«Απαράδεκτη κατάσταση και αναίτια, χωρίς να έχουν εκφραστεί ή καταγραφεί κατηγορίες εδώ και 2,5 μήνες» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης , την κράτηση των δύο αξιωματικών από την 1η Μαρτίου , Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελο Μητρετώδη, τους οποίους επισκέφθηκε εχθές (16-05-18), στις 5 το απόγευμα, στις φυλακές της Αδριανούπολης, στην Τουρκία. Αναφερόμενος στην εικόνα που αποκόμισε από την επαφή του , με τα «παιδιά» όπως τους αποκάλεσε αρκετές φορές, λέγοντας πως πλέον είναι παιδιά όλων, είπε πως συνάντησε δύο νέους με ηθικό υψηλό , κάτι που δείχνουν με το ύφος, το ήθος και τη στάση τους», σημειώνοντας ότι «έχουν πλήρη συνείδηση γύρω από την περίπτωσή τους και το τι παίζεται». Σχετικά με τις συνθήκες κράτησης απάντησε πως ναι μεν είναι πολύς καλές , όμως «η αυτή καθαυτή στέρηση της ελευθερίας είναι το μεγαλύτερο βασανιστήριο, πόσο μάλλον όταν είναι αναιτίως και χωρίς χρονικό ορίζοντα», «εκφράσαμε εκ μέρους του συνόλου της Βουλής του προέδρου της δημοκρατίας και του πρωθυπουργού, την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξή μας, τα αρμόδια υπουργεία εργάζονται προς την κατεύθυνση της άμεσης αποφυλάκισης».

Το γεγονός ότι τα δύο στελέχη του Ελληνικού στρατού, βρίσκονται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, ο κ. Βούτσης το απέδωσε στο «όλο σκηνικό της υπόθεσης που διαμορφώνει ένα αφήγημα επικινδυνότητας ανάμεσα στις δύο χώρες, τους δύο λαούς, τις στρατιωτικές δυνάμεις και από τις δύο πλευρές». «Εκτίθενται» είπε « όσοι έχουν ποντάρει, μιζάρουν και κεφαλαιοποιούν μία τέτοια ιστορία, η οποία δεν έχει καμία απολύτως βάση, πέραν του γελοίου του πράγματος να συζητάει κάποιος για κατασκοπεία το 2018, ανάμεσα σε δύο μέλη του ΝΑΤΟ, για 200 μέτρα, όταν μπορεί κάποιος με ένα γκουγκλάρισμα μπορεί να πάει χιλιόμετρα μέσα σε μία χώρα».

Επίσης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «η ίδια η πράξη αυτή με οποιαδήποτε ανόητη αντίληψη, είτε συμψηφισμού, είτε δημιουργίας έντασης, εκθέτει, όποιον και όποιο καθεστώς παρατείνει αυτήν την ταλαιπωρία των παιδιών» και που «συνιστά μία ταλαιπωρία και μία ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, που έχουν συνέπειες στην οικονομία, στη διεθνή υπόσταση και στην ένταση που δημιουργείται κάποιες φορές και το έχουμε βιώσει πολύ δραματικά στο Αιγαίο, συνέπειες στη ζωή, στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Δεν μπορεί κανείς να παίζει με αυτά τα πράγματα».
Τέλος ο πρόεδρος της βουλής , χαρακτήρισε «βήμα προς την σωστή κατεύθυνση» την άδεια που του δόθηκε, ως «ο πρώτος πολιτειακός παράγοντας της χώρας» που επισκέπτεται τους δύο αξιωματικούς, όχι όμως σημαντικό, «σημαντικό θα ήταν να ορίζανε πολύ γρήγορα μία δικάσιμο η οποία ευλόγως θα κατέληγε στην απελευθέρωση των παιδιών».

Τέλος, δήλωσε ότι σέβεται τη δικαιοσύνη, ακόμη και τη δικαιοσύνη της γείτονος, , λέγοντας πως κάθε χώρα έχει το δικό της «δικαιακό σύστημα, με τη δική του ερμηνεία». «Είναι πολύ λίγο ζήτημα δικαιοσύνης και δικαστικού σώματος και πραγματικών επιχειρημάτων. Φοβάμαι ότι σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, τη δικαιοσύνη ακόμη και έτσι όπως είναι διατυπωμένη και ισχύουσα και στη γείτονα χώρα, πλην όμως υπάρχει ισχυρό στοιχείο προσχηματικής διαχείρισης τέτοιων επιχειρημάτων, όπως πχ. η αναζήτηση στοιχείων σε ένα τρίτο κινητό τηλέφωνο. Είναι κατεξοχήν πολιτική ενέργεια».

Σημειώνεται ότι ο κ. Βούτσης , μετέβηκε στην Αδριανούπολη, από την Κωνσταντινούπολη, όπου συμμετείχε, μαζί με ακόμη 11 προέδρους κοινοβουλίων , στις εργασίες συνεδρίου του Οργανισμού Συνεργασίας Παρευξείνιων Χωρών . Η άδεια για την επίσκεψη του στις φυλακές, από τις Τουρκικές αρχές , δόθηκε στις 12 το μεσημέρι , λίγες μόλις ώρες πριν από το επισκεπτήριο. Αμέσως μετά από την Αδριανούπολη, επέστρεψε στην Ελλάδα, μέσω των Καστανεών, με προορισμό το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα με την βραδινή πτήση, ενώ συνοδευόταν από τον γενικό γραμματέα της Βουλής, Κώστα Αθανασίου και τον πρέσβη και διπλωματικό σύμβουλο της Βουλής, Σπύρο Θεοχαρόπουλο.

ΕΡΤ Ορεστιάδας
Ρεπορτάζ-Σύνταξη:Δήμητρα Παρασκευοπούλου
Φωτογραφίες: Δήμητρα Παρασκευοπούλου

Μοιράσου το άρθρο: