Στην Αλεξανδρούπολη το πρώτο γεωθερμικό έργο χαμηλής ενθαλπίας

Ολοκληρώθηκε η τελική διερεύνηση των δυνατοτήτων των δυο παραγωγικών γεωτρήσεων οι οποίες θα υποστηρίξουν το πρώτο γεωθερμικό έργο χαμηλής ενθαλπίας στην χώρα που θα υλοποιηθεί στον Δήμο Αλεξανδρούπολης και το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.
Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 6,5 εκ ευρώ και το οποίο αφορά την αστική τηλεθέρμανση η οποία θα θερμάνει 22 δημόσια κτίρια στις Δημοτικές κοινότητες ,Άνθεια, Αρίστεινο, Λουτρά, Δωρικό, Αετοχώρι και το Παιδικό χωριό SOS καθώς και την αγροτική τηλεθέρμανση που αφορά παραγωγικές επενδύσεις και θερμοκήπια.

To έργο της αστικής και αγροτικής τηλεθέρμανσης θα έπρεπε να εκτελείται από τον Σεπτέμβριο του 2018,ωστόσο οι συνεχείς ενστάσεις που κατατέθηκαν από τους δυο εργολάβους προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις του έργου. Το θέμα σήμερα βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εκδώσει την απόφαση του προκειμένου να ξεκινήσει το έργο.

« Οι γεωτρήσεις μας έχουν δώσει ασφαλή δεδομένα για μακροχρόνια χρήση και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά,» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο Δρ Πασχάλης Δαλαμπάκης ,ερευνητής στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ στο Ινστιτούτο Εδαφουδατικών Πόρων που εδρεύει στην Σίνδο Θεσσαλονίκης και εξήγησε:

“Στη μία από τις δυο γεωτρήσεις έχουμε καταγράψει κοντά στους 99 βαθμούς είναι ίσως η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ σε ελληνικό γεωθερμικό πεδίο χαμηλής ενθαλπίας με μια παροχή ασφαλή γύρω στα 50 κυβικά γεώτρηση που κατασκεύασε ο Δήμος το 2016-2017. Η δεύτερη είναι αυτή που κατασκεύασε το ΙΓΜΕ το 2002 πάρα πολύ σημαντική και ουσιαστικά το μεγαλύτερο κομμάτι της ενέργειας που θα πετύχει θα το στηρίξει αυτή η γεώτρηση. Θα γίνουν αντλιοστάσια. Τα νερά των δυο γεωτρήσεων θα συγκλίνουν σε ένα ενιαίο δίκτυο το οποίο θα διατρέχει τον οικισμό της Άνθειας θα καταλήγει στο θερμικό σταθμό ο οποίος θα γίνει στην Άνθεια, ενώ από τον θερμικό σταθμό στη συνέχεια θα ξεκινούν τρία διαφορετικά δευτερεύοντα δίκτυα στα οποία θα κυκλοφορεί γλυκό νερό στις τελικές χρήσεις.»

«Πρόκειται για ένα πιλοτικό εγχείρημα και είναι μόνο η αρχή, μιας και τα δεδομένα που έχουμε μας δίνουν την βεβαιότητα ότι υπάρχει κάτι πολύ σημαντικότερο στο γεωθερμικό πεδίο του Αρίστηνου, κατέληξε ο κ. Δαλαμπάκης.»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος