Μουσική χωρίς σύνορα και όρια

Ένα ενδιαφέρον φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 19 Ιανουαρίου έως στις 11 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Πρόκειται για το Φεστιβάλ Μουσικότροπο που φιλοδοξεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μουσικών, εκπαιδευτικών, παιδαγωγών καθώς και τους φίλους της μουσικής.Μουσική χωρίς σύνορα και όρια

Στη συνέντευξη τύπου μίλησαν για το μοναδικό στο είδος του φεστιβάλ ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, ο διευθυντής του Ωδείου Απόστολος Αλεξίου και ο υπεύθυνος του φεστιβάλ Χρήστος Λενούτσος.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων Πάνος Σάπκας στάθηκε στην σπουδαιότητα του φεστιβάλ τονίζοντας, ότι «για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες, τέσσερα μοναδικά Σαββατοκύριακα, θα φιλοξενήσουμε πάνω από εκατό καλλιτέχνες, οι οποίοι θα μυήσουν παιδιά και ενήλικες στα μυστικά της Τέχνης τους, μέσα από επιμορφωτικά σεμινάρια κι εκπαιδευτικά προγράμματα, που θα μας μαγέψουν με την Τέχνη τους με τις συναυλίες τους. Καλλιτέχνες ξεχωριστοί, αυθεντίες στο είδος τους. Το μεγαλύτερο κέρδος μας όμως, από το Μουσικότροπο, είναι ότι δημιουργεί τους ακροατές του αύριο και κινητοποιεί, εκπλήσει, προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της μουσικής στους ακροατές του σήμερα. Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι ένα Φεστιβάλ με μεγάλες προοπτικές από το οποίο ως πόλη έχουμε να αποκομίσουμε πολλά οφέλη. Θέλω να επισημάνω την παρουσία στο φετινό Μουσικότροπο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τηςΣτέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και βέβαια του Piandaemonium. (Τέτοιες συνεργασίες δεν είναι ούτε εύκολες ούτε απλές.)».

Μουσική χωρίς σύνορα και όρια
Ακολούθησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας Νίκος Καλτσάς και στη συνέχεια το λόγο πήρε ο διευθυντής του Ωδείου Αποστόλης Αλεξίου και έκλεισε τη συνέντευξη τύπου ο Χρήστος Λενούτσος, υπεύθυνος του φεστιβάλ Μουσικότροπο ο οποίος ανέφερε τα εξής:
Το φεστιβάλ Μουσικότροπο πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 11 Φεβρουαρίου 2018.
Το φεστιβάλ αποσκοπεί σε μια συνολική μουσική προσέγγιση έχοντας στο περιεχόμενο του συναυλίες που πλαισιώνονται από σεμινάρια και εργαστήρια επιμορφωτικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, φιλοδοξώντας να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μουσικών, εκπαιδευτικών, παιδαγωγών όλων των βαθμίδων σε επαγγελματική ή μη βάση, καθώς και του μουσικόφιλου κοινού.
Ο σχεδιασμός του φεστιβάλ βασίζεται στην παρουσίαση τεσσάρων εξαιρετικών συναυλιών τα βράδια του Σαββάτου. Τα πρωινά του Σαββάτου και Κυριακής θα παρουσιάζονται σεμινάρια και εργαστήρια διαφορετικών θεμάτων και χαρακτήρων. Σε τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες.
Θα ξεκινήσω την περιγραφή του προγράμματος από τις συναυλίες, στη συνέχεια θα αναφερθώ στα επιμορφωτικά προγράμματα και τέλος θα αναφερθούν τα προγράμματα για παιδιά.

Μουσική χωρίς σύνορα και όρια
Την πρώτη εβδομάδα θα έχουμε κοντά μας το μοναδικό πιανιστικό σχήμα πανευρωπαϊκά Piandaemonium, 6 πιάνα-12 πιανίστες, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Δόμνας Ευνουχίδου και αποτελείται από μια αγαπημένη παρέα μουσικών δημιουργώντας μια ορχήστρα πιάνων, επιχειρώντας να επαναπροσδιορίσει μέσα σε ένα νέο πλαίσιο τον παραδοσιακό πιανιστικό ήχο. Θα παρουσιάσουν ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα διαμορφωμένο αποκλειστικά για το συγκεκριμένο σύνολο. Θα συμμετάσχει και η μικτή χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Δημήτρη Καρβούνη.

Μουσική χωρίς σύνορα και όρια
Την δεύτερη εβδομάδα προσκλήθηκε η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, μία νέα συμφωνική ορχήστρα που ξεκινά τη διαδρομή της. Ο στόχος της είναι να παρουσιάσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό το θησαυρό της νεοελληνικής έντεχνης μουσικής δημιουργίας, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει προβληθεί όσο της αξίζει. Θα μας παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα ελληνικού και ρωσικού ρομαντισμού. Σολίστ θα έχουμε την εξαίρετη Ρωσίδα βιρτουόζο Λίλια Εσίποβα στην άρπα. Είναι μια ξεχωριστή σολιστική παρουσίαση που μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε την άρπα, ένα όργανο με πλήθος ηχοχρωμάτων. Θα διευθύνει ο διεθνούς φήμης μαέστρος ΒύρωνΦιδετζής.

Μουσική χωρίς σύνορα και όρια
Την τρίτη εβδομάδα θα έχουμε κοντά μας τη μαγική Σαβίνα Γιαννάτου με τον Σπύρο Μάνεσηστο πιάνο και θα παρουσιάσουν, αρχικά, παραδοσιακά τραγούδια από διάφορες χώρες, διασκευασμένα από το Σπύρο Μάνεση σε φόρμες αυτοσχεδιασμού που σχετίζονται με την τζαζ και την σύγχρονη μουσική, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστούν τραγούδια κυρίως μελοποιημένης ποίησης, του Μάνου Χατζιδάκι, της Λένας Πλάτωνος και του Δημήτρη Μαραγκόπουλου.
Τέλος την τέταρτη εβδομάδα, τρεις υπέροχοι μουσικοί, εκ των οποίων οι δύο είναι Λαρισαίοι, η Θεοδώρα Μπάκα-μεσόφωνος, και ο Δημήτρης Καρακαντάς – μπαρόκ βιολί θα συμπράξουν με τον επίσης κορυφαίο Μάρκελλο Χρυσικόπουλο – τσέμπαλο καιθα μας παρασύρουν σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στην εποχή Μπαρόκ. Η ιδιαιτερότητά αυτής της συναυλίας είναι ότι τα δύο όργανα είναι ιστορικά και ο ήχος σε συνδυασμό με το στυλ της εποχής θα είναι αυθεντικά. Όταν αυτά συνοδεύονται από το κύρος μουσικών τέτοιου μεγέθους, η εμπειρία μας θα είναι ανεπανάληπτη.
Η προπώληση εισιτηρίων έχει ήδη αρχίσει στη γραμματεία του ΔΩΛ τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 9:00-13:00
Θα συνεχίσω με την παρουσίαση των επιμορφωτικών προγραμμάτων που αφορούν μουσικούς, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες, παιδαγωγούς, γυμναστές, εμψυχωτές όλων των βαθμίδων σε επαγγελματική ή μη βάση. Πιο συγκεκριμένα :
Την πρώτη εβδομάδα θα έχουμε ένα βιωματικό εργαστήριο που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται και ενδιαφέρονται για τη μουσική στην ειδικήαγωγή.
Έχει προσκληθεί το ΜΟΥΣικό Εκπαιδευτικό Σύνολο ΜΟΥΣ.Ε.Σ το οποίο υλοποιεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ένα μουσικό-εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη διδασκαλία σε παιδιά και νέους με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία.


Μουσική χωρίς σύνορα και όρια
Στόχος του προγράμματος είναι να παρουσιάσει μια σειρά από μουσικές δραστηριότητες που μπορούν να εφαρμοστούν στη διδασκαλία στην ειδική αγωγή. Το εργαστήριο δεν είναι θεραπευτικό αλλά εκπαιδευτικό.
Την εποπτεία του προγράμματος έχει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, διδάκτορα Λευκοθέα Καρτασίδου. Τελείται υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Τη δεύτερη εβδομάδα θα έχουμε κοντά μας το διδάκτορα Νίκο Θεοδωρίδη, ιδρυτικό μέλος του εργαστηρίου «Κρουστόφωνο»και θα μας παρουσιάσει ένα εργαστήριο με θέμα «Μουσικά ταξίδια με τραγούδια, παιχνίδια και χορούς της γης».
Τα τραγούδια και τα παιχνίδια, αποτελούν διαχρονικά ένα πολύ ελκυστικό υλικό για τα παιδιά. Για το λόγο αυτό αποτελούν ένα χρήσιμο μεθοδολογικό εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών – εμψυχωτών για τη διδασκαλία της μουσικής.
Θα παρουσιαστεί μια βιωματική μέθοδος διδασκαλίας για την εύκολη και αποτελεσματική εκμάθηση χορευτικών τραγουδιών και χορών όπως Καλαματιανός, Αντικριστός κλπ, με ευχάριστο και παιγνιώδη τρόπο. Κατόπιν προτείνεται ο τρόπος προσαρμογής του προτεινόμενου μοντέλου στις διδακτικές ανάγκες του κάθε εκπαιδευτικού της μουσικής, της γυμναστικής, του εμψυχωτή όπου και απευθύνεται.
Την τρίτη εβδομάδα θα έχουμε κοντά μας την ‘παραμυθού’Ανθή Θάνου σε ένα βιωματικό εργαστήρι μαζί με τον Αλέξανδρο Μακρή στην κιθάρα, με θέμα «Τεχνικές αφήγησης και μουσική συνοδεία». Ο χαρακτήρας αυτού του εργαστηρίου θα είναι διττός. Θα μας εντρυφήσει στα μυστικά της τεχνικής της αφήγησης και στις τεχνικές της μουσικής συνοδείας. Πως η μουσική γίνεται παραμύθι και πως ο λόγος μουσική.
Απευθύνεται σε μουσικούς, εκπαιδευτικούς και σε όλους όσους αγαπούν τα παραμύθια, τη μουσική και το τραγούδι.
Τέλος η τέταρτη εβδομάδα είναι αφιερωμένη στους καλλιτέχνες. Ο Πάνος Λαμπρόπουλος στο εργαστήρι «Το μουσικό Σώμα» θα μας οδηγήσει να γνωρίσουμε το σώμα μας ως μουσική διαδικασία και ως όργανο αντίληψης της μουσικής.
Με το εργαστήριο αυτό μαθαίνουμε πως να διαχειριζόμαστε το στρες που προκύπτει από τη μουσική πράξη με τα εργαλεία της Σώματο– ψυχοπαιδαγωγικής. Επίσης θα προσεγγίσουμε το σώμα σαν χώρο αντήχησης. Πώς ακούω με ολόκληρο το σώμα; Πώς αφουγκράζομαι τη μουσική που πηγάζει από τον εσωτερικό μου κόσμο; Πώς αναπνέει μια μουσική φράση;…
Το εργαστήριο απευθύνεται σε μουσικούς και τραγουδιστές όλων των επιπέδων, μαθητές ή δασκάλους, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, που ενδιαφέρονται να βελτιώσουν τη σωματική τους αντίληψη σε σχέση με τη μουσική πράξη.
Για όλα τα σεμινάρια – εργαστήρια απαιτείται κράτηση που γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του φεστιβάλ www.mousikotropo.gr που έχει ήδη αναρτηθεί στην ανανεωμένη της μορφή. Επίσης για όλα θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.
Τα Προγράμματα για παιδιά απευθύνονται αποκλειστικά σε σχολεία και σε παιδιά. Τα προγράμματα αυτά επιμελείται η καθηγήτρια ανώτερων θεωρητικών Δ.Ω.Λ, μουσικοπαιδαγωγός κα Ολυμπία Τσαγιάννη.
Στα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία υπάρχει η ευγενική χορηγία της ΔΕΥΑΛ που αναλαμβάνει το αντίτιμο του εισιτηρίου του κάθε παιδιού. Έτσι οι συναυλίες θα είναι δωρεάν. Με την πράξη αυτή η ΔΕΥΑΛ επενδύει στα παιδιά και στην πολιτιστική εξέλιξη του τόπου μας. Ευχαριστούμε πολύ!
Ευχαριστούμε επίσης τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάσηγια τη διττή παρουσίαση της στο φεστιβάλ. Η παραχώρηση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, καθώς και η οικονομική στήριξη της σ’ αυτό μας τιμά ιδιαιτέρως!

Μουσική χωρίς σύνορα και όρια
Το πρώτο πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις εκπαιδευτικές συναυλίες για σχολεία του μοναδικού μουσικού σχήματοςPiandaemonium(6 πιάνα – 12 πιανίστες) οι οποίες θαπραγματοποιηθούν Παρασκευή 19 και Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018 .
Η παρακολούθηση μιας τέτοιας συναυλίας είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για τα παιδιά καθώς και μια μοναδική εμπειρία. Αυτό επιτυγχάνεται οπτικά, με την εντυπωσιακή διάταξη «βεντάλια» των 6 πιάνων με ουρά, το μέγεθος του ήχου ,τη διαφορετικότητα του στυλ της μουσικής αλλά και με τις εναλλαγές των προσώπων στα έργα του προγράμματος. Πριν την ερμηνεία κάθε έργου θα υπάρχει περιγραφή με τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες του ώστε να γίνει κατανοητό στα παιδιά
Το δεύτερο περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, με δύο εκπαιδευτικές συναυλίες, επίσης για σχολεία, με θέμα τη σύνδεση παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής και τίτλο: «Ταξιδεύοντας στις μουσικές των λαών και των εποχών» που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018. Ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Σωκράτης Σινόπουλος και η μουσική ομάδα «Ισημερία» παρουσιάζουν τον ηχητικό κόσμο των παραδοσιακών οργάνων και δείχνουν πώς αυτά μπορούν να εκφραστούν μέσα από σύγχρονα ιδιώματα.
Και τα δύο πρώτα προγράμματα θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.
Τα σχολεία που επιθυμούν να συμμετέχουν σ’ αυτά τα δύο προγράμματα για παιδιά, θα πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με την κα Ο. Τσαγιάννη. Σχετικές πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.mousikotropo.gr
Τέλος, το τρίτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, είναι ένα Κυριακάτικο πρωινό με την Ανθή Θάνου και την αφήγηση παραμυθιού με συνοδεία ζωντανής μουσικής «Σταχτοπούτες και πεντάμορφες του κόσμου» και απευθύνεται σε όλα τα παιδιά της πόλης.
Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου στο Αμφιθέατρο του κεντρικού κτιρίου του Μύλου του Παππά (2ος όροφος) .
Για τη συμμετοχή απαιτείται κράτηση θέσης. Ηφόρμα κράτησης συμπληρώνεται μέσω της ιστοσελίδας www.mousikotropo.gr
Σημαντική παρουσία στις δράσεις του φεστιβάλ θα έχει η συμμετοχή του κορυφαίου Έλληνα φωτογράφου Σπύρου Βαγγελάκη. Θα παρουσιαστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ έκθεση με θέμα «Ηχογραφίες», μια συνάντηση πολιτισμών και αισθήσεων. Τα χέρια των μουσικών, πρωταγωνιστούν καθώς χειρίζονται τα μουσικά όργανα. Οι όμορφες καμπύλες των οργάνων, η πληθώρα σχεδίων, πλήκτρων και κλειδιών εντυπωσιάζουν. Ο φακός του Σπύρου Βαγγελάκη έρχεται σα μουσικό όργανο να προσθέσει κάτι, στο ήδη πολύχρωμο μωσαϊκό της τζαζ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος