30 μέτρα ελάφρυνσης και ενίσχυσης των νησιών, εξήγγειλε χθες από τη Νίσυρο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Τα νησιά της πρώτης γραμμής, ανέφερε, σηκώνουν τα βάρη ολόκληρης της Ευρώπης και έχουμε ηθική υποχρέωση να δώσουμε μια ελάχιστη ανταπόδοση στους πολίτες των νησιών αυτών». Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τα νησιά της αποκαλούμενης πρώτης γραμμής, από τη Σαμοθράκη έως το Καστελόριζο, εξαιρούνται από την αύξηση του ΦΠΑ καθώς φέρουν το προσφυγικό βάρος.

«Η Ελλάδα, τόνισε, δεν θα υποστείλει τη σημαία υποστήριξης της κοινωνικής συνοχής», ανακοινώνοντας ότι ενεργοποιείται άμεσα το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής.
Στα μέτρα, επίσης, που εξήγγειλε, είναι ο επανασχεδιασμός του δικτύου ακτοπλοϊας, ώστε να είναι δυνατή η καλύτερη εξυπηρέτηση των νησιωτών, αναφέροντας ότι θα υπάρξει διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες ειδικά σε θέματα ποιότητας και ελέγχου της ακτοπλοϊας.

Σ’ ότι αφορά στον τομέα της υγείας, ανακοίνωσε ότι έως το 2018 θα έχουν αναπτυχθεί ιατρικές μονάδες στα νησιά με οικογενειακούς γιατρούς, που θα επιλεγούν με κριτήρια εντοπιότητας, ενώ εξήγγειλε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Παράλληλα, έθεσε ως μεγάλο και κρίσιμο θέμα τη νησιωτική ανάπτυξη, τονίζοντας ότι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης θα έρθει αν υπάρξει σχέδιο ανάπτυξης για τα νησιά και γι’ αυτό ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει την ένταξή τους σε ειδικό καθεστώς ενισχύσεων.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι ενεργοποιούνται άμεσα δύο ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα που αφορούν το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, συνολικού ύψους 50 εκ. ευρώ από τα οποία θα χρηματοδοτηθούν λιμενικά έργα, έργα προστασίας του περιβάλλοντος, έργα υποδομών και νησιωτικής επιχειρηματικότητας.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός μετά τη Νίσυρο, όπου ανακηρύχθηκε και επίτιμος δημότης, επισκέφθηκε την Τήλο και είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το χώρο όπου φιλοξενούνται οικογένειες προσφύγων.

Μοιράσου το άρθρο: