53 χρόνια Πανεπιστήμιο Πατρών

Η  ημέρα εορτασμού του Πολιούχου  Αποστόλου Ανδρέα  συμπίπτει  με την ίδρυση του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος Πατρών.

Στη φετινή εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 7 το απόγευμα στην Αίθουσα Τελετών θα τιμηθεί ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απ.Κατσιφάρας για την συνεργασία και την υποστήριξη που έχει προσφέρει στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα.

« Πανεπιστήμιο- Περιφέρεια: Δύο φορείς , ένας πόλος ανάπτυξης» είναι  το θέμα στο οποίο εστιάζει ο φετινός εορτασμός  αφού στόχος του Ιδρύματος είναι ο «διάλογος» με την πόλη και την ευρύτερη κοινωνία.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών ιδρύθηκε με το Ν.Δ. 4425 της 11ης Νοεμβρίου 1964 ως αυτοδιοικούμενο Ν.Π.Δ.Δ. υπό την εποπτεία του Κράτους, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διοικητικής Ανάπτυξης της Χώρας. Τα εγκαίνια της λειτουργίας του Πανεπιστημίου τελέστηκαν στις 30 Νοεμβρίου 1966.

53 χρόνια  Πανεπιστήμιο ΠατρώνΤο Πανεπιστήμιο στεγάστηκε αρχικά σε οίκημα το οποίο παραχωρήθηκε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.) στο κέντρο της Πάτρας. Για τη δημιουργία της Πανεπιστημιούπολης επελέγη το 1968 έκταση 2.500 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή του Ρίου, 8 χμ. από το κέντρο της Πάτρας, η οποία απαλλοτριώθηκε υπέρ του Πανεπιστημίου. Το 1972 ανατέθηκε η εκπόνηση του ρυθμιστικού σχεδίου της Πανεπιστημιούπολης, η οποία συντελέστηκε σε δύο φάσεις και ενεκρίθη από το Πανεπιστήμιο τον Ιούνιο του 1973.

Ιστορικό διοίκησης

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου ανατέθηκε αρχικά σε πενταμελή Διοικούσα Επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε για πρώτη φορά την 9η Ιανουαρίου 1965 με έδρα την Αθήνα. Έργο της επιτροπής αυτής απετέλεσε η οργάνωση των σχολών, ο καθορισμός του τρόπου λειτουργίας τους και γενικά η συγκρότηση των οργάνων διοίκησης και διαχείρισης του Πανεπιστημίου. Εν συνεχεία, η έδρα της Επιτροπής μεταφέρθηκε στην Πάτρα, ενώ αργότερα η Επιτροπή έγινε επταμελής.

Η Διοικούσα Επιτροπή έπαυσε να ασκεί τα καθήκοντά της τον Οκτώβριο του 1974, οπότε εφαρμόστηκαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών οι περί Πανεπιστημιακών Αρχών διατάξεις που ίσχυαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με βάση τις διατάξεις αυτές εξελέγησαν από τη Γενική Συνέλευση των καθηγητών οι Πανεπιστημιακές Αρχές και η πρώτη Σύγκλητος του Πανεπιστημίου με ετήσια θητεία.

Έως σήμερα, αξιόλογοι ακαδημαϊκοί καθηγητές επάνδρωσαν τις Πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος. Ως πρώτος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πάτρας, από το 1974 έως το 1975, εξελέγη ο Αναστάσιος Ζούμπος, καθηγητής της Φυσικομαθηματικής Σχολής, ενώ πρώτοι Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου διετέλεσαν από το 1983 έως το 1986 οι καθηγητές της Σχολής Θετικών Επιστημών, Ανδρέας Φιλίππου και Σταύρος Βολιώτης.

Διακρίσεις και επιτεύγματα

Σύμφωνα με τις συνολικές λίστες κατάταξης QS (Μάρτιος 2016), το Πανεπιστήμιο Πατρών κατατάσσεται στην παγκόσμια γενική κλίμακα των θέσεων 651-700. Είναι αξιοσημείωτο ότι, με βάση τον δείκτη της αναγνωρισιμότητας του επιστημονικού έργου (citations per faculty), το Πανεπιστήμιο Πατρών καταλαμβάνει τη θέση 223 μεταξύ των 400 καλύτερων ΑΕΙ σε παγκόσμιο επίπεδο, και έρχεται δεύτερο στην Ελλάδα, ενώ επτά (7) θεματικές περιοχές του εμφανίζονται πλέον μεταξύ των επικρατέστερων στην παγκόσμια ελίτ (Πολιτικών Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τ/Υ, Χημείας, Ιατρικής, καθώς και των Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής).

Σύνταξη: Αθανασία Σταμοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος