Σε αδιέξοδη μετατρέπεται η κατάσταση αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα στη Λέσβο, όπου και παραμένουν εγκλωβισμένοι 6000 περίπου πρόσφυγες. Τα εισιτήρια για τον Πειραιά έχουν εξαντληθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο έκτακτο δρομολόγιο μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Εκατοντάδες είναι οι πρόσφυγες που έχουν κατασκηνώσει στο λιμάνι της Μυτιλήνης αναζητώντας καθημερινά ένα ακτοπλοϊκό εισιτήριο για τον Πειραιά. Ανάμεσα τους γυναίκες, ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά τα οποία κοιμούνται μέσα σε μικρά αντίσκηνα. Δεν λίγοι αυτοί που επιλέγουν κάποιο δρομολόγιο της άγονης γραμμής προς την Καβάλα, προκειμένου να φύγουν από το νησί.
Την ίδια ώρα σε υψηλά επίπεδα παραμένει η μεταναστευτική ροή προς τη Λέσβο με τις αφίξεις να κυμαίνονται καθημερινά από 1000 έως 2000. Ασφυκτική είναι η κατάσταση στο Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών στον Καρά Τεπέ και στο Κέντρο Ταυτοποίησης Μεταναστών στη Μόρια με χιλιάδες πρόσφυγες να βρίσκονται εκεί χωρίς να έχουν επαρκείς συνθήκες υγιεινής και με αρκετά προβλήματα στη σίτισή τους. Πρόχειροι καταυλισμοί έχουν στηθεί και στο Μόλυβο και στην Κλειώ με εθελοντές να παρέχουν εκεί είδη πρώτης ανάγκης στους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες. Τεταμένη είναι καθημερινά η κατάσταση και στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου γίνεται η πρώτη καταγραφή των αφιχθέντων. Στην ουρά που σχηματίζεται καθημερινά από εκατοντάδες πρόσφυγες προκειμένου να καταγραφούν δεν λείπουν οι εντάσεις και οι μικροσυμπλοκές.
«Η Λέσβος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προβεί σε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ζήτημα. Ευθύνη έχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στήριξη της χώρας μας σε μια τέτοια περίσταση» δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο Βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής. «Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και ενημερώνουμε για την κατάσταση. Αναζητούμε λύση για έκτακτα δρομολόγια πλοίων που θα ανακουφίσουν την κατάσταση» δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ1 ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλλης.
Εξάλλου, μία ακόμα σύσκεψη αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα πραγματοποιήθηκε χθες στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η καταγραφή των αναγκών σε ανθρωπιστική βοήθεια και ιδιαίτερα σε υλικά πρώτης ανάγκης και ιδιαίτερα σε φαρμακευτικό υλικό. Ο κατάλογος των αναγκαίων υλικών και φαρμάκων θα σταλεί στην αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, ώστε να ενεργοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και μέλη εθελοντικών οργανώσεων.

Μοιράσου το άρθρο: