“Οι σύγχρονες προκλήσεις της Βιομηχανίας Τροφίμων” σε ημερίδα του ΣΕΒΤ

«Η Βιομηχανία Τροφίμων και οι σύγχρονες προκλήσεις του κλάδου» αναπτύχθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων στο Επιμελητήριο Λάρισας. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ Ε. Καλούσης η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών είναι ο 1ος εξαγωγικός κλάδος της χώρας με 4 δις. ετησίως , αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης και κομβικό παράγοντα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων και την αντιστροφή του κλίματος στην οικονομία της χώρας και είναι απαραίτητο να συνδυαστεί με την καινοτομία και την ποιότητα.
“Οι σύγχρονες προκλήσεις της Βιομηχανίας Τροφίμων” σε ημερίδα του ΣΕΒΤ
Ο κ. Καλούσης σημείωσε πως το επιχειρηματικό τοπίο χαρακτηρίζεται από αστάθεια, τα Capital Controls, τη συνεχή πτώση της καταναλωτικής δύναμης και το συνεχώς μεταβαλλόμενο φορολογικό και θεσμικό πλαίσιο.
«Πρέπει να βρούμε το δρόμο προς την ανάπτυξη» είπε χαρακτηριστικά, και αυτός «θα πρέπει να βασίζεται στον Ανταγωνισμό, την Εξωστρέφεια, την Έρευνα και Καινοτομία και την προσέλκυση επενδύσεων». Αυτό συνεπάγεται την στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων , να φύγουν τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια και να υπάρξει στρατηγική για τις εξαγωγές».

Στην ώθηση που δίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας προκειμένου οι βιομηχανίες που βασίζονται στον πρωτογενή τομέα να αναρριχηθούν και το καλό κλίμα που υπάρχει μεταξύ επιχειρηματικής και επιστημονικής κοινότητας, μετέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Γιώργος Λαδόπουλος.
“Οι σύγχρονες προκλήσεις της Βιομηχανίας Τροφίμων” σε ημερίδα του ΣΕΒΤ
Στο στελεχιακό δυναμικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το οποίο είναι έτοιμο να προσφέρει σε επίπεδο έρευνας και τεχνολογίας και να δώσει την ώθηση μέσα από δράσεις καινοτομίας και ερευνητικών εργαλείων, αναφέρθηκε ο Πρύτανης και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας κ. Ζήσης Μαμούρης. Ωστόσο διαπίστωσε «έλλειμμα επικοινωνίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και τους επιχειρηματίες» και προέτρεψε στην επέκταση της συνεργασίας τους για να υπάρχει εφαρμοσμένη έρευνα, την οποία χρειάζεται η κοινωνία.
“Οι σύγχρονες προκλήσεις της Βιομηχανίας Τροφίμων” σε ημερίδα του ΣΕΒΤ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρης Γιαννακόπουλος στάθηκε στον έντονο ανταγωνισμό που υπάρχει στον εξαγωγικό κλάδο, κυρίως των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ανάγκη στήριξής τους. Ο κ. Γιαννακόπουλος κατέθεσε την πρότασή του «για τον άλλο δρόμο» που υπάρχει και είναι η υποκατάσταση των εισαγωγών και την στροφή σε εγχώρια και τοπικά προϊόντα, αναφέροντας το παράδειγμα της Λάρισας η οποία συνέβαλε στην ανάπτυξη των οσπρίων καθώς στην περιοχή παράγεται το 50% των οσπρίων της χώρας. Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου εξέφρασε τα παράπονά του για την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και όπως είπε «Οι έρευνες παραμένουν στα συρτάρια και δεν αξιοποιούνται. Θέλουμε τη σύνδεση και την καλή συνέργεια των Επιχειρήσεων και των Πανεπιστημίων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος