“Είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να ολοκληρώσει τη συμφωνία και να δώσει τέλος στο ζήτημα των στρατοπέδων» δήλωσε πριν από λίγο ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, μετά την απορριπτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στην προσφυγή (αίτηση ακύρωσης) που κατέθεσε ο Δήμος Σερρών στις 14 Νοεμβρίου 2017, κατά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για αθέτηση της συμφωνίας στο θέμα των στρατοπέδων.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα ο κ. Δήμαρχος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η δικαίωση του Δήμου είναι θέμα χρόνου και ερμηνεύοντας το περιεχόμενο της απόφασης του ΣτΕ είπε ότι « οι λόγοι που απορρίπτει το ΣτΕ την προσφυγή (αίτηση ακύρωσης) του Δήμου είναι, ότι το θέμα είναι πολιτικό, είναι μία διαφορά μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Δήμου Σερρών και το ΣτΕ δεν μπορεί να υποχρεώσει ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ) όπως είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να παραχωρήσει ένα ακίνητό του σε ένα άλλο Ν.Π.Δ.Δ όπως ο Δήμος και ότι τέτοια θέματα καλούνται οι δύο πλευρές με συνεννόηση να τα επιλύουν» .
Ο κ. Αγγελίδης επικοινώνησε ήδη με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζητώντας ραντεβού με τον κ. Υπουργό καθώς και με το γραφείο του Υπουργού Επικρατείας κ. Βερναρδάκη ζητώντας συνάντηση μαζί του για το εν λόγω θέμα.
Ο Δήμαρχος Σερρών εξήγησε πως σαν Δημοτική αρχή εμμένουν στη συμφωνία που είχαν συνάψει το 2012 με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τονίζοντας πως μέχρι το τέλος της θητείας του δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται για τη δικαίωση του Δήμου στο θέμα των στρατοπέδων.


Παρών στη συνέντευξη και ο δικηγόρος Αλέξανδρος Παρασκευιώτης που χειρίστηκε την υπόθεση « Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα παράδοξο και το παράδοξο σε σχέση με την απόφαση έχει να κάνει ότι ναι μεν δεν έγινε δεκτή η αίτηση και δεν υποχρεούνται το ΤΕΘΑ και το Υπουργείο να παραχωρήσουνε τα στρατόπεδα, πλην όμως έχει κλείσει η πόρτα της αξιοποίησης των στρατοπέδων εκ μέρος του Υπουργείου και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχει προηγηθεί πολεοδόμηση , υπάρχουν αυτή τη στιγμή χώροι πρασίνου, τα κτίρια είναι διατηρητέα και ο μόνος που θα μπορούσε να προχωρήσει αυτή την αξιοποίηση ήταν ο Δήμος Σερρών μέσα από μία σειρά προγραμμάτων , το δεύτερο σκέλος που έχει να κάνει είναι ότι προφανώς για να ολοκληρωθεί η συμφωνία θα πρέπει να υπάρχει αναθεώρηση εκ μέρους του Υπουργείου, δεν ξέρω αν αυτό είναι ένα θέμα πολιτικής αλλαγής του ίδιου του Υπουργείου, θέλω να πιστεύω ότι και πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα μπορέσει να υπάρξει μια διαπραγμάτευση εκ νέου και μια οριστική επίλυση της διαφοράς» τόνισε – μεταξύ άλλων – ο κ. Παρασκευιώτης

Π.Αγγελίδης: «Νικητής είναι ο Δήμος Σερρών»
Ανεξάρτητα από το γεγονός – υποστήριξε ο κ. Αγγελίδης – ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία, ο νικητής είναι ο Δήμος Σερρών διότι μετά την πολεοδόμηση που έκανε ο Δήμος Σερρών για τα στρατόπεδα Εμ. Παπά και Παπαλουκά για τα οποία εκδόθηκαν ΦΕΚ το 2016, οι χώροι αυτοί των στρατοπέδων, εκτός από τα 45 στρέμματα που μένουν στην κυριότητα του στρατού, μπορεί να χρησιμοποιηθούν μόνο ως χώροι πρασίνου, αναψυχής, ενώ τα κτίρια έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα και δεύτερον αν ο Δήμος Σερρών δεν είχε δώσει αυτές τις χρήσεις γης στους χώρους αυτούς των στρατοπέδων, έπρεπε να δεσμεύσει και να απαλλοτριώσει αντίστοιχες ιδιωτικές εκτάσεις στις γύρω περιοχές με συνέπεια ο Δήμος Σερρών να είναι υποχρεωμένος να διαθέσει τα απαιτούμενα κονδύλια .

«η αξιοποίηση των στρατοπέδων μπορεί να γίνει μόνον από τους Δήμους»
«Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, ότι η αξιοποίηση των στρατοπέδων μπορεί να γίνει μόνον από τους Δήμους, διότι οι Δήμοι μπορεί να ενταχθούν σε προγράμματα και να τα αξιοποιήσουν. Παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Σερρών, ο οποίος εντάχθηκε σε πρόγραμμα, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση 600.000 ευρώ και ήδη υλοποιεί την “Πινακοθήκη Κων/νος Ξενάκης” σε κτίριο του πρώην στρατοπέδου Παπαλουκά» τόνισε ο κ. Αγγελίδης

Μοιράσου το άρθρο: