Ορεστιάδα: Το 4-5% των παιδιών που παραπέμπονται για αρθρωτικές δυσκολίες σε λογοθεραπευτές αντιμετωπίζει δυσπραξία της ομιλίας

Για την διαταραχή της δυσπραξίας της ομιλίας, τα χαρακτηριστικά της, τη διάγνωση και την αντιμετώπισή της μίλησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας, η Λογοπεδικός-Λογοθεραπεύτρια Μ.Α. και γεωγραφική εκπρόσωπος στο Ν. Έβρου, του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών, Λαμπριάνα Τσιακπίνη, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας που έχει θεσπιστεί η 6η Μαρτίου.
Όπως είπε η κ. Τσιακπίνη, η δυσπραξία της ομιλίας αποτελεί μία «δύσκολη νευρολογική-κινητική διαταραχή» η οποία δεν μπορεί να ανιχνευτεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά παρά μόνο με ορθή λογοθεραπευτική αξιολόγηση. Παραθέτοντας σχετικά στατιστικά στοιχεία, τόνισε ότι σε ποσοστό 4 έως 5% από το σύνολο των παιδιών που παρουσιάζουν αρθρωτικές δυσκολίες και παραπέμπονται από γιατρούς σε λογοθεραπευτές, αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη διαταραχή, η οποία δεν τα επιτρέπει να αναπτύξουν ικανό λόγο, διευκρινίζοντας ότι η διαταραχή δεν συνοδεύεται από άλλες αναπτυξιακές παραμέτρους όπως η νοητική υστέρηση ή αισθητηριακές απώλειες. «Τα παιδιά με δυσπραξία της ομιλίας διαθέτουν καλή αντίληψη του λόγου, γνωρίζουν τι θέλουν να πουν, αλλά δεν μπορούν κινητικά να το «φτιάξουν» στο στόμα τους και να το εκφέρουν» σημείωσε η κ. Τσιακπίνη, εξηγώντας πως ουσιαστικά σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αρθρωτές, δηλαδή, γλώσσα,γνάθος, αναπνοή κτλ, δεν δέχονται από τον εγκέφαλο τις κατάλληλες οδηγίες για να συντονίσουν και να προγραμματίσουν την παραγωγή ενός ήχου, λέξης ή και φράσης. Τέλος, σημείωσε ότι η εν λόγω διαταραχή αντιμετωπίζεται με έγκυρη διάγνωση και κατάλληλη μέθοδο λογοθεραπείας.

ΕΡΤ Ορεστιάδας
Ρεπορτάζ-Σύνταξη:Δήμητρα Παρασκευοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος