Η Μάνη τίμησε την επέτειο της 17ης Μαρτίου 1821

Ολοκληρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι στην Αρεόπολη, οι τριήμερες εκδηλώσεις, με αφορμή την επέτειο της 17ης Μαρτίου 1821, όταν οι Μανιάτες οπλαρχηγοί, με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, κήρυξαν “ένοπλο απελευθερωτικό αγώνα” κατά των Οθωμανών.

Η Μάνη τίμησε την επέτειο της 17ης Μαρτίου 1821Η επίσημη Δοξολογία, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, ενώ στη συνέχεια, στη θέση “Κοτρώνι“, στην πλατεία της Αρεόπολης, πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της ορκωμοσίας των Μανιατών οικογενειών, από μαθητές των σχολείων της περιοχής.
 

Η Μάνη τίμησε την επέτειο της 17ης Μαρτίου 1821Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο πρώην δήμαρχος Σπάρτης, κ. Δημοσθένης Ματάλας.
Ακολούθως, στην Πλατεία Αθανάτων, έλαβε χώρα επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων ηρώων, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Σωματεία και σύλλογοι από διάφορα μέρη της χώρας, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

Η Μάνη τίμησε την επέτειο της 17ης Μαρτίου 1821Η σημερινή εκδήλωση έκλεισε με την καθιερωμένη παρέλαση. Χθες, διεξήχθησαν ιππικές δράσεις, χοροί και απαγγελίες ποιημάτων. Οι λαμπρές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη, στο Γύθειο (έδρα του Δήμου Ανατολικής Μάνης), με αναπαράσταση του πολεμικού συμβουλίου των Γρηγοράκηδων, με θεατρικό μονόπρακτο απ’ την θεατρική ομάδα του Δήμου Ανατολικής Μάνης και με παραδοσιακούς χορούς απ’ τα σχολεία και τους πολιτιστικούς/χορευτικούς συλλόγους της Μάνης.

Η Μάνη τίμησε την επέτειο της 17ης Μαρτίου 1821Τις εκδηλώσεις παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ενώ στην Αρεόπολη βρέθηκε αντιπροσωπεία απ’ την Ασή Γωνιά Χανίων, αφού υφίσταται αδελφοποίηση των δύο περιοχών ( είναι γνωστή η στενή φιλία και οι δεσμοί αίματος μεταξύ Μάνης και Κρήτης).
 

Η Μάνη τίμησε την επέτειο της 17ης Μαρτίου 1821Τις σημερινές εκδηλώσεις παρακολούθησαν εκπρόσωποι της Προεδρίας της Δημοκρατίας, της Εκκλησίας, του Κοινοβουλίου, των Κομμάτων, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, της Αυτοδιοίκησης Α και Β Βαθμού, της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και άλλων δημοσίων υπηρεσιών.

φωτό: Στ. Ζορμπαλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος