πομπή και εψάλη η Ιερή Ακολουθία.


Την Αγία Ζώνη συνόδευε άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων και την μετέφερε ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, γέροντας Εφραίμ, ο οποίος και την παρέδωσε στον σεβ. Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο.

Στη σύντομη προσφώνηση που έκανε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, καλωσορίζοντας τον καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους και τους Μητροπολίτες από τη Θεσσαλική Περιφέρεια που παρευρέθηκαν στην υποδοχή, ανέφερε μεταξύ άλλων:
“Είναι τιμή για την Λάρισα η υποδοχή ενός τόσο ιστορικού κειμηλίου της ορθόδοξης πίστης και παράδοσης, όπως είναι η Αγία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία φυλάσσεται στην Μονή του Βατοπαιδίου στο Άγιον Όρος.

Το τιμαλφές αυτό της πίστης προσφέρθηκε στην Μονή του Βατοπαιδίου σύμφωνα με την ιστορική μνήμη από τον αυτοκράτορα Ιωάννη τον Έκτο, τον Καντακουζηνό,
σε περίοδο κατά την οποία ο Ελληνισμός είχε αρχίσει να νιώθει έντονη την πίεση των Τούρκων και η Πόλη βάδιζε, αργά, αλλά σταθερά, προς την αναπόφευκτη ιστορικά άλωσή της.
Ο αυτοκράτορας δώρισε την Ζώνη της Παναγίας στη Μονή Βατοπαιδίου και αργότερα εκεί βρήκε κι ο ίδιος ανάπαυση καθώς εκάρη μοναχός, εγκαταλείποντας τα κοσμικά αξιώματα.

Η Λάρισα υποδέχεται τη Αγία Ζώνη σήμερα διατρανώνοντας την ανάγκη Πολιτεία, Αυτοδιοίκηση, περιφερειακή και τοπική, και Εκκλησία να συνεχίσουν να συμπορεύονται, στα πλαίσια των ρόλων τους, με αλληλοσεβασμό αλλά και επίγνωση ότι οι δεσμοί αυτοί παραμένουν ακατάλυτοι.
Γιατί η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και η Εκκλησιαστική Διακονία συναντιούνται,
καθημερινά, και το αντικείμενο αυτής της συναντήσεως είναι ο Άνθρωπος.

Ο Άνθρωπος που είναι όρθιος αλλά και ο Άνθρωπος που πέφτει, ο Άνθρωπος που δοκιμάζεται, ο Άνθρωπος που αγωνίζεται σκληρά μέσα σε δύσκολες, και συχνά αντίξοες συνθήκες, ο Άνθρωπος που με όπλο την πίστη του, τις αρχές και τις αξίες του μπορεί και θα βγει νικητής κι απ’ αυτήν τη μάχη. Ο Άνθρωπος είναι λοιπόν, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας”.
H Αγία Ζώνη θα παραμείνει στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου μέχρι και την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, όπου καθημερινά θα τελούνται ιερές ακολουθίες.

Μοιράσου το άρθρο: