Αποφασισμένος να μην υποστείλει την «σημαία» διεκδίκησης για την παραχώρηση των στρατοπέδων «Εμμ. Παππά» και «Παπαλουκά» κατά κυριότητα στην τοπική κοινωνία εμφανίζεται σύσσωμος ο Δήμος Σερρών, ύστερα από τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας, που σηματοδότησαν το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων. Παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους, οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου συναινούν στη δημιουργία ισχυρού μετώπου διεκδίκησης των στρατοπέδων σε όλα τα πεδία: στις αίθουσες των δικαστηρίων , στο ελληνικό κοινοβούλιο και στους δρόμους.Αυτή είναι και η κατάληξη της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Σερρών, όπου έγινε η συζήτηση σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της διαπραγμάτευσης και κατάθεση προτάσεων.

«Για μας το θέμα δεν τελειώνει εδώ!» δήλωσε ο Δήμαρχος Σερρών Π.Αγγελίδης, λέγοντας «μολών λαβέ» στους εκπροσώπους του ΤΕΘΑ και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Στις προθέσεις της δημοτικής αρχής είναι αφενός η ισχυροποίηση της νομικής της εκπροσώπησης στη δικαστική διαμάχη που ξεκίνησε το ΤΕΘΑ εναντίον του Δήμου Σερρών και αφετέρου η «αντεπίθεση» του Δήμου Σερρών με αγωγή κατά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για αθέτηση των συμφωνηθέντων. Μέχρι την λήξη των δικαστικών αγώνων, θα συνεχίζει τον καθαρισμό των πρώην στρατοπέδων και την προσπάθειά ένταξή τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα με στόχο την συντήρηση και αξιοποίησή τους.

 «Μολών Λαβέ!»

«Για μας δεν αλλάζει τίποτα. Τα στρατόπεδα θα αποδοθούν στην τοπική κοινωνία και θα ολοκληρωθεί η συμφωνία Αβραμόπουλου. Θα έρθει μια άλλη κυβέρνηση, θα αναλάβει κάποιος άλλος το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και θα την υλοποιήσουν ταχύτατα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Σερρών Π.Αγγελίδης, ευχαριστώντας υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες που συνέβαλαν για την επίτευξη της συμφωνίας. Το ίδιο … γενναιόδωρος εμφανίστηκε απέναντι στον κ. Καμμένο και στους αρνητικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του, όπως επίσης και σε βάτος των Σερραίων κυβερνητικών βουλευτών.

«Το θέμα να το χειριστεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός»

«Θα πρέπει το θέμα να το χειριστεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Να έρθει στις Σέρρες και να δώσει τέλος στα δικαστήρια του ΤΕΘΑ κατά του Δήμου Σερρών. Και να δώσει τη δυνατότητα στο δήμο ν’ αξιοποιήσει τα στρατόπεδα» , υποστήριξε από την πλευρά του ο εισηγητής του θέματος και εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κυρτάσογλου. Όπως αποκάλυψε, για την καλύτερη νομική «θωράκιση» του Δήμου Σερρών στη δικαστική διαμάχη με το ΤΕΘΑ με πρόταση του δικηγορικού συλλόγου Σερρών ( ο οποίος θα αναλάβει και την κάλυψη των εξόδων)  θα ανατεθεί η υπόθεση σε δικηγόρο με ειδίκευση στα κτηματολογικά .

«Νυν υπέρ πάντων ο αγών!»

« Συμφωνούμε ως παράταξη ότι πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Συμφωνούμε ότι πρέπει να υπερασπιζόμαστε το συμφέρον του σερραϊκού λαού. Να πάμε στα δικαστήρια για να τελειώσει μια και καλή η υπόθεση των απειλών» δήλωσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Στέφανος Φωτιάδης, επιρρίπτοντας ευθύνες στη δημοτική αρχή για τον χειρισμό του όλου θέματος και αμφισβητώντας το ενδεχόμενο έλευσης του Πρωθυπουργού στις Σέρρες για το θέμα των στρατοπέδων.

«Αυτοπαγιδευτήκατε κ.Δήμαρχε!»

«Οι λάθος χειρισμοί και η συνεχής ενδοτικότητα μας έφτασαν σ’ αυτό το οδυνηρό αποτέλεσμα. Αυτοπαγιδευτήκατε κ.Δήμαρχε! Το ΤΕΘΑ είναι αδηφάγο».Τα παραπάνω υποστήριξε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Θεόδωρος Μηλίδης, καταθέτοντας παράλληλα τις προτάσεις του συνδυασμού του σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του Δήμου Σερρών, όπως: την απαρέγκλιτη τήρηση της συμφωνίας Αβραμόπουλου στο σύνολό της , την κατάθεση επερωτήσεων από Σερραίους βουλευτές για το θέμα στων στρατοπέδων, ώστε εντός του κοινοβουλίου να υπάρξει απάντηση του Υπουργού, την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων και την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, ακόμη και την τοποθέτηση πανό διαμαρτυρίας στα στρατόπεδα.

«Δύναμη τα συλλαλητήρια»

«Με 2-3 συλλαλητήρια τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά» υποστήριξε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΛΑΣ Γιώργος Καρύδας. Χαρακτήρισε το θέμα πολιτικό επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάφορη κοροϊδία σε βάρος του λαού, καθώς άλλα υποσχόταν προεκλογικά και άλλα πράττει μετεκλογικά. Εστίασε σε σημεία λανθασμένων χειρισμών της δημοτικής αρχής κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα κινητοποίησης των πολιτών .

Εντάσεις-αποχωρήσεις

Από την συνεδρίαση δεν έλλειψαν οι εντάσεις και οι διαπληκτισμοί μεταξύ αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης, τόσο για τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής, όσο και για τη διαδικασία της συνεδρίασης λόγω των συνεχών παρεμβάσεων του Δημάρχου Σερρών ύστερα από τοποθέτηση ή ερώτηση δημοτικού συμβούλου. Για φίμωση της αντιπολίτευσης, καταστρατήγηση των δημοκρατικών διαδικασιών και μονόπλευρη ενημέρωση των φορέων για τα στρατόπεδα κατηγόρησε τον Δήμαρχο Σερρών ο δημοτικός σύμβουλος της «Διάβασης Πεζών» Δημήτρης Γιαννακίδης, οποίος και αποχώρησε από τα έδρανα της συνεδρίασης, αρνούμενος να συμμετέχει στη διαδικασία. Παρέμεινε, ωστόσο, στην αίθουσα και την παρακολούθησε από τις θέσεις του κοινού.

Μοιράσου το άρθρο: