Κάλεσμα σε όλους τους νεολαίους να παρακολουθήσουν τις διήμερες εκδηλώσεις που ξεκινούν αύριο το βράδυ στην κοίτη του Πηνειού ποταμού στη Λάρισα, απηύθυναν τα μέλη της ΚΝΕ Λάρισας.

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν στον τόπο διεξαγωγής του Φεστιβάλ, ανέφεραν μεταξύ άλλων: «Εδώ και 43 χρόνια το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή φτιάχνεται αποκλειστικά με την εθελοντική δουλειά και προσφορά εκατοντάδων μελών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ μακριά από σπόνσορες και χορηγούς. Με αυταπάρνηση και μεράκι, με οδηγό τη δημιουργικότητα στήνεται από την αρχή μια κόκκινη πολιτεία, προϊόν συλλογικής δουλειάς και σκέψης. Φόρτωμα, ξεφόρτωμα, σκαλωσιές, μετρήσεις στους χώρους, για να στηθούν οι σκηνές, τα περίπτερα του Φεστιβάλ, η κεντρική έκθεση, φροντίδα των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

Στο πέρασμα των χρόνων όλοι οι χώροι που φιλοξένησαν το Φεστιβάλ μας στη Λάρισα, (από τον κινηματόγραφο ΠΑΛΛΑΣ έως το Αισθητικό Άλσος, το Πάρκο Αλκαζάρ, την Κοίτη Πηνειού) αλλά και τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις μας στα χωριά και τις κωμοπόλεις του νομού αντιμετωπίστηκαν με ευθύνη προς το περιβάλλον και με σεβασμό από την οργάνωσή μας, αφού κάθε φορά με τον κόπο μελών και φίλων μετατρέπονταν σε όμορφους και καθαρούς χώρους. Αναδεικνύοντας ταυτόχρονα, ότι διεκδικούμε χώρους πρασίνου και αναψυχής ανοιχτούς για όλο το λαό, για να τους απολαμβάνουν οι κάτοικοι όλων των συνοικιών της πόλης, της γύρω περιοχής και κλειστούς στην εμπορευματοποίηση, την υποβάθμιση και τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Έτσι και φέτος λοιπόν η Κοίτη του Πηνειού θα καθαριστεί, θα αλλάξει μορφή και θα ζωντανέψει φιλοξενώντας την κόκκινη γιορτή, το 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή με σύνθημα «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισε τον κόσμο «το μέλλον δε θα ‘ρθει από μονάχο του… αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς»».
Εκεί δίνουμε ραντεβού με τους νέους και τις νέες που μαζί τους συναντηθήκαμε στους αγώνες στο εργατικό αλλά και στο φοιτητικό και το μαθητικό κίνημα. Με αυτούς που συζητούσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και τις σχολές. Θέλουμε να έρθουν όσοι αγωνιούν, προβληματίζονται, ψάχνουν για διέξοδο από τη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα, που γεννά εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά, φασισμό, τον ωμό αντικομμουνισμό που βιώσαμε το τελευταίο διάστημα.
Η κυβερνητική προσπάθεια αποπροσανατολισμού της νεολαίας περί «δίκαιης ανάπτυξης» έρχεται την ίδια περίοδο που διάφορα «μοντέλα ανάπτυξης» όπως το παράδειγμα του κλάδου του Τουρισμού αποκαλύπτουν την πραγματικότητα, άλλο ένα καλοκαίρι πέρασε και χιλιάδες νέα παιδιά δούλεψαν και φέτος σεζόν σχεδόν τζάμπα, 20ωρη δουλειά στο όνομα της πρακτικής και της μαθητείας, αλλά και σε βάρος των εργατικών – λαϊκών οικογενειών που αδυνατούν να μετακινηθούν για να κάνουν διακοπές. Ταυτόχρονα έχουμε ζαλιστεί με τα μαθηματικά τους αφού 1-1 μας κάνει 2 σύμφωνα με την κυβέρνηση. Θα καταργούσε τα μνημόνια και έφερε δύο, θα καταργούσε τον ΕΝΦΙΑ και τον πολλαπλασίασε, θα καταργούσε τις πανελλαδικές στην Γ΄ Λυκείου και φέρνει διπλές.

Έτσι λοιπόν οι μαθητές, οι σπουδαστές, οι νέοι εργαζόμενοι, γενικά οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα συζητήσουν για τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά παράλληλα θα τιμήσουν και τη Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση, όχι μουσειακά, αλλά σαν ένα κοσμοϊστορικό γεγονός, που ανοίγει τον δρόμο για τον 21ο αιώνα. Οι νέοι και οι νέες που μπορεί σήμερα να διστάζουν έχουν κάθε συμφέρον να ακούσουν, να μάθουν και να αγωνιστούν μαζί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, και επειδή το μέλλον δεν θα έρθει από μονάχο του να παλέψουμε για μια νέα, καλύτερη κοινωνία, το σοσιαλισμό – κομμουνισμό».

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:
Την Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη
Στην Κεντρική Σκηνή:
 Καλωσόρισμα από μέλος του ΣΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ
 Άνοιγμα με συναυλία από τους «ΕΝΑΛΛΑΞ»
 Παρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο Σοσιαλισμό» από τον Στέφανο Λουκά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
 Μεγάλο λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη
Στο χώρο Δραστηριοτήτων:
 Επίδειξη μαχητικών αθλημάτων
 Παρουσίαση Συλλογικών Εργασιών από ομάδες μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών στην Κατάρτιση
 Δημιουργία αντιφασιστικού γκράφιτι
 Hip-hop συναυλία από τον illex
Θα λειτουργεί παιδότοπος:
 Ζωγραφίζουμε και παίζουμε για την ειρήνη!
 Κάνουμε πειράματα φυσικής και χημείας!
 «Αν όλα τα παιδιά της γης…» Διαδραστικά παιχνίδια για την φιλία και την αλληλεγγύη.
 Θεατρικό παιχνίδι βασισμένο στο μυθιστόρημα του Τζ. Ροντάρι «Ο κήπος του κυρίου Μαμπρέτι».
Δραστηριότητες για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ
 Επιδαπέδιο ομαδικό παιχνίδι για τον πόλεμο και την προσφυγιά.

Το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη
Στην Κεντρική Σκηνή:
 Διασκευασμένα ρώσικα τραγούδια και ποίηση για την Οχτωβριανή Επανάσταση. Ερμηνεύουν: Κατερίνα Κυριακίδου (σοπράνο), Λίζα Μάλτα (άλτο), Απόστολος Φωτιάδης (τενόρος/βαρύτονος), κλαρινέτο: Νίκος Γκονέλλας, τρομπέτα: Κώστας Ζωιτός, ακορντεόν: Μάρκος Γιαννιώτης, τενόρο Σαξόφωνο: Γεωργία Χατζημπαλάση, πιάνο: Ιωάννα Μπαλή, τύμπανα: Γιάννης Αυγερινός, συνθεσάιζερ / ενορχήστρωση/ διεύθυνση: Δημήτρης Φωτιάδης. Μεταφράσεις: Καθηγήτρια προφορικής στα Ρώσικα: Αλεξάνδρα Ευσταθιάδη
 Πολιτική ομιλία από την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
 Συναυλίες με τους «Minorfase» και τους «Imam Baildi»

Στο χώρο δραστηριοτήτων:
 Συζήτηση με θέμα «Η Οχτωβριανή Επανάσταση μέσα από τα σχολικά βιβλία»
 Λαϊκό – Ρεμπέτικο Γλέντι με τους «laτρεις»
Στον παιδότοπο:
 Φτιάχνουμε «Το μαγικό κολιέ της φιλίας»
 Θέατρο σκιών του Κοσμά Παναγιώκα
 Κάνουμε πειράματα φυσικής και χημείας!
Δραστηριότητες για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ
 Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού βασισμένο στο βιβλίο του Αρ. Γκαϊντάρ «Το σχολείο».
 Όλοι θα κερδίσουν από μια αναμνηστική σοβιετική αφίσα, ταυτόχρονα θα διατίθεται το περιοδικό μας, «Το κόκκινο αερόστατο», που εκδόθηκε πριν λίγες μέρες».
Και τις δύο ημέρες στο χώρο του φεστιβάλ θα λειτουργούν έκθεση με τίτλο «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό», διαδραστική ψηφιακή έκθεση για την ΟΚΝΕ, έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και θεματικοί χώροι όπου θα πραγματοποιούνται συζητήσεις.

Μοιράσου το άρθρο: