Το ακριβές ποσοστό της ενιαίας ενίσχυσης, που θα δοθεί ως προκαταβολή στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους, εν όψει της προαναγγελθείσας από το Υπουργείο πληρωμής, ζήτησε η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Βαγγέλη Αποστόλου με σχετική Ερώτησή της.

Η Σερραία βουλευτής ζητά από το Υπουργείο να ξεκαθαρίσει, αν το καταβαλλόμενο ποσό θα αφορά το 70% του συνόλου των επιδοτήσεων, όπως ειδικώς το επιτρέπει η ΕΕ, το 50% του συνόλου ή τελικά ακόμη λιγότερο από το 50%, με το τέχνασμα του 70% της βασικής, όπως έγινε και τα προηγούμενα χρόνια από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Η κ. Αραμπατζή αναφέρεται και στο διπλασιασμό της γραμμικής μείωσης των ενισχύσεων (ΦΕΚ 3622/12-10-2017) έπειτα και από αυτή του Ιουνίου στο 2% (ΦΕΚ 2140/22-6-2017), που φτάνει πλέον στο 4,5%, δείγμα κακού προγραμματισμού του Υπουργείου καθώς η αιτιολογία παρακράτησης υπέρ του εθνικού αποθέματος χρησιμοποιήθηκε από το ΥπΑΑΤ πανομοιότυπα και τον Ιούνιο.

Κυρίως όμως, καλεί την Κυβέρνηση να απαντήσει αν θα δώσει στους παραγωγούς, που επλήγησαν από την ξηρασία το 70% της ενιαίας (σύνολο), όπως προβλέπεται ειδικά για φέτος με την Απόφαση Ares 4667380 – 25/09/2017 της ΕΕ περί έκτακτων κοινοτικών ενισχύσεων σε χώρες, που επλήγησαν από την ξηρασία, όπως η Ελλάδα.

Μια Απόφαση, στην οποία, τελευταία από τα άλλα 14 κράτη – μέλη, εντάχθηκε η χώρα μας, ύστερα από επανειλημμένες και στοχευμένες πιέσεις της ΝΔ προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

 

Μοιράσου το άρθρο: