Α. Γιαννακίδου: Δράση για τα 100 χρόνια της ενσωμάτωσης της Θράκης

Array

Άνοιγμα στις γυναίκες μέλη της Θρακικής εστίας και όλους τους Συλλόγους, προτείνοντας δράση για τα 100 χρόνια της ενσωμάτωσης της Θράκης στον Εθνικό κορμό, κάνει η πρόεδρος του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης (ΕΜΘ) Αγγελική Γιαννακίδου.

Με έγγραφο που απέστειλε σε όλους τους συλλόγους η κ.Γιαννακίδου προτείνει κάθε γυναίκα να κεντήσει σε ένα μικρό πανί τα ονόματα των προγόνων της και το όνομα του τόπου(Βόρεια και Ανατολική Θράκη), απ όπου ήρθαν και εγκαταστάθηκαν εδώ ως πρόσφυγες .
Μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου του 2019 πρέπει να σταλούν και να συγκεντρωθούν όλα στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.
Με βάσει το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα σχεδιαστεί το μέγεθος μιας στήλης παραλληλεπίπεδης από «πλεξιγκλάς,» και όλα αυτά τα μικρά έργα μνήμης θα τοποθετούν στο εσωτερικό της στήλης με στόχο το συνολικό έργο να τοποθετηθεί σε εμφανές σημείο η στη Βουλή, η στο αερόδρομιο.

Στο έγγραφο με τις προδιαγραφές και τις λεπτομέρειες που απέστειλε μεταξύ των άλλων η κ. Γιαννακίδου σημειώνει: Οι χιλιάδες βελονιές με τις οποίες θα αποτυπωθούν τα ονόματα και τα τοπωνυμια, θα αποτελέσουν ένα έργο μνήμης των Θρακών από τα χέρια των γυναικών.

Μνήμης για όλους όσους χάθηκαν από τότε που η Θράκη έγινε θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων μέχρι την τελική της τριχοτόμηση.

Μνήμης για όσους ήρθαν στη νέα πατρώα γη κουβαλώντας όλα όσα χαρακτήριζαν και προσδιόριζαν την πολιτιστική τους φυσιογνωμία, την οικογενειακή και τοπική τους ιστορία.

«Η δράση θα έχει πολύ μικρό κόστος ,αλλά θα είναι πολύ μεγάλης αξίας ,» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η κ. Γιαννακίδου υπογραμμίζοντας πως «το ΕΜΘ προσπαθεί να βρει τρόπους για να κινητοποιήσει τις τοπικές κοινωνίες για την προώθηση τη περιοχής και όχι μόνο. Εκείνο που μας απασχολεί είναι ότι, θα πρέπει οι κοινωνίες να επιβιώσουν και να είναι ζωντανές για να συνεχίσουμε να παράγουμε πολιτισμό.»

Σύμφωνα με την κ.Γιαννακίδου , «η πολιτιστικη μας κληρονομιά δεν είναι μόνο τα μνημεία, οι φορεσιές ή τα αντικείμενα που συλλέγουμε.Είναι οι τόποι, τα έργα των ανθρώπων, το πνεύμα και οι αξίες της λαϊκής μας παράδοσης, αυτού του πολιτισμού της καθημερινότητας, που αναδημιουργείται συνεχώς από τις κοινότητες και τις ομάδες σε συνάρτηση με το φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον.

Ίσως θα πρέπει να δούμε ξανά τη σημειολογία και την πολιτιστικη ερμηνεία των πραγμάτων ,της φορεσιάς των δρώμενων του χορού να δούμε τη σύνδεσή τους με την γεωγραφία, την ιστορία του τόπου και της κοινωνίας, το μύθο και το λόγο της, ώστε η συνέχεια τους μέσα στο πλαίσιο της δικής μας έκφρασης και λειτουργίας, να μην καλύπτεται μόνο η συναισθηματική πλευρά της συμμετοχής μας.»

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στα 17 χρόνια της λειτουργίας του, μέσα από πολυεπίπεδες δράσεις και σε διά δράση με την κοινωνία, προσπαθεί για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης, την έρευνα και την προβολή του πολιτισμού της Θράκης.

Στόχος του, να συνδέσει την παράδοση και τη γνώση που εμπεριέχεται σ αυτήν με τους προβληματισμούς της σύγχρονης κοινωνίας, να συμβάλλει στην αξιοποίηση της τοπικότητας ως έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη βιώσιμη ανάπτυξη της κοινωνίας μας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος