Ειδικό αφιέρωμα στην παρουσία του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια (1776-1831) στην Τρίπολη και στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, πριν από 190 χρόνια, πραγματοποίησε, σήμερα το απόγευμα, στην Αρκαδική πρωτεύουσα, η Ιερή Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας.

Η εκδήλωση, έγινε, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων (1818-2018) απ’ τον μαρτυρικό θάνατο του αγίου Νεομάρτυρα Παύλου, (εκ των πολιούχων της πόλης).

Η δράση, ξεκίνησε με απόδοση χορωδιακών ασμάτων απ’ την Χορωδία της Τρίπολης, ενώ ακολούθησε, διαφωτιστική ομιλία του Νίκου Γαργαλιώνη (γενικός γραμματέας, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, εκδότης), γύρω απ’ το ιστορικό του ναού, της ενορίας, της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της συσχέτισης της συγκεκριμένης, ιστορικής εκκλησίας, με τον Ιωάννη Καποδίστρια (την στήριξε οικονομικά, για να αναστηλωθεί, μετά τα ερείπια που άφησε ο Ιμπραήμ Πασάς).

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας-Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος, ο οποίος και προσέγγισε τον ρόλο και την συμβολή του χριστιανισμού, αλλά και του Κολοκοτρώνη, στο να διασωθεί η φλόγα του Αγώνα και να υπάρξει τελικά, εθνικό κράτος.

Για το προφίλ του Κερκυραίου γόνου αριστοκρατικής οικογένειας, μίλησε ο Τριπολιτσιώτης φιλόλογος-ιστορικός, Βασίλης Σιακωτός.

Ο κεντρικός ομιλητής, στάθηκε στο … ταυτόσημο της σχέσης χριστιανισμού-Κυβερνήτη, ενώ προσέγγισε και το μεγάλο έργο του κορυφαίου διπλωμάτη και πολιτικού (εκπαιδευτικό σύστημα, στρατός, κοινωνική πρόνοια, νομοθετικό έργο, συνταξιοδοτικό σύστημα κλπ.), πάντα σε σχέση με την ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία, την κουλτούρα και την παράδοση.

Τις ομιλίες άκουσαν, ανώτεροι και κατώτεροι ιερείς, ενορίτες, αλλά και πολίτες απ΄ άλλες ενορίες.

Παρόντες και οι Αρκάδες Μητροπολίτες Ιερισσού, Αγίου Όρους – Αρδαμερίου και Πατρών, κ.κ. Θεόκλητος, κ.κ. Χρυσόστομος.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, βρέθηκε και ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γιώργος Παπαηλίου.

φωτό: Στ. Ζορμπαλάς

Μοιράσου το άρθρο: