Τριάντα χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας . Τη νέα θεατρική περίοδο 2018-2019 βάζει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη   σε έργα υποδομής σε εκπαιδευτικά εργαστήρια για νέους και επενδύοντας σε ένα ελληνικό και «Πατρινοκεντρικό»  πρόγραμμα.

Η  «Τρισεύγενη» θα είναι η κεντρική παραγωγή του. Σε θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία του Κώστα Τσιάνου. Είναι το μοναδικό θεατρικό έργο του Κωστή Παλαμά και μία παράσταση που θα φιλοδοξήσει να γίνει όπως μας είπαν οι υπεύθυνοι γεγονός για την Πάτρα και όχι μόνο. Η πρεμιέρα έχει οριστεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2018 και τη μουσική υπογράφει ο Σταμάτης Κραουνάκης.

Όσον αφορά στην παιδική σκηνή  ανεβαίνει από τις 16 Οκτώβρη « Το φάντασμα του Κάντερβιλ» σε σκηνοθεσία του επί 15 χρόνια υπευθύνου της παιδικής Σκηνής του Θεάτρου Τέχνης- Κάρολος Κουν , Δημήτρη Δεγαίτη και διασκευή  Άντρης  Θεοδότου. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

Το «Άρμα Θέσπιδος»  θα συνεχίσει τις φιλόδοξες παραστάσεις του σε μια  σκηνή περιοδείας και θα παρουσιάσει από τις 23 Οκτώβρη το έργο «Μαμ»  του Σάκη Σερέφα, ένα έργο τιμημένο με βραβείο Κουν σε σκηνοθεσία Χρήστου Στρέπκου.

Η Λυρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ  επέλεξε να ανεβάσει το έργο «Ο χορός των Μεταμφιεσμένων» , όπερα σε τρείς πράξεις του Τζουζέπε Βέρντι που ήταν και η πρώτη όπερα η οποία ακούστηκε και παίχτηκε στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» αφότου κατασκευάστηκε το 1872.

Καινούργια στοιχεία της νέας περιόδου στο ΔΗΠΕΘΕ όπως τα παρουσίασε στην διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της  Σταύρος Τσακίρης  είναι η ενότητα «Θέατρο της Αφήγησης και της Επινόησης» όπου θα παρουσιαστούν  πεζογραφικά κείμενα που έχουν σχέση  με την Πάτρα, όπως η Ερόικα του Κοσμά Πολίτη , Πριμαρόλια ( της Αθηνάς Κακούρη),  ενώ θα ανέβει  και ένα κείμενο της Αμαλίας Μεγαπάνου.

Τέλος θα υπάρξουν και άλλες εκδηλώσεις όπως « Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου»  από τον δημοφιλή ερμηνευτή Γιάννη Χαρούλη και από μία θεατρική ομάδα της Ικαρίας σε μία άλλη εκδοχή του.

Σύνταξη: Αθανασία Σταμοπούλου

 

Μοιράσου το άρθρο: