Η έκθεση «Η Μνήμη της Επανάστασης. Σύγχρονοι Έλληνες Εικαστικοί», μετά τη Θεσσαλονίκη (Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) και την Αθήνα (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών), παρουσιάζεται, σε μια νέα εκδοχή της, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, από τις 13 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2018.

 

Πρόκειται  για μια  έκθεση που  αποτελεί συνδιοργάνωση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη και της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, και την επιμελείται ο Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της Τέχνης-Επιμελητής του ΚΜΣΤ.

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα ο κ. Γιάννης Μπόλης επεσήμανε ότι «σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιαστεί το αφήγημα της Οκτωβριανής Επανάστασης μέσα από την προσέγγιση 70 σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών, ανάμεσα τους και πολλών Λαρισαίων,  οι οποίοι καλούνται να δώσουν τη δική τους εκδοχή για τα σύμβολα, τις εικόνες και τους πρωταγωνιστές της, τα μηνύματα, τα συνθήματα, το πνεύμα, την ορμή και τον δυναμισμό της, τις διαστάσεις ενός από τα ιστορικά γεγονότα που «συγκλόνισαν» τον κόσμο και καθόρισαν την ιστορία του 20ού αιώνα.


Η έκθεση δεν στοχεύει να υποκαταστήσει την αυστηρή ιστορική μελέτη, τις διαφορετικές αναγνώσεις, αντικρουόμενες ερμηνείες και αποτιμήσεις των ιστορικών. Αντίθετα, επικεντρώνεται σ’ έναν ξεχωριστό προβληματισμό με τις έννοιες της Ουτοπίας και της Επανάστασης, αλλά και τους πειραματισμούς των Ρώσων πρωτοπόρων καλλιτεχνών, να βρίσκονται στον πυρήνα της και να συγκροτούν το νοηματικό της άξονα.
Η τέχνη της ρωσικής πρωτοπορίας αποτελεί, μέχρι σήμερα, για τους καλλιτέχνες μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης, προβληματισμού και ερεθισμάτων, οδηγεί σε θετικούς ιστορικούς και πολιτισμικούς συνειρμούς, αφού υλοποιεί, εξαιρετικά και υποδειγματικά, ριζοσπαστικές καλλιτεχνικές και κοινωνικοπολιτικές ουτοπίες.


Οι καλλιτέχνες της έκθεσης μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις και μέσα (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, βίντεο, εγκαταστάσεις στον χώρο) «μεταφέρουν» την έννοια της Επανάστασης στο παρόν, εμπνέονται από τους αισθητικούς πειραματισμούς και τις αναζητήσεις των καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας, αναφέρονται στις ουτοπίες μιας ολόκληρης εποχής, έρχονται να μιλήσουν για τη δυναμική και την αντοχή των επαναστατικών ιδεών στον χρόνο, τις διαψεύσεις, τις ανατροπές και τα τραύματα σε μια κρίσιμη περίοδο μετάβασης, κρίσης και αναμονής, αμφισβήτησης και έκπτωσης των ιδεολογιών».

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας κα Άννυ Ψάρρα τόνισε ότι στα εγκαίνια της έκθεσης θα παραστεί ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Στρατής και θα στηριχθεί με ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Επίσης, την ημέρα των εγκαινίων   οι Ρ. Αξελός, Όμ. Πουλάκης, Π. Πελτεκοπούλου και Χρ. Χρήστου  θα διαβάσουν αποσπάσματα έργων των Τζ. Ρηντ, Ν. Οστρόφσκι, Α. Μπλοκ και Β. Μαγιακόφσκι που επέλεξε η Τυρναβίτισσα σκηνοθέτης Άννα Χατζησοφιά, με την εκδήλωση να ντύνουν μουσικά 25 μαθητές της Big Band του Μουσικού Σχολείου Λάρισας, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ν. Βασιλάκη.

Ακόμη, η κα. Άννυ Ψάρρα αναφέρθηκε και στις εκθέσεις που θα φιλοξενηθούν το επόμενο διάστημα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας που αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη της Λάρισας και όχι μόνο. Συγκεκριμένα  περιλαμβάνει τις εξής εκθέσεις :

2-Οκτωβρίου-11 Ιανουαρίου: έκθεση «Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Λάρισας και την Ισραηλίτικη Κοινότητα Λάρισας.

30 Οκτωβρίου: Εκδήλωση με τίτλο «το βλέμμα» με την ψυχαναλύτρια Κλειώ Μπουρνόβα και τον καλλιτέχνη Γιάννη Αδαμάκη.

Οκτώβριος: Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Λάρισα-Καππαδοκία. Οδοιπορικό σε μία από τις χαμένες πατρίδες του Ελληνισμού».

18 Νοεμβρίου: Έκθεση «Μουσικό Κουτί» σε συνεργασία με το Σωματείο »εικαστικών 8»

Δεκέμβριος-Ιανουάριος: Ατομική αναδρομική έκθεση του Λαρισαίου εικαστικού Ανδρέα Γιαννούτσου

Φεβρουάριος-Μάρτιος: Ατομική έκθεση του Κυριάκου Κατζουράκη, καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών  της Αθήνας,

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: