Απόλυτα επιτυχημένο και με προοπτικές συνεργασίας σε θέματα ηλεκτροπαραγωγής με γεωθερμική ενέργεια και εκτεταμένα δίκτυα τηλεθέρμανσης, χαρακτήρισε το ταξίδι του στην Ισλανδία ο αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Δήμου Αλεξανδρούπολης Γιάννης Φαλέκας,ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή του Δήμου μαζί με τον Πρόεδρο του Πολυκοινωνικού Κέντρου Αντώνη Βαμβακερό και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ο κ. Φαλέκας στο Ρέκιαβικ ,πραγματοποίησε συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Ενέργειας ,τον ενεργειακό φορέα ISOR , τον Πανεπιστημιακό φορέα (United Nations University-geothermal Training Programme),ενώ παρακολούθησε ενεργειακά σεμινάρια με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών στον τομέα της ενέργειας και συγκεκριμένα στο θέμα της γεωθερμίας.
«Η Ισλανδία θεωρείται κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της γεωθερμίας. Η τεχνογνωσία και η εμπειρία από την προηγμένη γεωθερμικά Ισλανδία είναι στόχος για τα επόμενα βήματα της Αντιδημαρχίας,» σχολίασε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ.Φαλέκας υπογραμμίζοντας πως «εδώ και καιρό έχουμε ανοίξει με το Υπουργείο Ενέργειας της χώρας μας αυτή τη συζήτηση, προχωρούμε βήμα-βήμα και ανοίγουμε το κεφάλαιο της ηλεκτροπαραγωγής με συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η χρήση δικτύων τηλεθέρμανσης για τους κατοίκους μας είναι η στοχευμένη κατεύθυνση μας.» Όπως εξήγησε « έχουμε χρηματοδοτήσει το α΄ έργο με δίκτυα τηλεθέρμανσης και γεωθερμικής ενέργειας στην Τραιανούπολη και συνεχίζουμε με θερμική ενέργεια στην περιοχή των Φερών. Όλα αυτά θέλουμε να τα συνδυάσουμε και με μια ηλεκτροπαραγωγή και η πολιτεία φαίνεται πως είναι αρωγός σε αυτήν μας την προσπάθεια η οποία είναι σε εξέλιξη.»
Ο ίδιος εκτίμησε πως η συνεργασία είναι δεδομένη τα επόμενα χρόνια ειδικά με το Ρέικιαβικ που όπως είπε- «έχουν το δυνατότατο έργο σε αυτήν την χώρα.»
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Ενέργειας Τραιανούπολης, το ταξίδι αυτό προέκυψε μέσα από ένα διακρατικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου το οποίο είναι σε εξέλιξη με το Πολυκοινωνικό Κέντρο του Δήμου Αλεξανδρούπολης με την κατασκευή των ΑΠΕ των έργων σε οκτώ κτίρια του Δήμου.
Το ταξίδι θα ανταποδώσουν πολύ σύντομα οι Ισλανδοί στην Αλεξανδρούπολη, συμμετέχοντας σε ημερίδα που προγραμματίζει ο Δήμος προκειμένου να μιλήσουν για την τηλεθέρμανση και τα οφέλη της ,το πόσο συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής ,αλλα και κατά πόσο μπορούν να κάνουν οικονομικά τα σπίτια τους.

Συντάκτης:Όλγα Ορφανίδου

Μοιράσου το άρθρο: