Μαθητές από τέσσερις χώρες στο Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας

Στo πλαίσιo των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που οργανώνει το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας σε σχέση με την περιοδική έκθεση «Ο Τύπος στον 20ό αιώνα και το φαινόμενο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», πραγματοποιήθηκε workshop για μαθητές που συμμετείχαν σε Πρόγραμμα ΚΑ2 ανταλλαγής μαθητών ERASMUS.
Το πρόγραμμα αφορά στη Σχολική εκπαίδευση και τη συνεργασία σχολείων με τίτλο «Πρόγραμμα WISA».
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και 40 μαθητές Α΄ και Β΄ Λυκείου, από 4 διαφορετικές χώρες: Τσεχία, Ρουμανία, Τουρκία και Ελλάδα, Το θέμα του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι «Γραμματισμός στα Media» και σχετίζεται άμεσα με την έκθεση για τον Τύπο που παρουσιάζεται στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο.

Μαθητές κα εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στην περιοδική έκθεση όπου ενημερώθηκαν για τη σημασία του Τύπου ως παράγοντα πληροφόρησης διαχρονικά. Ειδικότερα πληροφορήθηκαν για την ιστορία του Τύπου στη Θεσσαλία που άρχισε τις πρώτες ημέρες μετά την απελευθέρωσή της, το 1881.
Είδαν σπάνια φύλλα προερχόμενα από το Αρχείο του ΛΙΜΛ και του Δημοσιογραφικού Οργανισμού «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».
Στη συνέχεια πληροφορήθηκαν για την εξέλιξη στον τρόπο εκτύπωσης, για τη δομή και τη θεματολογία μιας εφημερίδας και συζήτησαν για την ελευθερία του Τύπου, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των ΜΜΕ γενικότερα.
Μαθητές από τέσσερις χώρες στο Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας
Κατά τη διάρκεια της δράσης οι μαθητές αλληλεπέδρασαν μεταξύ τους αλλά και με το διαδραστικό έκθεμα, που τους έδωσε τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία, ενώ μέσα από το σύγχρονο ολόγραμμα, ζωντάνεψε μπροστά τους ο τρόπος που λειτουργούσε μια εφημερίδα και οι άνθρωποι που την εμψύχωναν.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη συγγραφή ενός άρθρου, σε κενή στήλη ενός πρωτοσέλιδου μιας ειδικής έκδοσης της εφημερίδας. Μετά από συζήτηση, δόθηκαν στους μαθητές οι εξής τρεις τίτλοι, εμπνευσμένοι από πρωτότυπα πρωτοσέλιδα που εκτίθενται στην περιοδική έκθεση: Earthquake of magnitude 6,6! , People stop wasting water.., Celebrations everywhere after a football match.
Οι μαθητές, που ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό, πήραν το ρόλο του δημοσιογράφου και εξέθεσαν τα γεγονότα με μια πιο σύγχρονη ματιά.
Το workshop σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τη διευθύντρια του Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού με τη συνδρομή των κ.κ. Έφης Στατήρα και Γιούλας Στεργιούλα.
Τους μαθητές και εκπαιδευτικούς συνόδευαν οι καθηγητές του Λυκείου Μακρυχωρίου κα Ζέτα Τσέγκα και ο κ. Στυλιανός Ντούσιος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος