Ροδόπη: Οι κάτοικοι της Μυρτίσκης

Ο Κεχαγιά Μεμέτ είναι κάτοικος της ορεινής Μυρτίσκης και παραγωγός πατάτας. Τον τελευταίο καιρό τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνάδελφοί του, δυσκολεύονται να προωθήσουν την παραγωγή τους στους καταναλωτές.

Η κατανάλωση έχει μειωθεί λόγω της κρίσης και των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις με αποτέλεσμα η καλή, ποσοτικά και ποιοτικά, παραγωγή να μένει αδιάθετη.

«Βγάλαμε 1,5 με 2 τόνους το στρέμμα» δηλώνει και εξηγεί ότι οι λαϊκές αγορές δεν μπορούν να απορροφήσουν την παραγωγή τους και ενδιαφέρον από μεγαλέμπορους δεν υπάρχει. «Λόγω των εδαφολογικών συνθηκών η πατάτα της Μυρτίσκης είναι ποιοτικά μοναδική» δηλώνει ο κος Κεχαγιά Μεμέτ σημειώνοντας ότι η απουσία ενός συνεταιρισμού ή μιας ομάδας παραγωγών δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στη διάθεση του προϊόντος. Παράλληλα, όπως λέει, απουσιάζει η καθοδήγηση από την Τοπική και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Τα τελευταία χρόνια ο Κεχαγιά Μεμέτ παρατηρεί τους νέους του χωριού του να μεταναστεύουν στο εξωτερικό. «Οι πιο πολλοί έχουν φύγει στην Ολλανδία και στη Γερμανία» δηλώνει προσθέτοντας ότι εργάζονται στα θερμοκήπια και στα ναυπηγεία «στις χειρότερες δουλειές, αν ήταν καλές δουλειές, δεν θα έβαζαν εμάς να τις κάνουμε» λέει χαρακτηριστικά.

Αγαπάει το χωριό του, μια ώρα δρόμος από το κέντρο, δεν είναι πολύ, δεν θέλει να το εγκαταλείψει. «Έχουμε κι αλατιέρα, δεν αποκλειόμαστε, όπως παλιά, μια εβδομάδα να περιμένουμε να ανοίξει ο δρόμος». Τα τελευταία χρόνια οι πιο πολλοί κάτοικοι καλλιεργούν καπνά, το ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί, οι κάτοικοι της Μυρτίσκης αγωνίζονται αναζητώντας τρόπους για να συνεχίσουν να μένουν στον τόπο τους…
Φώτο: Κεχαγιά Μεμέτ Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος