«Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός των πραγματικών προθέσεων της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάστηκε την Κυριακή από τη Λάρισα ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Λευτέρης Αυγενάκης», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, ασκώντας κριτική στα όσα είπε ο γραμματέας της Π.Ε. της ΝΔ.

Στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται ότι «ο κ. Αυγενάκης επιβεβαίωσε όσα διακηρύσσει ανερυθρίαστα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι δηλαδή είναι φανατικά κατά των καίριων και αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων στην ελληνική κοινωνία, όπως αυτή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που εμπεριέχει την θέσπιση της απλής αναλογικής στις επικείμενες εκλογές.

Ο γραμματέας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «επικήρυξε» την απλή αναλογική ως δήθεν ένα εκλογικό σύστημα που αφήνει ακυβέρνητους τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, ενώ είναι σαφές ότι εκφράζει με τον πιο γνήσιο και αυθεντικό τρόπο την λαϊκή ετυμηγορία, όπως άλλωστε θεωρούν οι πολίτες στις συντριπτικά περισσότερες χώρες της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου για δεκαετίες εφαρμόζεται!

Η Νέα Δημοκρατία εχθρεύεται κάθε έννοια σύνθεσης, συνεργασίας και συνυπευθυνότητας, επιθυμώντας να παραμείνουν τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια ως το «μακρύ χέρι» κομμάτων και κυβερνήσεων στις τοπικές κοινωνίες.

Δεν θα της γίνει όμως το χατίρι, γιατί η μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, ο «Κλεισθένης Ι», θα είναι νόμος του κράτους σε λίγες εβδομάδες, όπως είναι το αίτημα της ελληνικής κοινωνίας.

Αναμφίβολα, θα προηγηθεί η επιβεβαίωση της προσφοράς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια κοινωνία, για την επιτυχή επιστροφή του τόπου στην κανονικότητα, την έξοδο από την μακρά περίοδο των μνημονίων και την τοποθέτησή της στις ράγες μιας δίκαιης ανάπτυξης, μακριά από κάθε είδους ένοχες σχέσεις με τη μάστιγα της διαφθοράς και της διαπλοκής όπου βρίσκεται εγκλωβισμένη η Νέα Δημοκρατία, στις βουλευτικές εκλογές.

Αξίζει, τέλος, να επισημάνουμε το γεγονός ότι ο κ. Αυγενάκης, όπως και ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Αδωνις Γεωργιάδης, πριν διεκπεραιώσουν τις κομματικές τους υποχρεώσεις στην περιοχή, αισθάνθηκαν την ανάγκη να συναντηθούν με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας στο γραφείο του. Όχι τίποτε άλλο, μην τυχόν και ξεχάσουν οι πολίτες της Θεσσαλίας την κομματική προέλευση και διαχρονική στήριξη του κ. Αγοραστού. Κι ας ισχυρίζεται ο ίδιος ότι «απογαλακτίστηκε» από τον πολιτικό χώρο από τον οποίο προέρχεται και εξακολουθεί να υποστηρίζει με όλες του τις δυνάμεις.

ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ
Για την απλή αναλογική ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας αναφέρει: «Αυτό που γίνεται με την Απλή Αναλογική, έχει ξεπεράσει κάθε όριο υποκρισίας και πολιτικής αναλγησίας. Θα μείνει στην ιστορία ως χαρακτηριστικό παράδειγμα του δόγματος «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», η προσπάθεια πολιτικών δυνάμεων να κατηγορούν την Απλή Αναλογική ότι θα φέρει την Ακυβερνησία και την καταστροφή. Όταν, μάλιστα ,όλα τα μέχρι τώρα καλπονοθευτικά συστήματα που διαμόρφωναν δήθεν «ισχυρές» πολιτικές εξουσίες ,οδήγησαν στην χρεοκοπία τη χώρα και στον μαρασμό τις τοπικές κοινωνίες.

Η προπαγάνδα ενάντια στην Απλή Αναλογική σημαίνει ότι στην πράξη δεν έχουν δικαίωμα να εκπροσωπούνται ισότιμα όλοι οι πολίτες στα κοινά. Και το κάνουν αυτό οι ίδιοι ,όταν παράλληλα χρησιμοποιούν την λέξη «Δημοκρατία» ως συστατικό του τίτλου κομμάτων και παρατάξεων. Ενώ με τις θέσεις τους ενάντια στην Απλή Αναλογική ,ο τίτλος που θα ταίριαζε είναι «Δημοκρατία για λίγους» ή «Δημοκρατία για ορισμένους».

Ποιον προσπαθούν να κοροϊδέψουν; Αναμφίβολα όλους τους πολίτες, που έχουν ιερό δικαίωμα να μπορούν να εκφράζονται και να συμμετέχουν για όλα και σε όλους τους χώρους-πολιτικούς, κοινωνικούς, εργασιακούς. Και αυτό ακριβώς είναι ο πυρήνας της ολοκληρωτικά αντιδημοκρατικής προπαγάνδας που εξαπολύθηκε εναντίον της Απλής Αναλογικής, ως εκλογικής διαδικασίας στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Η Αναλογική συμμετοχή θα ενσωματώσει στην δημοκρατική διακυβέρνηση του κάθε τόπου, όλη την ποικιλία απόψεων και συμφερόντων που χαρακτηρίζουν την κάθε τοπική κοινωνία. Και αυτό για το παλιό πολιτικό κατεστημένο και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί θα ήταν πολύ κακή εξέλιξη, όπως αποδεικνύεται από τις θέσεις τους. Προτείνουν «Δημοκρατία» λοιπόν, μέχρι εκεί που δεν θίγονται κατεστημένα συμφέροντα.

Η «Κυβερνησιμότητα» τους έχει σχέση ακριβώς με αυτά τα συμφέροντα, που επιχειρούν να τα διατηρούν με τα διάφορα καλπονοθευτικά συστήματα, ως αναγκαιότητα για ολόκληρη την κοινωνία. Και είδαμε που καταλήξαμε . Στην ανεργία, στη διαφθορά, στην παραγωγική υποβάθμιση ,στην περιβαλλοντική ρύπανση. Στη χρεοκοπία και στη μιζέρια. Ως χώρα, ως περιφέρειες, ως τοπικές κοινωνίες.

Η «Ακυβερνησία» τους υποκρύπτει τον φόβο απέναντι στην ενεργό κοινωνία των πολιτών. Των συνεργασιών, του ελέγχου, του ολόπλευρου και πολυδιάστατου προγραμματισμού, της ισόμετρης και αυτοδύναμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. Της «φυγής» προς τα μπρος. Πέρα από πρόσωπα και σχήματα που καπηλεύονται τις δυσκολίες από την Κρίση και τις αγωνίες της νεολαίας για το αύριο του τόπου.
Απομένει στους πολίτες, όλου του ιδεολογικού φάσματος, να μην επιτρέψουν την απαξίωση του περιεχομένου της Απλής Αναλογικής και να επιβάλουν με την θέληση τους τον βασικό θεσμό της Δημοκρατίας, στη χώρα που την δημιούργησε».

Μοιράσου το άρθρο: