Δράσεις για τον “σχολικό εκφοβισμό” από το “Χαμόγελο του Παιδιού”

Διευρύνει συνεχώς τη δράση του στο πεδίο της πρόληψης του σχολικού εκφοβισμού το “Χαμόγελο του Παιδιού”, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες που διαπιστώνονται μέσα από τις παρεμβάσεις του Οργανισμού σε σχολεία όλης της χώρας. Όπως είπε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η Ματίνα Γαβριήλογλου, ψυχολόγος του Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης του “Χαμόγελου του Παιδιού”, που λειτουργεί εδώ και 1,5 περίπου χρόνο στην Καβάλα, “το έναυσμα δόθηκε από τους ίδιους τους μαθητές, που πλησίαζαν τα στελέχη του Οργανισμού κατά τις επισκέψεις τους σε σχολεία, για να τους αναφέρουν ότι είχαν προβλήματα με συμμαθητές τους”. Παράλληλα, πρόσθεσε η ίδια, συνεκτιμήθηκε το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερες ήταν οι κλήσεις στην εθνική τηλεφωνική γραμμή SOS “1056”, από παιδιά τα οποία δέχονταν συμπεριφορές εκφοβισμού στο σχολείο.
Η κα. Γαβριήλογλου, που μίλησε για τον “σχολικό εκφοβισμό” σε εκδήλωση-παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε στην Ορεστιάδα σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου και τον δήμο Ορεστιάδας, εξήγησε ότι βασικός στόχος των δράσεων του “Χαμόγελου του Παιδιού” είναι να μάθουν τα παιδιά που δέχονται bullying, “να μιλούν, να ζητούν τη βοήθεια κάποιου ενήλικα και να απευθύνονται στους εκπαιδευτικούς τους, για να παίρνουν τη στήριξη που χρειάζονται”.
Η ψυχολόγος του “Χαμόγελου του Παιδιού” τόνισε, ωστόσο, ότι “δεν είναι όλα εκφοβισμός”, αφού ο όρος αυτός προϋποθέτει ότι τα περιστατικά παρουσιάζουν συστηματικότητα, διάρκεια στον χρόνο, ανισορροπία δύναμης και διαπιστωμένη πρόθεση εκ μέρους κάποιου παιδιού να βλάψει κάποιο άλλο. “Αυτά δεν είναι πάντα ευδιάκριτα, ούτε από τους ειδικούς. Χρειάζεται χρόνος για να καταλήξουμε με βεβαιότητα ότι υπάρχει συμπεριφορά εκφοβισμού και δεν πρόκειται για μία σύγκρουση ανάμεσα σε μαθητές, όπως συμβαίνει και μεταξύ ενηλίκων”, ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Γαβριήλογλου.
“Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να δίνουμε βαρύτητα σε κάθε περιστατικό, γιατί υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκφοβισμού που είναι πολύ καλά κρυμμένες”, πρόσθεσε και επεσήμανε ότι το “κλειδί” για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι οι καλές σχέσεις μέσα στην τάξη και η καλλιέργεια καλού κλίματος μεταξύ των συμμαθητών. “Οι εκπαιδευτικοί, όλο και περισσότερο, δουλεύουν τέτοιες πρακτικές και φαίνεται να είναι αποτελεσματικές”, σημείωσε.
Οι δράσεις του “Χαμόγελου του Παιδιού” θα συνεχιστούν και από τη νέα χρονιά στον Έβρο, μέσω των στοχευμένων παρεμβάσεων που σχεδιάζει το Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης του Οργανισμού στην Καβάλα, καθώς η δομή δημιουργήθηκε για να παρέχει τις υπηρεσίες της σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος