ΑΜΘ: 18.500 τόνοι ανακυκλώσιμων από τους μπλε κάδους

Βελτιωμένα, ανά έτος, είναι τα ποσοστά ανακύκλωσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την τελευταία τριετία, απέχουν αρκετά, ωστόσο, από τους στόχους που έχουν τεθεί.

Το 2018 έκλεισε με 18.500 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών από τα δίκτυα των μπλε κάδων, παρουσιάζοντας αύξηση 1.000 τόνων σε σχέση με το 2017 και 2.500 τόνων σε σχέση με το 2016. «Φαίνεται ότι έχουμε μια σημαντική ετήσια αύξηση στα νούμερα της ανακύκλωσης και αυτό μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε την προσπάθεια, σε συνεργασία με τους δήμους, για να βελτιώσουμε περαιτέρω τα νούμερα αυτά και να πλησιάσουμε κι άλλο τους στόχους που έχουν τεθεί από την Ε. Ε, αλλά και από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και από το Περιφερειακό μας Σχέδιο», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ Α. Ε., Γιώργος Βογιατζής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η ανακύκλωση φτάνει στο 11%-12% σε επίπεδο αποκομιδής και από 6%-8% σε επίπεδο ανάκτησης. Στα ποσοστά αυτά δεν έχουν προσμετρηθεί τα νούμερα των Βιομηχανικών Επαγγελματικών Αποβλήτων Συσκευασίας, τα οποία οδηγούνται στην ανακύκλωση μέσω άλλων διόδων, ούτε, όμως, τα ποσοστά της ανακύκλωσης που γίνεται από πολίτες οι οποίοι “σηκώνουν” ανακυκλώσιμα υλικά από τους μπλε κάδους, τα οποία στη συνέχεια τα οδηγούν άτυπα, χωρίς παραστατικά, σε μονάδες ανακυκλώσιμων υλικών.
Ο κ. Βογιατζής αναφέρθηκε και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανακύκλωσης στην ΑΜΘ, σημειώνοντας πως «και σε αυτό το επίπεδο καταγράφεται πολύ καλή προσπάθεια, αφού, με τα δίκτυα διαλογής στην πηγή, που έχουν αναπτυχθεί (κώδωνες για γυαλί και μπλε κάδος με κίτρινο καπάκι για χαρτί/χαρτόνι), παρατηρείται η ποιοτική αναβάθμιση των ανακυκλώσιμων υλικών». Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός κάδων θα ενίσχυε περαιτέρω την απόδοση στην ανακύκλωση και τόνισε πως «ήδη γίνεται δουλειά, ώστε η αναλογία ενός κάδου ανά 75 πολίτες, που είναι σήμερα, να βελτιωθεί».
Καταλήγοντας, ο κ. Βογιατζής αναφέρθηκε και στις κεντρικές και αποκεντρωμένες μονάδες επεξεργασίας υπολειπόμενων συμμείκτων, που πρόκειται να κατασκευαστούν, υπογραμμίζοντας πως «στόχος θα πρέπει να είναι η εκτροπή αποβλήτων από την επεξεργασία και την ταφή, προς την ανακύκλωση, αφού μόνο έτσι η διαχείριση των απορριμμάτων θα είναι σωστή και οικονομική». Εξάλλου, συμπλήρωσε ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ, «προς αυτήν την κατεύθυνση οδηγεί και το νέο σύστημα τιμολόγησης που θα ισχύσει από το 2020, βάσει του οποίου, οι αυξημένες επιδόσεις στην ανακύκλωση θα φέρουν μικρότερα έξοδα για τους δήμους, άρα καλύτερα δημοτικά τέλη για τους πολίτες».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος