Το βιβλίο του καταξιωμένου δημοσιογράφου και  συγγραφέα « Το αποτύπωμα της Μνήμης» παρουσιάστηκε στο κοινό της Πάτρας  την Δευτέρα το απόγευμα στην Αγορά Αργύρη . Την εκδήλωση  προετοίμασε ο Σύλλογος Λευκαδίων της Πάτρας  «Η Φανερωμένη».

Ο συγγραφέας στο βιβλίο του μιλά  με ανθρώπους που έζησαν σε διάφορες ιστορικές περιόδους, τα σημαντικότερα γεγονότα του περασμένου αιώνα. Η ιστορία μέσα από τα μάτια αφανών ηρώων που μίλησαν  με τον Θωμά Σίδερη και δέχθηκαν να πουν τις ιστορίες τους στη ραδιοφωνική εκπομπή «Αφύλακτη διάβαση». Τις προσωπικές εμπειρίες αυτών των ανθρώπων καταγράφει ο συγγραφέας αυτούς τους ανθρώπους μας παρουσιάζει και μας συστήνει.Καταστροφή της Σμύρνης, ανταλλαγή πληθυσμών, Καλάβρυτα, Δίστομο… περνάνε μέσα από τις σελίδες του. Μέσα από τις αφηγήσεις των ηρώων του κατανοούμε  τα ιστορικά γεγονότα.

«Το αποτύπωμα της Μνήμης» είναι η καταγραφή της ιστορίας από ανθρώπους απλούς οι οποίοι υπέστησαν πολέμους, σφαγές, προσφυγιά, έζησαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, θρηνούσαν και προσπαθούσαν να σώσουν ό,τι μπορούσαν.

Το βιβλίο είναι ένα εργαλείο για την κατανόηση της ιστορίας γιατί την αφηγούνται αυτοί που την βίωσαν , όπως αυτοί την βίωσαν και που σε κανένα από τα βιβλία της ιστορίας δεν θα βρούμε.

Για το βιβλίο  μίλησε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Θωμάς Σίδερης, ο φιλόλογος Νικόλαος Ασπρογέρακας ενώ αποσπάσματα διάβασε η Ρένα Πάλμου.

Αθανασία Σταμοπούλου

Μοιράσου το άρθρο: