Στο μεγάλο θέμα μετατροπής του ΧΥΤΑ της Ναυπάκτου σε ΧΥΤΥ αναφέρθηκε  ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Παναγιώτης Λουκόπουλος, ο Πρόεδρος του ΧΥΤΑ Χ. Σαλαμούρας, η Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Αγγ. Σμπούκη και ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών  Κ. Καρακώστας,κατά την παρουσίαση της συγκεκριμένης πρότασης.

Πρόκειται για ένα  σχέδιο του οποίου η χρηματοδότηση θα φτάσει στο ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Σχετικά  με  την  υποβολή   πρότασης χρηματοδότηση της  πράξης « Δράσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων  1ης και 4ης ΓΕΝ Αιτ/νίας«, επισημάνθηκαν οι πρωτοβουλίες που υλοποιήθηκαν:

Συγκεκριμένα τον περασμένο   Σεπτέμβριο  έγινε   συνάντηση στο  γραφείο του αναπληρωτή  υπουργού Περιβάλλοντος και ενέργειας παρουσία του  αναπληρωτού Σωκράτη Φάμελλο, του γενικού γραμματέα  Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών Ευάγγελο Καπετάνιο , τεχνικών  συμβούλων  των  δύο   υπουργείων  , εκπροσώπων  των  Δήμων  Μεσολογγίου – Ναυπακτίας – Θέρμου , όπου  μετά  την  παρουσίαση της πρότασης του  Συνδέσμου  Διαχείρισης Στερεών  Αποβλήτων 1ης  ΓΕΝ  « ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 1ης ΚΑΙ 4ης  ΓΕΝ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ»  αποφασίστηκε  ο  συντονισμός  των εμπλεκόμενων   φορέων  ώστε μέχρι  τέλος Οκτωβρίου να έχουν γίνει κάποιες απαραίτητες συμπληρώσεις.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της πρότασής είναι ότι προκρίνει την Διαδημοτική συνεργασία, τι υπάρχει η Αίτηση Τροποποίησης  Μ.Π.Ε.,  έχει  άμεση  χωροθέτηση, εγκεκριμένες προμελέτες και αποδεδειγμένα  βιώσιμη  πρόταση Ολοκληρωμένης  Διαχείρισης  Απορριμμάτων

Φτάνοντας στην υλοποίηση της πρότασης, η Ναυπακτία θα έχει λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε., με περιβαλλοντική ευαισθησία, για πολλές δεκαετίες στο μέλλον.

Με την πρόταση θα χρηματοδοτηθεί η μετατροπή του ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Σε αυτόν, σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα θάβονται μόνο το 25% των σκουπιδιών, αφού τα υπόλοιπα θα ανακυκλώνονται ή θα μετατρέπονται σε λίπασμα (κομπόστ) στο εργοστάσιο κομποστοποίησης που θα λειτουργήσει στον χώρο. Με τις παρεμβάσεις αυτές θα δημιουργηθούν 10 περίπου νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα είναι σημαντικά φθηνότερη για τον πολίτη η διαχείριση των απορριμμάτων.

Έτσι ανατρέπεται πλήρως ο πανάκριβος και περιβαλλοντικά κακός σχεδιασμός που είχε γίνει στην προηγούμενη δημοτική περίοδο.

Νίκη Παπαδούλα

Μοιράσου το άρθρο: