Οι τεχνικές προεργασίες, για τη νέα Προγραμματική Σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Ρόδο, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Πολιτισμού, Κωνσταντίνου Στρατή, του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριου Σαντορινιού, του Δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, του Αντιδημάρχου Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων, Τέρη Χατζηιωάννου και όλων των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου, της αρχαιολογίας, του Δήμου και της ΔΕΥΑΡ.
Στόχος όλων των εμπλεκομένων φορέων είναι η νέα Προγραμματική Σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη να υπογραφεί εντός του Μαρτίου.
Οι συμμετέχοντες ανέλαβαν στην ουσία να καταρτίσουν έναν «οδικό χάρτη» ενεργειών και έργων που θα αποτελεί και το αντικείμενο της νέας Προγραμματικής Σύμβασης.

Σημειώνεται ότι αρχές Μαρτίου ολοκληρώνεται το ΜνημόνιοΣυνεργασίας που υπεγράφη αρχές Νοεμβρίου στο Καστέλο, ως προπομπός για τη νέα Προγραμματική Σύμβαση.
Οι στόχοι που έθεσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού είναι:
Η συντήρηση, αποκατάσταση, προστασία και ανάδειξη του μνημειακού συνόλου της Μεσαιωνικής Πόλης.
Η διάσωση της ακεραιότητας, εξυγίανση και αναζωογόνηση του ζωντανού οικισμού της Μεσαιωνικής Πόλης, με ενίσχυση της κατοικίας και λελογισμένη ανάπτυξη των τουριστικών χρήσεων, αποτρέποντας τη μετατροπή αποκλειστικά σε χώρο τουριστικής αγοράς, φιλοξενίας και νυχτερινής διασκέδασης.
Η ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης σε Κέντρο Πολιτισμού διεθνούς εμβέλειας, με αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος που προσφέρει η ιδιαίτερη ταυτότητά της, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα του τουρισμού και συμβάλλοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Η ανάδειξη του νησιωτικού χαρακτήρα της Ρόδου και η εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης.
«Τα εμβληματικά κτίρια, τα υπόγεια δίκτυα, το πολεοδομικό σχέδιο και η μελέτη στρατηγικής διαχείρισης και αειφόρου ανάπτυξης της πόλης, θα γίνουν πραγματικότητα σε βάθος 5ετίας, ξεκινώντας από τον Μάρτιο» δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος.

Μοιράσου το άρθρο: