«Η επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας» στο Άστρος

Τη θρυλική μαύρη κωμωδία «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» του μεγάλου Ελβετού συγγραφέα Φρίντριχ Ντύρενματ θα παρουσιάσει την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Ιουλίου, στις 21:15, στο Ίδρυμα Ζαφείρη το Θεατρικό Εργαστήρι Άστρους.

Το Θ.Ε.Α. θα παρουσιάσει το έργο σε νέο, εκσυγχρονισμένο κείμενο, βασισμένο στη νέα μετάφραση από τα γερμανικά και στη διασκευή του Κώστα Ν. Φαρμασώνη. «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» διαδραματίζεται σε μια μικρή πόλη της Ευρώπης που λέγεται Γκύλλεν και βρίσκεται σε μεγάλη οικονομική κρίση. Η γηραιά κυρία δεν είναι άλλη από μια παλιά συμπολίτισσα, που ταπεινώθηκε στα νιάτα της από τον τότε νεαρό εραστή της και αναγκάστηκε να γίνει πόρνη. Τώρα, μετά από χρόνια ξενιτιάς, έρχεται, ως μεγιστάνας του πλούτου και βάζει μπρος τη μηχανή της δράσης: Προσφέρει στους πτωχευμένους πατριώτες της, οικονομική ανάπτυξη, υπό τον όρο ότι θα «τιμωρήσουν» τον παλιό της εραστή, που εξακολουθεί να ζει στο Γκύλλεν…
Ο σκηνοθέτης Κώστας Φαρμασώνης αναφέρει : «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» είναι σαν μια παραβολή του Ευαγγελίου, όπως λέμε «του ασώτου», ή ακόμα καλύτερα «του τελώνη και του φαρισαίου»… Μόνο που είναι χτισμένη με τα υλικά της γερμανικής διαλεκτικής, έτσι όπως την τελειοποίησε ο Μπρεχτ. Επειδή όμως είναι παραβολή, είναι ένα έργο συμπαντικό: Το κεντρικό διακύβευμα είναι η αξία μιας ανθρώπινης ζωής απέναντι στην ευημερία της ομάδας. Με ένα απλό, αλλά ιδιοφυές, εύρημα ο συγγραφέας βρίσκει την ευκαιρία να ξετυλίξει κωμικοτραγικά τους μηχανισμούς της καταναλωτικής τρέλας, της αλόγιστης πίστωσης, του κυνικού αμοραλισμού, της διπρόσωπης ηθικής και της μαζικής ψυχολογίας. Με απλές καθημερινές σκηνές δημιουργεί παραδείγματα ανθρώπινης ανευθυνότητας και στρουθοκαμηλισμού τόσο απρόβλεπτα, αλλά και τόσο κοινά, που εγγίζουν τα όρια ενός επιτυχημένου ανεκδότου.
Ο Ντύρενματ είναι γιος προτεστάντη ιερέα και εγγονός πολιτικού- και έχει την ευκαιρία με την μοναδική του ευφυϊα, να παρακολουθεί από μικρός την αλλοίωση των ελληνοχριστιανικών ιδανικών στην υπαρκτή ζωή. Και με την «Επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» στο Γκύλλεν, καταγγέλλει προφητικά μιαν υποκριτική Ευρώπη, που, από τη μια διακηρύσσει καταστατικά τις αρχές της δημοκρατίας και της χριστιανικής αγάπης, κι από την άλλη επιχειρηματολογεί φαρισαϊκά για να συμπράξει αμαχητί στον σιδερένιο μηχανισμό ενός ανταποδοτικού εγκλήματος.Το έργο μοιάζει σαν μια παρτίδα σκάκι, που το παίζει ο Θεός με το Διάβολο: Τα πιόνια προσεύχονται στο Θεό, αλλά είναι έτοιμα να πάνε με το Διάβολο… Και ο μέγας σκακιστής Ντύρενματ παρακολουθεί με αγωνία…»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος