Ιδανική για τα υποβαθμισμένα χωράφια η καμελίνα

Τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η καμελίνα, ένα ελαιούχο ανθεκτικό φυτό που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τους αγρότες προσφέροντάς τους ένα συμπληρωματικό εισόδημα από τα υποβαθμισμένα χωράφια τους, παρουσίασε η υπεύθυνη του τμήματος βιομάζας του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοινομόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Μυρσίνη Χρήστου, στην ημερίδα που διοργάνωσε το ΚΑΠΕ στην Ορεστιάδα σε συνεργασία με τη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δ. Π. Θ.

“Όλα τα ενεργειακά φυτά θέλουν χρόνο για να γίνουν γνωστά και να ξεκινήσει η συζήτηση γι’ αυτά”, δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η κα. Χρήστου, σημειώνοντας ότι η ελαιοκράμβη υπήρξε ο πρόδρομος των ενεργειακών φυτών και η αφετηρία για την παραγωγή βιοκαυσίμων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πλέον, όμως, μπαίνουν δυναμικά κι άλλες υποσχόμενες καλλιέργειες, που μπορούν να τροφοδοτήσουν την αγορά ενέργειας και τη χημική βιομηχανία. Ειδικά για την καμελίνα, “που δεν είχε αξιοποιηθεί καθόλου στο παρελθόν, και, μάλιστα, την έφεραν μπροστά οι χημικές βιομηχανίες. Έχουμε δει στα πειράματά μας ότι είναι ένα πάρα πολύ καλό φυτό για τις συνθήκες του Έβρου, γιατί μπορεί να μπει φθινοπωρινό και να εκμεταλλευτεί τις βροχοπτώσεις του χειμώνα, ώστε να μη χρειάζεται αρδεύσεις, που είναι ένα σημαντικό θέμα στη γεωργία”, είπε συγκεκριμένα η κα. Χρήστου.
«Το λάδι της καμελίνας μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή ενέργειας (βιοντίζελ) και κυρίως σε καύσιμα αερομεταφορών ή για άλλες χημικές βιομηχανίες ή για πρόσθετο σε τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής. Πολύ σημαντική, όμως, είναι και η πίτα της, η οποία είναι μία πάρα πολύ καλής ποιότητας ζωοτροφή, γιατί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, ενώ τα υπολείμματα από τα στελέχη του αγρού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καύση, στη θέρμανση», εξήγησε η υπεύθυνη του τμήματος βιομάζας του ΚΑΠΕ, επισημαίνοντας πως “το πλεονέκτημα της καμελίνας είναι ότι μπορεί να μπει σε εκτάσεις που δεν χρησιμοποιούνται ως γεωργικές, στις οποίες οι παραγωγοί δε θα έκαναν τίποτα”.

Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος