Γ. Δραγασάκης : “Η κυβέρνηση άντεξε και θα υπάρξει νέα τετραετία”

Στις βάσεις που έχουν τεθεί και στις δυνατότητες που έχουν δημιουργηθεί από την κυβέρνηση καθώς και στην κρισιμότητα των ευρωεκλογών αναφέρθηκε από την Τρίπολη ο Υπουργός Οικονομίας και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης.

Ο κ. Δραγασάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους φορέων παραγωγικών τάξεων της Αρκαδίας, άκουσε τους προβληματισμούς τους, τους γνωστοποίησε τις προθέσεις της κυβέρνησης και δήλωσε πως “ήταν μια σύσκεψη που τον χαροποίησε γιατί οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού όλες είτε έχουν εκπληρωθεί είτε βρίσκονται σε φάση υλοποίησης γιατί αυτό είναι μια καλή βάση εμπιστοσύνης. Υπάρχουν προβλήματα είπε ο υπουργός Οικονομικών που παραμένουν άλυτα ή είναι προβλήματα που μας έρχονται απο το μέλλον”.

Στη συνέχεια ο κ. Δραγασάκης μίλησε στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι :

Γ. Δραγασάκης : “Η κυβέρνηση άντεξε και θα υπάρξει νέα τετραετία”

-Ζούμε σε μια κρίσιμη συγκυρία, η ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία βρίσκονται σε φάση επιβράδυνσης, οι γεωπολιτικές εντάσεις και ανακατατάξεις μέσω εμπορικών πόλεμων και αναβίωσης ενός κλίματος ψυχρού πολέμου μονιμοποιούνται και η αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού αναγνωρίζεται γενικώς αλλά οι συνέπειες της πολιτικής του με κυρίαρχη τη διεύρυνση των ανισοτήτων παραμένουν.

-Τόνισε ότι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες γιατί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα επηρεάσει καθοριστικά την πορεία της Ευρώπης και της κάθε χώρας ξεχωριστά και η προοδευτική απάντηση είναι η ανάγκη για ευρύ μέτωπο δυνάμεων και μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία Ριζοσπαστικής Αριστεράς Οικολογίας και δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας που διαφοροποιούνται από το νεοφιλελευθερισμό.

-Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύει μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία ενάντια στην ακροδεξιά αλλά και στις πολιτικές που τη τροφοδοτούν, ενάντια στη λιτότητα, τις ανισότητες, το ρατσισμό, τη ξενοφοβία, τις διακρίσεις.

– Οι ευρωεκλογές δεν γίνονται μόνο για την Ευρώπη. Γίνονται και για την Ελλάδα, αφορούν τους εργαζόμενους και τους ανέργους στη χώρα μας, τους συνταξιούχους, τη νέα γενιά. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα ζητά να γίνουν οι ευρωεκλογές δημοψήφισμα.
Ας τις κάνουμε λοιπόν:

-Ένα δημοψήφισμα για το κοινωνικό κράτος. Θέλουμε να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος τώρα ή το παραπέμπουμε στο μέλλον; Θέλουν να διατηρηθούν οι πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση ή να ανατραπούν;

-Ας κάνουμε τις ευρωεκλογές ένα δημοψήφισμα για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις για την κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις. Θέλουμε κύρια και επικουρική σύνταξη εγγυημένη από το κράτος ή θέλουμε επικουρικές συντάξεις να πάρουν μόνο όσοι έχουν αποταμιεύσεις για να επενδύουν σ’ ένα κεφαλοποιητικό σύστημα;

-Ας κάνουμε τις ευρωεκλογές ένα δημοψήφισμα για τη φορολογία. Θέλουμε δίκαιες στοχευμένες ελαφρύνσεις που να κάνουν τη φορολογία δικαιότερη ή θέλουμε μείωση της φορολογίας στα μεγάλα εισοδήματα σε βάρος των αδυνάτων και των κοινωνικών δαπανών;

-Ας κάνουμε τις ευρωεκλογές ένα δημοψήφισμα για το ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια και στον κόσμο. Θέλουμε να ζούμε σε μια χώρα φοβική και περίκλειστη ή θέλουμε να κτίσουμε ένα μοντέλο μόνιμης ειρήνης ισότιμης συνεργασίας και συνανάπτυξης;

Η κυβέρνηση αυτή, είπε απο την Αρκαδική πρωτεύουσα ο Υπουργός Οικονομικών, άντεξε και θα υπάρξει νέα τετραετία γιατί :

-Πρώτον πετύχαμε το βασικό μας στόχο, όχι μόνο το δικό μας, αλλά της κοινωνίας. Η κοινωνία είχε κατανοήσει ότι για να μιλήσουμε για ανάπτυξη, για να μιλήσουμε για δικαιοσύνη έπρεπε να λύσουμε το κόμπο των μνημονίων έπρεπε να βγούμε από την επιτροπεία, έπρεπε να σπάσουμε τον αποκλεισμό μας από τις διεθνείς αγορές.Η κοινωνία αυτό το εκτιμά και ιδίως τώρα που αρχίζει να νοιώθει τα οφέλη. Διότι δεν είναι και λίγα όσα κάναμε από τον Αύγουστο ως σήμερα.

– Δεύτερον κάναμε πράξη μια αξιακή δέσμευση αυτής της κυβέρνησης. Και η δέσμευση ήταν ότι είτε πολλούς πόρους έχουμε είτε λίγους τους μοιράζουμε με κριτήριο τη δικαιοσύνη και την προτεραιότητα έχουν οι πιο αδύναμοι. Παρόλο λοιπόν που ο αναγκαστικός συμβιβασμός το 2015 κλόνισε τις συμμαχίες μας με ορισμένες κοινωνικές ομάδες στη συνέχεια ο κόσμος είδε ότι παρά το μνημόνιο που είχαμε να εφαρμόσουμε κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να στηρίξουμε την κοινωνία και πριν από όλα τον κόσμο της μεγαλύτερης ανέχειας και ανάγκης.
Είμαστε λοιπόν εδώ, όρθιοι και δυνατοί πιο έμπειροι και αποφασισμένοι διότι βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, με την κοινωνία όρθια και την οικονομία σε ανοδική τροχιά.

Για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ο κ. Δραγασάκης τόνισε :

-Αν το πρώτο κεφάλαιο λοιπόν του κυβερνητικού έργου είναι η έξοδος από τα μνημόνια, η στήριξη της κοινωνίας και η ανάκαμψη της οικονομίας, το δεύτερο κεφάλαιο είναι η δημιουργία δυνατοτήτων για την επόμενη 10ετία, η δημιουργία των προϋποθέσεων για τη διατηρισιμότητα και τη διεύρυνση των όσων πετύχαμε ως τώρα .

– Η πρώτη ανάγκη και προτεραιότητα παραμένει: να εξαλείψουμε την κληρονομιά και της κρίσης και να διαχυθούν τα οφέλη της ανάκαμψης σε όλη την κοινωνία.

– Η δεύτερη ανάγκη ότι βγήκαμε από τα μνημόνια δεν σημαίνει ότι οι αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτά έχουν αντιμετωπιστεί.Αντίθετα, οι αιτίες αυτές παραμένουν, με πρώτη και πιο σημαντική το παραγωγικό σύστημα- το μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να αλλάξει ριζικά.

– Η τρίτη ανάγκη οι ανάγκες που έρχονται από το μέλλον, Κλιματική αλλαγή, Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, Κυκλική οικονομία, Νέο ενεργειακό υπόδειγμα, Νέα κουλτούρα κατανάλωσης, 4η Βιομηχανική Επανάσταση, ρομποτική, τεχνητή νοημοσύνη, τα νέα επαγγέλματα, το μέλλον της εργασίας.

-Το νέο στόχο μπορούμε λοιπόν να τον κατανοήσουμε ως ένα μεγάλο μετασχηματισμό διαρκείας που στόχος και αποτέλεσμα του θα είναι η ενδυνάμωση, η αναζωογόνηση και η διεύρυνση της δημοκρατίας ως μια προοδευτική απάντηση στον εκφυλισμό της δημοκρατίας και στην αμφισβήτησή της από την ακροδεξιά.

-Δημιουργήσαμε και δημιουργούμε δυνατότητες για το μέλλον , Εξασφάλιση αποθεμάτων ρευστότητας αντί προληπτικής πιστωτικής γραμμής, Επίτευξη βιωσιμότητα του χρέους , Συγκρότηση Εθνικής αναπτυξιακήςΣτρατηγικής, ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας και θεσμικός σχεδιασμός της ανάπτυξης, Προετοιμασία της νέας προγραμματικής περιόδου.

Είμαστε στην αρχή ενός νέου ανοδικού κύκλου, η κοινωνία δεν θα επιτρέψει το πισωγύρισμα.

-Η ένταση και διάρκειά του θα καθοριστούν από την αξιοποίηση των νέων θετικών δεδομένων, την ασταμάτητη υλοποίηση των αναγκαίων αλλαγών και μετασχηματισμών με κοινωνικό πρόσημο και βεβαίως από τις διεθνείς εξελίξεις.

-Η πολιτική Μητσοτάκη σημαίνει είτε επιστροφή στη δημοσιονομική αστοχία είτε σε επιδρομή για μείωση κοινωνικών δαπανών.

-Ο κ. Μητσοτάκης δεν διαθέτει κανένα αξιόπιστο σχέδιο για τη μείωση κανενός φόρου και καμίας φορολογίας. Όσα λέει λοιπόν για μείωση των φόρων είναι ανέξοδες δημαγωγίες.

-Αν του δοθεί ποτέ η δυνατότητα να κυβερνήσει το πιθανότερο είναι ότι οι υποσχέσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις είτε θα οδηγήσουν σε επιστροφή στη δημοσιονομική ασωτία και ελλείμματα του παρελθόντος ή θα μετατραπούν σε επιδρομές ενάντια στις κοινωνικές δαπάνες.

Γ. Δραγασάκης : “Η κυβέρνηση άντεξε και θα υπάρξει νέα τετραετία”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος