Κατά της συμφωνίας των Πρεσπών τάχθηκε εχτές το δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης οποίο συνεδρίασε για την «λήψη απόφασης σχετικά με την αντιμετώπιση του ζητήματος της ονομασίας του κρατιδίου των Σκοπίων μετά την συμφωνία των Πρεσπών και πριν την κύρωσή της από το Ελληνικό Κοινοβούλιο», ενώ η υιοθετήθηκε η πρόταση του δημάρχου Ευάγγελου Λαμπάκη για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Στην ανοιχτή συνεδρίαση που διοργάνωσε η Δημοτική Αρχή παρευρέθηκαν και μίλησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άνθιμος, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημ Πέτροβιτς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ.
«Δεν πήραμε τίποτε καλό από την συμφωνία αυτή,» ανέφερε στην τοποθέτηση του ο κ. Λαμπάκης και τόνισε πως με την συμφωνία αυτή « παραχωρούμε εθνική κυριαρχία» .
Από την πλευρά του ο κ. Άνθιμος χαρακτήρισε «έγκλημα τη συμφωνία» η οποία όπως είπε « έχει τρείς πράξεις. Η πρώτη είναι η γλώσσα, η δεύτερη η ιθαγένεια και η τρίτη η παραχώρηση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία.»
«Η πάγια ιστορική άποψη είναι ότι η πυριδαταποθήκη της Ευρώπης είναι τα βαλκάνια. Μπήκαμε στην Ευρώπη Ένωση ,είμαστε στο ΝΑΤΟ δεν θέλουμε πια να είμαστε η πυριδαταποθήκη,» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Άνθιμος
Ο Αντιπεριφεριάρχης Έβρου Δημ Πέτροβιτς τάχθηκε υπέρ του δημοψηφίσματος ,εξέφρασε την αντίθεση του ως προς την συμφωνία ενώ μετάφερε και ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ .
«Συντασσόμαστε με ότι αποφασίσετε» είπε ο κ. Τοψίδης ο οποίος τάχθηκε κατά της συμφωνίας, ενώ ο κ.Χατζημιχαήλ τόνισε ότι, η συμφωνία είναι εθνικά επιζήμια και παραχαράζει την ιστορία μας.
Για το ίδιο θέμα θα συνεδριάσει στις 23 Ιουλίου στην Κομοτηνή , η ΠΕΔ -ΑΜΘ .

Συντάκτης: Όλγα Ορφανίδου

Μοιράσου το άρθρο: