Στην απόφαση διακοπής κάθε συνεργασίας με την Alpha Bank οδηγείται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της διοίκησης της Τράπεζας να αναστείλει μερικώς, από τις 14 Σεπτεμβρίου 2018, τη λειτουργία των υποκαταστημάτων της στα νησιά της Τήλου, των Λειψών και της Κάσου. Σχετικά ενημέρωσε και τους δήμαρχους των 3 νησιών.
Όπως αναφέρει η περιφέρεια, η αιφνίδια απόφασή της τράπεζας ενισχύει το αίσθημα της ανισότητας στους κατοίκους των τριών ακριτικών νησιών, από τους οποίους στερεί την παροχή στοιχειωδών τραπεζικών υπηρεσιών και τους αναγκάζει σε χρονοβόρες και δαπανηρές μετακινήσεις από νησί σε νησί. Φανερώνει δε πλήρη άγνοια των ιδιαιτεροτήτων και των αναγκών του ευάλωτου και εθνικά ευαίσθητου νησιωτικού χώρου. «Οι νησιώτες δεν είναι πολίτες Β’ Κατηγορίας. Τα νησιά στηρίζουν την οικονομία της πατρίδας μας και το ελάχιστο που οφείλει η Πολιτεία σε αυτά είναι ίσες ευκαιρίες», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

«Η αιφνιδιαστική και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς απόφαση του Ομίλου “Alpha Bank” να διακόψει τη λειτουργία των υποκαταστημάτων λιανικής τραπεζικής στα νησιά Τήλο, Κάσο και Λειψούς θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών», αναφέρει σε επιστολή του προς την διοίκηση της τράπεζας ο δήμαρχος Ρόδου ως πρόεδρος και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου. Ο Φώτης Χατζηδιάκος καλεί άμεσα την τράπεζα σε αναστολή της μονόπλευρης απόφασης του Ομίλου και σε συνέχιση της λειτουργίας των υποκαταστημάτων στα νησιά Τήλου, Κάσου, και Λειψών, ειδάλλως «υποχρεούμαστε προκειμένου να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, να προβούμε σε δυναμικές αντιδράσεις».

Επικριτική ανακοίνωση για την απόφαση της τράπεζας Alpha Bank να κλείσει τα καταστήματα της στα νησιά Τήλο, Κάσο και Λειψούς, εξέδωσε η ΚΕΔΕ. « Οι πολίτες των μικρών και απομακρυσμένων νησιών της Ακριτικής Ελλάδας δεν είναι και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πολίτες Β΄ κατηγορίας», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.
Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου από την πλευρά του με επιστολή του προς την διοίκηση της Alpha Bank, αφού μεταφέρει τις ανησυχίες και την δυσαρέσκεια των μελών του , σχετικά με την αιφνίδια ανακοίνωση αναστολής λειτουργίας των υποκαταστημάτων στα νησιά της Κάσου, των Λειψών και της Τήλου προειδοποιεί πως «αν δεν αναθεωρηθεί η απόφαση θα βρεθεί στη δυσάρεστο θέση να ταχθεί εναντίον της με όποια μέσα δύναται».

Μοιράσου το άρθρο: