Μειωμένη αναμένεται η παραγωγή ακτινιδίων το 2018

Μειωμένη αναμένεται να είναι η παραγωγή ακτινιδίων για το 2018 σε περιοχές του Δήμου Τεμπών και της Πιερίας εξαιτίας των θερμοκρασιών που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα και δεν ευνόησαν τις καλλιέργειες του ακτινιδίου.

Μειωμένη αναμένεται η παραγωγή ακτινιδίων το 2018

Τον προβληματισμό τους  εξέφρασαν ακτινιδοπαραγωγοί του Δήμου Τεμπών και Πιερίας  στην ΕΡΤ Λάρισας οι οποίοι παρακολουθούν εδώ και ημέρες τις καλλιέργειες τους να έχουν φύλλα και ελάχιστα μπουμπούκια. Γεγονός που σημαίνει ότι η παραγωγή αναμένεται  μειωμένη από 50 έως και 60% σε κάποιες περιπτώσεις.

Μειωμένη αναμένεται η παραγωγή ακτινιδίων το 2018

Τις ανησυχίες των παραγωγών διαβεβαιώνει και ο προϊστάμενος Φυτοπροστασίας της Π.Ε. Λάρισας κ. Δημήτρης Σταυρίδης  ο οποίος αποδίδει το αίτιο στον λήθαργο της καλλιέργειας εξαιτίας των θερμοκρασιών. «Την περίοδο που έπρεπε να «ξυπνήσει» το δένδρο δεν είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να παραμείνει σε λήθαργο και αυτό σημαίνει μειωμένη παραγωγή. Δυστυχώς, αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει γιατί ο καιρός πέρασε και η θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Στην περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης   θα έχουμε καλύτερες ενδείξεις για την φετινή παραγωγή. Εμείς, παρακολουθούμε την καλλιέργεια και θα είμαστε σε επαφή με τους παραγωγούς, ώστε να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και εφόσον συμβεί αυτό που τώρα φαίνεται, να γνωρίζουμε  πως θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που θα δημιουργηθεί, γιατί μιλάμε για ένα προϊόν εξαγώγιμο».
Μειωμένη αναμένεται η παραγωγή ακτινιδίων το 2018

Ο κ. Σταυρίδης αναφέρθηκε και στις ανησυχίες των σιτοπαραγωγών, από την εμφάνιση  σεπτορίασης και κιτρινοφόρα, ασθένειες οι οποίες παρακολουθούνται και αντιμετωπίζονται.

Μειωμένη αναμένεται η παραγωγή ακτινιδίων το 2018

Παράλληλα συνέστησε την προσοχή των παραγωγών που ασχολούνται με την δενδροκαλλιέργεια, ελιά και τα  καλλωπιστικά φυτά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για την εμφάνιση βακτηρίου που αναπτύσσεται στα αγγεία του ξύλου και εμποδίζει την κυκλοφορία    νερού και θρεπτικών στοιχείων προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές στις λειτουργίες του φυτού. Πρόκειται για την ξυλλέλα (Xylella fastidiosa) η οποία μπορεί να μεταφερθεί από περιοχή σε περιοχή με μολυσμένο φυτικό υλικό. Γίνονται έλεγχοι στα τελωνεία και στα λιμάνια για να αποτρέψουμε την μεταφορά του βακτηριδίου στην χώρα μας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος