Τιμώντας τη μνήμη της πεζογράφου Ακακίας Κορδόση που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή, ο Δήμος της Ιερής Πόλης και το Πνευματικό  Κέντρο    διοργανώνουν το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Οκτωβρίου δύο εκδηλώσεις.

Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο το Σάββατο  στις 7.30 το απόγευμα και περιλαμβάνει σειρά ολιγόλεπτων ομιλιών από την φίλη της Βάσω Μπίσσα, την μαθήτριά της Λένα Κοπανέλη, την συνάδελφό της Μάχη Παπαζήση, τον γλύπτη – θαυμαστή της Βασίλη Παπασάικα, την ομότεχνό της Ελένη Πριοβόλου και τον «αδελφό» της Βασίλη Πάικο.

Η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή  στις 11 το πρωί στον συνοικισμό «Πλώσταινα» όπου, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής «Διονύσιος Σολωμός», θα γίνει η ονοματοθεσία της πλατείας που βρίσκεται εκεί καθώς και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της.

Η Ακακία Κορδόση γεννήθηκε στο Μεσολόγγι. Σπούδασε κλασική Γαλλική Φιλολογία στην Ελλάδα και μοντέρνα φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Ντιζόν, στη Γαλλία. Υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση ως καθηγήτρια. Είχε γράψει μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, δοκίμια και μελέτες. Το 1979 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για γλωσσική μελέτη της και το 1991 της απονεμήθηκε από την Ακαδημία της Γαλλίας το Μέγα Βραβείο των Γαλλικών Γραμμάτων –τιμή που έγινε για πρώτη φορά σε Έλληνα συγγραφέα- για τη συλλογή διηγημάτων της με τον τίτλο Δεκατρείς φωνές της σιωπής, που είχε κυκλοφορήσει στη Γαλλία.

Νίκη Παπαδούλα

 

Μοιράσου το άρθρο: