Το πάγωμα των δόσεων Πατρινού δανειολήπτη ελβετικού φράγκου προς την τράπεζα με την προϋπόθεση πως θα πρέπει να αποπληρώσει το δάνειο που έλαβε το 2006 από ελληνικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, με βάσει τα δεδομένα που ίσχυαν κατά την σύναψη της δανειακής σύμβασης, αποφάσισε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πατρών.

Σύμφωνα με τα όσα  δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Πάτρας και στην εκπομπή «Στον αέρα… μέρα παρά μέρα»  ο συνήγορος του δανειολήπτη Στάθης Φίλης  είπε: … «οι τράπεζες πρότειναν στους δανειολήπτες να παίρνουν στεγαστικά, συγκεκριμένα, δάνεια σε ελβετικό φράγκο, καθώς η ισοτιμία ευνοούσε εκείνη τη στιγμή στην αποπληρωμή των δόσεων.

Η αποπληρωμή των δανείων μαζί με τους τόκους γινόταν όμως με κυμαινόμενη ισοτιμία, ανάλογα με την τιμή του φράγκου. Πράγμα που ευνοούσε στην αρχή αλλά από το 2010 και μετά το φράγκο βρέθηκε 30% πάνω σε σχέση με το ευρώ.

Έτσι όσοι είχαν πάρει δάνειο με βάθος αποπληρωμής 20ετίας, και είχαν πληρώσει 5 με 7 χρόνια δόσεις και επιτόκια, άρα ένα σημαντικό ποσό, «φορτώθηκαν» ποσό δανείου αρκετά μεγαλύτερο.»

Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πατρών μεταξύ άλλων αναφέρει, «εφόσον το δάνειο ή οποιαδήποτε τίμημα αυτού έχει χορηγηθεί σε συνάλλαγμα, ο οφειλέτης υποχρεούνται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς την τράπεζα με βάση την τιμή πώλησης του νομίσματος την ημέρα καταβολής του δανείου».Με τη συγκεκριμένη απόφαση «παγώνουν» όλες οι υπέρογκες δόσεις προς την τράπεζα από τον ιδιώτη, μέχρι να εκδοθεί απόφαση από τον Άρειο Πάγο.

Οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο συγκρότησαν Πανελλαδικό Σύλλογο στην Αθήνα και κινήθηκαν μαζικά με προσφυγή τους.

Εκδόθηκε πέρυσι το Μάιο απόφαση που τους δικαιώνει σε πρώτο βαθμό και στις 28 Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί στο Εφετείο Αθηνών σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση.

Η απόφαση αυτή  του Πρωτοδικείου Πατρών ανοίγει το δρόμο και για άλλες  για μαζικές προσφυγές.

 Σύνταξη: Αθανασία Σταμοπούλου

 

Μοιράσου το άρθρο: