Σαφές μήνυμα αντίστασης σε όσους επιβουλεύονται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα , έστειλε από τα Μαρτυρικά Κερδύλλια Σερρών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Προκόπης Παυλόπουλος  ο οποίος  παρέστη  χθες στις  εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του ολοκαυτώματος των Κερδυλλίων  και της μαζικής εκτέλεσης  άνω των 200 αμάχων  από τα στρατεύματα κατοχής στις 17 Οκτωβρίου 1941 .

«Πρέπει να αντισταθούμε απέναντι σε όλους εκείνους που επιβουλεύονται αυτό το οικοδόμημα και δυστυχώς βλέπουμε σήμερα και μπροστά σε κρίσιμες ευρωεκλογές, να αναπτύσσονται φαινόμενα, μορφώματα λαϊκισμού τα οποία φτάνουν στα όρια του ρατσισμού και ακόμη παραπέρα και ξυπνούν τους χειρότερους εφιάλτες . Έχουμε χρέος να αντισταθούμε απέναντί τους. Έχουμε χρέος να μην τους αφήσουμε να περάσουν. Και αυτό πρέπει να το αποδείξουμε τώρα. Το αργότερο, ως τις ευρωεκλογές. Μετά μπορεί να είναι πολύ αργά» επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμπληρώνοντας πως « αυτό απαιτεί συγκεκριμένες στάσεις και πράξεις, απαιτεί γενναιότητα απαιτεί ευρωπαϊκή συνείδηση, ευρωπαϊκή προσήλωση, απαιτεί προσήλωση στον άνθρωπο και στη δημοκρατία και κυρίως απαιτεί  κοινωνική δικαιοσύνη. Απαιτεί ένα κοινωνικό κράτος που στηρίζει τον άνθρωπο που χειμάζεται. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι ακριβώς αυτές οι ανισότητες, είναι ακριβώς, η φτώχεια και ο πόνος του ανθρώπου, που τροφοδοτούν αυτά τα μορφώματα. Όταν καταρρέει το κοινωνικό κράτος, όταν καταρρέει η έννοια της δικαιοσύνης  και ιδίως της κοινωνικής δικαιοσύνης, καταρρέει και ο άνθρωπος, η αξιοπρέπειά του, η αξία του. Και τότε είναι που αυτές οι “σκοτεινές” δυνάμεις, αναπτύσσονται. Τότε το “αυγό του φιδιού” ξαναβγαίνει. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, να αλλάξουμε πολιτικές, να στηρίξουμε τον άνθρωπο, τη δικαιοσύνη, την κοινωνική δικαιοσύνη, το κοινωνικό κράτος».

 

«Πιστοί στο Ευρωπαϊκό όραμα οι Έλληνες»

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως οι Έλληνες έμειναν πιστοί στο Ευρωπαϊκό όραμα  και πως θα στηρίξουμε τη δημοκρατία τον άνθρωπο, μέσα από μία Ευρώπη που θα πραγματοποιήσει την ευρωπαϊκή της αποστολή και θα δικαιώσει τον ίδιο της ευρωπαϊκό πολιτισμό και δεν επιτρέψουμε να ξαναγίνει η Ευρώπη  αυτό που είπε ο Μαρκ Μαζάουερ μια «σκοτεινή» ήπειρος.

«Επιδιώκουμε την ειρήνη – θα υπερασπιστούμε την ελευθερία μας»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε από τα μαρτυρικά Κερδύλλια ότι η Ελλάδα επιδιώκει την ειρήνη και την ανάπτυξη όλων των γειτόνων μας θέλοντας την ευημερία τους όμως ξεκαθάρισε «όσο είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την ειρήνη και την κοινή δημιουργία, άλλο τόσο είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας και σε αυτό δεν πρόκειται να υπάρξουν ποτέ εκπτώσεις. Θα υπερασπιστούμε έναντι οιουδήποτε  και οποτεδήποτε ανα πάσα στιγμή την κυριαρχία μας, τα σύνορά μας και το έδαφός μας που είναι και ευρωπαϊκό έδαφος και αυτό είναι εθνικό και ευρωπαϊκό χρέος» τόνισε συμπληρώνοντας πως δεν μας διακατέχει κανένα αίσθημα εκδίκησης, ένα αίσθημα μας κατέχει «ποτέ ξανά» αφοσίωση στον άνθρωπο, δικαίωση των ψυχών  των ανθρώπων.

Κατοχικό δάνειο -Γερμανικές αποζημιώσεις

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μνήμης και δικαιοσύνης εντάσσουμε και τις απαιτήσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις. Τις οποίες θεωρούμε πάντοτε νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες, με την έννοια ότι ουδέποτε παρεγράφησαν -δεν υπάρχει καμία ελληνική κυβέρνηση που ποτέ να δέχθηκε παραγραφή- και υπάρχει πάντοτε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού, η αρχή ότι  πρέπει να βρίσκουμε όταν  έχουμε τέτοιες διαφορές, το αρμόδιο δικαστικό φόρουμ, το οποίο είναι εκείνο που θα κρίνει το ποιος έχει δίκιο. Αυτό είναι στοιχειώδης απαίτηση των Ελλήνων, όχι μόνο απέναντι στην ιστορία, αλλά απέναντι στον κοινό ευρωπαϊκό νομικό μας πολιτισμό».

 «Ιερή συγκίνηση»

Ο κ. Πρόεδρος που είναι από πέρυσι επίτιμος δημότης του Δήμου Αμφίπολης τόνισε από  τα μαρτυρικά Κερδύλλια πως πρέπει να θυμόμαστε ότι η συντήρηση της μνήμης μας σε ότι αφορά την ιστορία μας είναι ζήτημα εθνικής επιβίωσης ιδίως για εμάς τους Έλληνες  «με ιερή συγκίνηση βρίσκομαι εδώ σε τούτο τον μαρτυρικό τόπο, στην άγια γη της Μακεδονίας μας» εκφράζοντας τη χαρά του που η πολιτεία ανέδειξε ως μαρτυρικό τόπο αυτό το χώρο με Π.Δ το 1998 τονίζοντας πως δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υπάρξει ποτέ ξανά τέτοιου είδους θηριωδία τέτοιου είδους εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Ανώτατος Πολιτειακός Άρχοντας έκανε εκτενή ιστορική αναφορά στα γεγονότα της 17ης Οκτωβρίου του 1941που οι Γερμανοί εκτέλεσαν και από τα δύο χωριά πάνω από 200 άνδρες από 16 έως 60 ετών, καίγοντας όλα τα σπίτια σκορπίζοντας το πένθος και το μαρασμό, τονίζοντας ότι ήταν το δεύτερο ολοκαύτωμα στην Ελλάδα, μετά την Κάνδανο.

Δέος και συγκίνηση

Μέσα σε μια έντονα συναισθηματικά ατμόσφαιρα τελέσθηκε το μνημόσυνο  στον Ιερό Ναό Αγ. Αναργύρων προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγου και των Μητροπολιτών Ελευθερουπόλεως Χρυσοστόμου και Ιερισσού και Αγίου Όρους Θεοκλήτου.

Ιστορική αναφορά στα γεγονότα της μελανής σελίδας της νεότερης ιστορίας μας έγινε με έναν εξαιρετικό τρόπο από τον  συγγραφέα και ιστορικό Γιώργο Κυρμελή
Ακολούθησε  επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώον στην πλατεία του χωριού  και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν μαθητές σχολείων της περιοχής οι οποίοι συνομίλησαν με τον κ. Πρόεδρο και φωτογραφήθηκαν μαζί του

Αμέσως μετά ακολούθησε επίσκεψη στους τόπους εκτέλεσης

Η επίσκεψη του κ. Προέδρου ολοκληρώθηκε με γεύμα που παρέθεσε ο Δήμαρχος Αμφίπολης Κώστας Μελίτος ο οποίος του χάρισε βιβλία με την ιστορία της περιοχής

Παρών στις εκδηλώσεις και ο Γερμανός Πρόξενος  Βάλτερ Στέχελ

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν η Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, οι βουλευτές Αφροδίτη Σταμπουλή, Κώστας Καραμανλής, Φωτεινή Αραμπατζή, Μιχάλης Τζελέπης, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας,  οι στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές του τόπου, ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, Εμμανουήλ Παππά Δημήτρης Νότας και άλλοι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ευρύτερης περιοχής.

Δεύτερη επίσκεψη του Προέδρου στον Δήμο Αμφίπολης

Είναι η δεύτερη φορά που ο  ΠτΔ  επισκέπτεται την περιοχής της Αμφίπολης. Πέρυσι παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης στην Κορμίστα, για την συμπλήρωση 76 χρόνων από την σφαγή 91 κατοίκων από τους Βουλγάρους το 1941.

Στην ίδια επίσκεψη στο δημαρχείο Ροδολίβους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης λαμβάνοντας το κλειδί της πόλης.

 

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο: