Τους κόπους της έρευνας τριών χρόνων, μέσω της οποίας αποτύπωσαν σε ένα βιβλίο – λεύκωμα τα παλιά Αρχοντικά και αξιόλογα κτίρια της Λάρισας από το τέλος του 19ου αι΄. ως και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, παρουσίασαν στο κατάμεστο από κόσμο Χατζηγιάννειο οι δύο συγγραφείς – ερευνήτριες Βασιλική Πανάγου και Ιουλία Κανδήλα.


Όπως ανέφερε ο αρχιτέκτονας Νίκος Σαμαράς μιλώντας στην εκδήλωση στη Λάρισα χάθηκε η ισορροπία ανάμεσα στην εξέλιξη και την διατήρηση με φανερά την επικράτηση της πρώτης σε βάρος της δεύτερης. Τα διατηρημένα ιστορικά κτίρια που έχουν απομείνει στη Λάρισα μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς και τόνισε ότι είναι χρέος μας να τα διατηρήσουμε, ώστε να συνεχίσουν να διδάσκουν με τη σιωπηρή τους παρουσία ως έργα συλλογικά της κοινωνίας και ως θαυμαστά επιτεύγματα τεχνικής και αισθητικής που διαπνέονται από αρετές που είναι ζητούμενες σε κάθε εποχή και την αίσθηση του μέτρου.

Για το βιβλίο μίλησε ακόμη η φιλόλογος Φανή Σακελλαρίου, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Αντιδημαρχία Παιδείας και Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων και τον Εκδοτικό Οίκο Κ. και Μ. Αντ. Σταμούλη.

Μοιράσου το άρθρο: