Τη μεγαλύτερη σε μέγεθος σύμβαση ενεργειακής απόδοσης και στρατηγικής σημασίας που έχει υπογραφεί ποτέ σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, με 100% χρηματοδότηση και ανάληψη ρίσκου από τον ιδιωτικό τομέα (με σύμβαση παραχώρησης), υπέγραψε ο Δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος.
Με το έργο αυτό ο δήμος Ρόδου εισέρχεται στην εποχή των έξυπνων πόλεων που αξιοποιούν τα μέσα της τεχνολογίας για να δώσουν καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στους πολίτες.

Πρόκειται για το έργο «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων και εφαρμογές Smart Cities, με εξοικονόμηση ενέργειας στο Δήμο Ρόδου», που θα εφαρμοστεί στο αστικό οδικό δίκτυο του νησιού, με εγγυημένη εξοικονόμηση ενέργειας 76,11%, με την εγκατάσταση 30.400 λαμπτήρων τύπου LED και όφελος 12ετίας -όπως ορίζει η σύμβαση- με προβλεπόμενο οικονομικό όφελος για το δήμο που ανέρχεται στο ποσό των 11 εκατ. 150 χιλιάδες ευρώ συνολικά. Η διάρκεια ολοκλήρωσης του έργου ανέρχεται στους 12 μήνες.

Παράλληλα η πλατφόρμα που θα διαθέσει ο ανάδοχος για τη διαχείριση του οδοφωτισμού, θα δίνει τη δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης επί 24 ώρες σε πραγματικό χρόνο και θα επιτρέπει την παρέμβαση σε άμεσο χρόνο για την αποκατάσταση κάθε βλάβης, με ανώτατο χρονικό όριο αντιμετώπισής της, τις 72 ώρες.

Με το έργο αυτό, ο Δήμος Ρόδου θα βγει πολλαπλά ωφελούμενος, καθώς πέρα από το ό,τι θα εξοικονομήσει ένα σεβαστό ποσό χρημάτων που δαπανά για τις ανάγκες προμήθειας και εγκατάστασης φωτιστικών σωμάτων στο σύνολο του νησιού, επιπλέον θα διασφαλίσει χρήματα από αυτά που θα του καταβάλλει ο ανάδοχος και επιπλέον θα μειώσει την κατανάλωση ενέργειας (εκπομπές ρύπων) έως το 2030 ικανοποιώντας και την ανάγκη για μια σύγχρονη, αξιόπιστη και αποτελεσματική αναβάθμιση των υποδομών του.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 25.179.312,92 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και η χρηματοδότηση γίνεται από την ανάδοχο ένωση.

Μοιράσου το άρθρο: