N. Χλύκας: “Δάση με 1.000 οικισμούς και 100.000 και πλέον σπίτια”

Array

Γενναίες αποφάσεις από την πολιτεία, βάζοντας οριστικά σε τάξη το μείζον ζήτημα της αστικοποίησης των δασών, ζητά ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γεωτεχνικών Μελετητών Νίκος Χλύκας, σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη για την υπάρχουσα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα σχετικά με τη αυθαίρετη δόμηση σε δασικές περιοχές και με αφορμή την εθνική τραγωδία από τις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές στη Αττική.

N. Χλύκας: “Δάση με 1.000 οικισμούς και 100.000 και πλέον σπίτια”Μιλώντας στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ -μέσω του Ραδιοθαλάμου Τρικάλων- ο κ. Χλύκας έκανε λόγο για “μία καταγεγραμμένη κατάσταση σήμερα, με τις λεγόμενες αστικές πυκνώσεις που διατυπώνονται στους δασικούς χάρτες, δηλαδή εν δυνάμει αυθαίρετοι οικισμοί μέσα σε δάση, ιδιαίτερα στην Αττική, προκαλώντας την λεγόμενη αστικοποίηση των δασών…”. Ο κ. Χλύκας ανέφερε, μάλιστα, επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με βάση τα οποία οι δήμαρχοι έχουν υποβάλλει τις οικιστικές πυκνώσεις τέτοιων περιοχών, πριν αναρτηθούν οι δασικοί πίνακες, καταγράφοντας “…περισσότερους από 1.000 οικισμούς, διάσπαρτους σε όλη τη χώρα, ενώ αν υπολογιστεί, στο ελάχιστο, ως μέσος όρος 100 σπίτια σε κάθε οικισμό, ο αριθμός των κατοικιών που είναι χτισμένες σήμερα μέσα σε δάση είναι πάνω από 100.000!”. “Πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό κατοικιών που προφανώς δεν μπορεί να γκρεμιστεί… μετά από 50 χρόνια”, συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γεωτεχνικών Μελετητών, αλλά “μπορεί η πολιτεία να βάλλει μια τάξη και να σταματήσει το… κακό εκεί που είναι σήμερα. Ενδεχομένως βάζοντας να πληρώσουν εκείνους που έκαναν… τη ζημιά, σε καταπατήσεις εκτάσεων και δασών…”. Επικεντρώνει, δε, την πρότασή του σε δύο βασικά ζητήματα. Το πρώτο της οργάνωσης της πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών και το δεύτερο της αντιμετώπισης των οικιστικών ενοτήτων που βρίσκονται μέσα στα δάση, οι οποίες -σημειώνει- “αφενός δημιουργήθηκαν αυθαίρετα, αφετέρου με το πέρασμα του χρόνου έχουν συνδεθεί με τα δίκτυα και λειτουργούν ως νόμιμα… με την ανοχή το κράτους”.

“Ανασχεδιασμός, έργα υποδομής και μέτρα…”

N. Χλύκας: “Δάση με 1.000 οικισμούς και 100.000 και πλέον σπίτια”Ο κ. Χλύκας τόνισε, επίσης, την ανάγκη ανασχεδιασμού των υπαρχόντων οικισμών, συντάσσοντας και εφαρμόζοντας κανόνες προστασίας και έργα υποδομής, ούτως ώστε να “ασφαλίσουμε” τα δάση και κατ’ επέκταση της ανθρώπινες ζωές…”. “Αν συνεχίζουμε στην υπάρχουσα λογική, στα χαρτιά δάση και στην πράξη οικισμοί, χωρίς να πάρουμε κανένα μέτρο προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση, το μόνο που διαχρονικά μπορούμε να παρακολουθήσουμε είναι να αυξάνονται τα σπίτια στους… δασικούς οικισμούς, συνεχίζοντας να εκτίθενται οι πολίτες σε κάθε καιρικό φαινόμενο, χωρίς -ταυτόχρονα- να κερδίζει κάτι το Δημόσιο…”, σημείωσε, προσθέτοντας εμφαντικά πως “… ή θα βάλλουμε το δάχτυλο στην πληγή, με όσο λιγότερο δυνατό κόστος ή θα συζητάμε στον… αέρα…”. Ο κ. Χλύκας επισημαίνει ιδιαίτερα το θέμα των άμεσων τεχνικών παρεμβάσεων μετά από τέτοιου μεγέθους καταστροφές, λέγοντας πως ”… μετά από μία μεγάλη πυρκαγιά, αν βρέξει, θα ακολουθήσει μία μεγάλη πλημμύρα, λόγο για τον οποίο απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις με μικρά φράγματα και κορμοδέματα, για την ανάσχεση των φερτών υλικών, αποφεύγοντας ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στις καμένες περιοχές…”.

N. Χλύκας: “Δάση με 1.000 οικισμούς και 100.000 και πλέον σπίτια”

“Διακομματική επιτροπή για την πρόληψη… 28 χρόνια πριν”

Από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία είναι αυτό που ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γεωτεχνικών Μελετητών ότι “ο επιστημονικός κλάδος είχε υποβάλλει τις προτάσεις του από την διετία 1990-1991, σε θέματα οργάνωσης της πρόληψης και καταστολής τέτοιου μεγέθους καταστροφών, με πόρισμα μάλιστα από τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής…”, λέγοντας ότι “είναι ξεκάθαρο πως η πρόληψη ανήκει στη Δασική Υπηρεσία και η καταστολή στο Πυροσβεστικό Σώμα…”. Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι “… εάν το χρηματοδοτικό ισοζύγιο των εμπλεκόμενων φορέων δεν πάει υπέρ της πρόληψης, για μείωση των κινδύνων, τότε η καταστολή και πολύ ακριβά θα κοστίζει και είναι αδύνατον να αποδώσει, όπως θα θέλαμε…”. “Τι σημαίνει πρόληψη;” -εξήγησε ο κ. Χλύκας- “είναι πολύ απλά, έργα υποδομής, όπως καθαρισμοί και αραιώσεις δασών και δασικών περιοχών, εικοσιτετράωρη σωστή φύλαξη και ενημέρωση – εκπαίδευση του πληθυσμού…”. Το παραπάνω τρίπτυχο θεωρεί, ως το πλέον σημαντικό για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, διαβαθμισμένο σε τρία επίπεδα, “εθνικό, περιφερειακό και τοπικό, αλληλένδετα μεταξύ τους, με εμπλεκόμενες όλες τις Υπηρεσίες και τους φορείς…”. “Σε έναν τέτοιο σχεδιασμό δεν περισσεύει κανείς… Δομικά, για το όποιο σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας και των Τμημάτων ΠΣΕΑ, πρέπει να είναι ενήμεροι οι πάντες και πολύ περισσότερο οι πολίτες. Πρέπει να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε… Πάνω στην καταστροφή και στο φαινόμενο, δεν μπορείς να βάλλεις καμία τάξη. Στον πανικό δεν υπάρχει ψυχραιμία για οργάνωση…”, κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Χλύκας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος