Την ύψιστη διάκριση του «Τάγματος του Αγίου Ιωάννου Βατάτζη, του Ελεήμονος Βασιλέως» έλαβε από την Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου ο «γνήσιος εκφραστής της Θρακιώτικης μουσικής παράδοσης», Χρόνης Αηδονίδης, ο οποίος κατάγεται από την Καρωτή Διδυμοτείχου, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της μόνιμης έκθεσης προσωπικών αντικειμένων και διακρίσεων του μεγάλου καλλιτέχνη και «Υμνωδού της Εκκλησίας».

Τα εγκαίνια της έκθεσης τελέστηκαν εχθές στις 8 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Παναγίας Ελευθερώτριας, από τον Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό, παρουσία του ίδιου του Χρόνη Αηδονίδη. «Η θρακιώτικη μουσική είναι παλιά όσο και οι μύθοι του Ορφέα και του Εύμοπλου, των Θρακιωτών μουσουργών της αρχαιότητας, έχει το πάθος των Μαινάδων του Διονύσου, έχει τον εκστασιασμό και την υπέρβαση των αναστενάρηδων, το βυζαντινό βίωμα και το βάθος της εκκλησιαστικής παρασημαντικής, που υμνήθηκε στην Αγιά Σοφιά. Διαθέτει το ερωτικό πάθος που συνείχε τις Θρακιώτισσες, τη λεβεντιά του Θράκα Ήρωα και την αγωνιστικότητα του τροπαιοφόρου Αϊ-Γιώργη, του πανθρακιώτικου αγίου των αγώνων. Το θρακιώτικο τραγούδι φέρνει το μαυροθαλασσίτικο καημό και το μαράζι της χαμένης πατρίδας. Γι’ αυτό, συγκινεί, ευαισθητοποιεί και παρακινεί σε συμμετοχή όχι μόνο τους Θρακιώτες και τους απογόνους των Θρακιωτών προσφύγων, αλλά και όλους όσους ακούνε και συγκινούνται από την ζωντανή μουσική τους» είπε κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Δαμασκηνός.

«Στην περιοχή των Μάρηδων, του Ερυθροπόταμου, βρίσκεται και το χωριό Καρωτή, που είναι η πατρίδα ενός γνήσιου εκφραστή της θρακιώτικης μουσικής, του Χρόνη Αηδονίδη, ο οποίος έκανε γνωστό στους πανέλληνες το θρακιώτικο τραγούδι και τον οποίο τιμά σήμερα η τοπική μας Εκκλησία… Ο Χρόνης Αηδονίδης είναι μία από τις μαγευτικές φωνές που σπάνια προικίζει η φύση. Πέρα από το θείο τάλαντο της φωνής του και το ενδιαφέρον για την αυθεντική απόδοση και ερμηνεία της θρακιώτικης μουσικής ο Χρόνης τελειοποιήσε τη φωνή του και ερεύνησε σε βάθος την θρακιώτικη παράδοση. Έγινε ο αυθεντικός ερμηνευτής της και με το ηχόχρωμά του έχει ταυτισθεί με την θρακιώτική μουσική, είναι ο τραγουδιστής-σύμβολο του θρακιώτικου ρεπερτορίου. Ο Χρόνης Αηδονίδης είναι γέννημα της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης. Κουβαλάει την μουσική της μάνας του, την εν γένει θρακιώτική παράδοση, τους ρυθμούς του Διονύσου και του Ορφέα, που κινούν την ζωντάνια της θρακιώτικης μουσικής, το εκκλησιαστικό τροπάρι και μέλος, που επιχωριάζει έντονα με το γειτόνεμά της με το μεγάλο χριστιανικό κέντρο, την Κωνσταντινούπολη» υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός.

Από την πλευρά του ο Χρόνης Αηδονίδης, δήλωσε χαρακτηριστικά «Νιώθω δέος, διότι δεν μπορούσα να φανταστώ το μέγεθος της τιμής που μου επιφυλάχθηκε και την τόσο προσεγμένη δουλειά που έγινε από τους διοργανωτές. Στα εκθέματα που θα δείτε απεικονίζεται μια πορεία 70 ετών» .

ΕΡΤ Ορεστιάδας
Σύνταξη:Δήμητρα Παρασκευοπούλου
Φωτογραφίες: Μητρόπολη Διδυμοτείχου-Ορεστιάδος-Σουφλίου

Μοιράσου το άρθρο: