«ΕΣΠΑ: ουδέτερα χρηματοδοτικά πακέτα ή μοχλός υλοποίησης αντεργατικών και αντιπεριβαλλοντικών πολιτικών» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε στα Τρίκαλα η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης επιχειρήθηκε να αναδειχθεί ο χαρακτήρας των ΕΣΠΑ, ως χρηματοδοτικών εργαλείων, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που συνοδεύουν την εκταμίευση τους, την επιλεξιμότητά τους με βάση την ανταποδοτικότητα και την κερδοφορία που μπορούν να αποφέρουν, όπως και την άμεση πρόσδεσή τους με το συνολικό μνημονιακό πρόγραμμα που εφαρμόζεται στη χώρα μας.

Τόσο ο κ. Παπαγεωργίου από την Αριστερή Κίνηση Περιστερίου όσο και ο κ. Ντούρος από την Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία ανέδειξαν τον ταξικό χαρακτήρα των προγραμμάτων, εξηγώντας ότι η υλοποίησή τους εμπεδώνει την εφαρμογή συνολικών αντεργατικών ρυθμίσεων , με την επέκταση της ελαστικής εργασίας, όπως και αντιπεριβαλλοντικών «επενδύσεων», ενώ ανέφεραν συγκεκριμένα παραδείγματα από την υλοποίηση στην περιοχή της Θεσσαλίας, όπως την καύση σκουπιδιών στον Βόλο από την Lafarge, τις ανεμογεννήτριες στα Άγραφα, το μέτωπο του Αχελώου.

 

Μοιράσου το άρθρο: