«Η διαχρονική αξία της ελιάς»  ήταν το θέμα της ημερίδας στο πλαίσιο του θεσμού ελαία που διοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου υπό την αιγίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ. και του ΥΠ.Π.Ε.Θ.-Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς  και τη συνεργασία της Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης Αιτ/νιας, με στόχο την ανάδειξη του πρωταγωνιστικού ρόλου της ελιάς και του ελαιολάδου, στην επιχειρηματικότητα, στον τουρισμό, στη γαστρονομία και στον πολιτισμό.

«…Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και τις επιχειρήσεις οφείλουν να ενημερώσουν για όλες τις εξελίξεις και τις νέες καλλιεργητικές τεχνικές και να αναδείξουν την υψηλή αξία των ελαιοκομικών μας προϊόντων….»επεσήμανε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.

Για τον καπνό και την ελιά που συμπορεύτηκαν συνεργαστικά και δημιουργικά με τους ανθρώπους του νομού  για πάνω από 4 αιώνες, για τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή  (Κουτσουρελιά, Κορωνέϊκη, Τραγολιά, Λιανολιά, Ραχάτη και Κοθρέϊκη, Καλαμών, Κονσερβολιά και Καρυδολιά)  καθώς και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αναφέρθηκε ο  Ηλίας Ντζάνης, γεωπόνος, π. Δ/ντής Καπνικού Σταθμού Αγρινίου.

«…Η ελιά έχει ιστορική και πολιτιστική αξία για εμάς τους Έλληνες, είναι σύμβολο σοφίας, γαλήνης, ειρήνης, νίκης, πολιτισμού, ολυμπισμού και γονιμότητας» συμπλήρωσε ο Σταύρος Βέμμος γεωπόνος, καθηγητής  δενδροκομίας.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με  γαστρονομική δράση που στηρίχθηκε στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές από  τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δυτικής Ελλάδος και Ηπείρου .

Νίκη Παπαδούλα

Μοιράσου το άρθρο: