Στην Καλαμπάκα η υπ. Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου

Ανακοινώθηκε από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμα της επίσκεψης της υπουργού Πολιτισμού κ. Λυδίας Κονιόρδου αύριο, Πέμπτη 10 Αυγούστου στην Καλαμπάκα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η υπουργός θα επισκεφθεί το Μουσείο του Σπήλαιου της Θεόπετρας. Στη συνέχεια, θα ξεναγηθεί στα Μετέωρα και θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Καλαμπάκας κ. Σινάνη.

Στις 7 το απόγευμα θα λάβει μέρος στην ανοιχτή διαβούλευση που θα γίνει στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Καλαμπάκας με θέμα το Προεδρικό Διάταγμα, που θεσπίζει χρήσεις και δραστηριότητες εντός του ιερού χώρου των Μετεώρων.

Αντιδράσεις

Στην Καλαμπάκα η υπ. Πολιτισμού Λ. ΚονιόρδουΝα σημειωθεί ότι επί του Προεδρικού Διατάγματος έχουν σημειωθεί αντιδράσεις από την πλευρά πολιτών και φορέων της Καλαμπάκας καθώς και από την κίνηση Μετέωρα για Όλους, οι οποίοι σημειώνουν ότι το Π.Δ. θέτει απαγορεύσεις τέτοιου τύπου που θα δημιουργήσουν ένα ιδιότυπο άβατο στα Μετέωρα. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα έχουν προκαλέσει αίσθηση και οι καταγγελίες από την πλευρά της κίνησης για πολεοδομικές εργασίες στην αδόμητη ζώνη των Μετεώρων, και για μπάζα στα ριζά των βράχων.Στην Καλαμπάκα η υπ. Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου

Επίσης, η κίνηση έχει απευθυνθεί και στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος με τη σειρά του καλεί μία σειρά αρμοδίων υπηρεσιών, όπως η Εφορεία Αρχαιοτήτων, η Πολεοδομία του Δήμου, κ.λπ. να ελέγξουν τις καταγγελίες και να προχωρήσουν σε πόρισμα.

… η επίσκεψη σε ένα κλειστό μουσείο

Στην Καλαμπάκα η υπ. Πολιτισμού Λ. ΚονιόρδουΕν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της επίσκεψης της κ. Κονιόρδου, αίσθηση προκάλεσε το σημείο στο οποίο περιλαμβάνεται επίσκεψη στο Μουσείο της Θεόπετρας. Και τούτο διότι από τον περασμένο Φεβρουάριο το μουσείο είναι κλειστό, λόγω έλλειψης προσωπικού. Ομοίως κλειστό εδώ και ένα χρόνο είναι και το σπήλαιο της Θεόπετρας.

Από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χρήτος  Μπάτζιος εξήγησε ότι το μουσείο θα ανοίξει μόνο γα την επίσκεψη της κ. Κονιόρδου, προκειμένου να το επισκεφθεί, να καταλάβει την τεράστια σημασία και του και να προχωρήσει στο άνοιγμά του, δηλαδή στην πρόσληψη προσωπικού.

Το Μουσείο εγκαινιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Από τον Φεβρουάριο είναι κλειστό, καθώς δεν υπάρχει προσωπικό να το λειτουργήσει. Είχαν προσληφθεί φύλακες στο μουσείο με τα γνωστά πεντάμηνα, έληξαν οι συμβάσεις τους και  έκτοτε δεν λειτουργεί. Ομοίως κλειστό εδώ και ένα χρόνο είναι και το σπήλαιο της Θεόπετρας, λόγω κατολίσθησης βράχου, που σημειώθηκε εξωτερικά του σπηλαίου. Από τότε, από την κατολίσθηση κα μετά δηλαδή, δεν έγιναν μελέτες για την αποκατάσταση του προβλήματος.

Μεγάλης σημασίας

Στην Καλαμπάκα η υπ. Πολιτισμού Λ. ΚονιόρδουΤο σπήλαιο Θεόπετρας βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του ασβεστολιθικού βράχου, που υψώνεται στην Θεόπετρα, περίπου 4χλμ έξω από την Καλαμπάκα. Το εσωτερικό του αποτελείται από μια κύρια αίθουσα 500 τ.μ. περίπου με μικρές κόγχες στην περιφέρεια. Το σπήλαιο αυτό είναι το πρώτο που ανασκάπτεται στη Θεσσαλία και το μόνο μέχρι στιγμής σε όλη την Ελλάδα με συνεχείς ανθρωπογενείς επιχώσεις που ξεκινούν από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή και φθάνουν μέχρι το τέλος της Νεολιθικής (3000 π.Χ.). Εκτιμάται, δε ότι άρχισε να κατοικείται κατά τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή, η οποία ξεκινά περίπου πριν 130.000 χρόνια.

Το μουσείο, στο οποίο εκτίθενται τα ευρήματα του σπηλαίου, είναι από τα λίγα στην Ελλάδα, που αναφέρεται αποκλειστικά στην πρώιμη προϊστορία του ανθρώπου. Είναι δηλαδή κατά κάποιο τρόπο θεματικό, όπως για παράδειγμα το μουσείο της Ολυμπίας, ή των Δελφών, που αναφέρονται αποκλειστικά  στα ευρήματα συγκεκριμένων αρχαιολογικών χώρων. Εντός του μουσείο υπάρχουν ζωγραφικές αναπαραστάσεις για τη ζωή των ανθρώπων εκείνης της εποχής, με πληροφορίες για τον τρόπο που δούλευαν, που ζούσαν, με πληροφορίες για το συγκεκριμένο περιβάλλον και απεικονίσεις της στρωματογραφίας του σπηλαίου.

Επίσης υπάρχουν εντός του μουσείου αναπαραστάσεις για την ανασκαφή στο σπήλαιο, για το οποίο έχουν γίνει αρκετές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αναλύσεις, έτσι ώστε το σπήλαιο και το μουσείο να μπουν στον πανευρωπαϊκό χάρτη. Εξάλλου, εντός του σπηλαίου υπάρχει το αρχαιότερο ανθρώπινο αποτύπωμα πανευρωπαϊκά.

Τέφρα από ηφαίστεια

Στην Καλαμπάκα η υπ. Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι αναλύσεις που έγιναν έδειξαν ότι στον χώρο του σπηλαίου εντοπίστηκαν κατάλοιπα τέφρας από ηφαίστεια, από την Ιταλία και τη Νίσυρο. Βάσει της τέφρας έγινε χρονολόγηση των εκρήξεων των ηφαιστείων, οπότε έχουμε εμμέσως και χρονολόγηση των στρωμάτων στο ίδιο το σπήλαιο. Η τέφρα έφτασε προφανώς μέσω του αέρα, ενώ ο προσδιορισμός του ηφαιστείου έγινε από την ανάλυση της σύνθεσης της τέφρας από ειδικούς επιστήμονες.

Επίσης, εντός του σπηλαίου, τα βαθιά κι παλαιά στρώματα πιθανότατα ανταποκρίνονται σε Νεάντερνταλ. Οι ειδικοί αρχαιολόγοι κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα και από την από την τεχνολογία των λίθινων εργαλείων που έχουν βρεθεί, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί σκελετικό κατάλοιπο.Εν κατακλείδι, στο σπήλαιο, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν λίθινα εργαλεία Παλαιολιθικής – Μεσολιθικής και Νεολιθικής Εποχής, κεραμικά ευρήματα Νεολιθικά, οστέινα εργαλεία, κοσμήματα από όστρεο, ένα μοναδικό για τον ελλαδικό χώρο χρυσό κόσμημα της Παλαιολιθικής, της Μεσολιθικής και της Νεολιθικής περιόδου, καθώς και τα περίφημα ανθρώπινα αποτυπώματα της Θεόπετρας που χρονολογούνται στα 130.000 χρόνια πριν από σήμερα και αποτελούν σπανιότατο εύρημα όχι μόνο για τον ελλαδικό αλλά και για τον ευρωπαϊκό χώρο.
Όλα τα παραπάνω βέβαια, καθιστούν την εξεύρεση λύσης σχετικά με της καταπτώσεις βράχων εξωτερικά του σπηλαίου επιτακτική.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος