Ικανοποίηση φαίνεται να επικρατεί στις τάξεις του επιμελητηρίου Αρκαδίας, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών, κ. Γ. Χουλιαράκη για το ζήτημα της ρύθμισης των πυρόπληκτων δανείων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Ένα χρόνιο αίτημα των επιμελητηρίων των περιοχών που επλήγησαν στο παρελθόν απ’ τις φωτιές, φαίνεται να ικανοποιείται, μετά και την υπουργική απόφαση της κυβέρνησης.

Η νέα διοίκηση του επιμελητηρίου Αρκαδίας, εξέδωσε και σχετικό δελτίο Τύπου.

Σ’ αυτό, αναφέρει το ιστορικό του ζητήματος, αλλά και τις συνεχείς προσπάθειες του τέως προέδρου Ιωάννη Μπουντρούκα, ώστε το πρόβλημα με τα πυρόπληκτα δάνεια, να οδηγηθεί προς μία θετική κατεύθυνση για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Το δελτίο Τύπου καταλήγει ως εξής:

‘(…) Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε ότι, δυνάμει της με αριθμ. 2/94253/0025/21.12.2018 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Γεωργίου Χουλιαράκη, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’5960/31.12.2018, η παραπάνω πρόταση των Επιμελητηρίων έγινε πράξη, δίνοντας ευθέως τη δυνατότητα στα πιστωτικά ιδρύματα και τους δανειολήπτες να ρυθμίζουν, μεταξύ άλλων, και τα πυρόπληκτα (κόκκινα και ενήμερα) δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς οι τράπεζες να προβάλουν ως εμπόδιο την ύπαρξη της συγκεκριμένης εγγύησης και την ανάγκη λήψης εγκρίσεων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Η Κυβέρνηση με την συγκεκριμένη υπουργική απόφαση έκανε το αναγκαίο βήμα και υπέδειξε προς τις τράπεζες ότι, δεν μπορούν πλέον να αρνούνται πεισματικά την ρύθμιση των συγκεκριμένων δανείων.

Είναι καιρός πια να πειστούν οι τράπεζες ότι είναι προς το συμφέρον τους, όπως και προς το συμφέρον της εθνικής οικονομίας, η ρύθμιση των δανείων αυτών, ακόμα και με γενναία κουρέματα, παρατάσεις, μείωση επιτοκίων κλπ. Σε κάθε περίπτωση, η υπουργική απόφαση τους λύνει τα χέρια και διαφυλάσσει τα συμφέροντά τους από τις ληφθείσες εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

Ευθύνη της Κυβέρνησης παραμένει η άσκηση περαιτέρω πίεσης προς τα τραπεζικά ιδρύματα, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, να διευκολύνουν τον κάθε δανειολήπτη που προσέρχεται με διάθεση ρύθμισης των δανείων του και να σταματήσουν να απειλούν και εκβιάζουν πως αφού έχουν την εγγύηση του δημοσίου θα προστρέξουν σε αυτήν.

Περαιτέρω, θα πρέπει επιτέλους να ληφθούν και ειδικότερες μέριμνες αναφορικά με τους συνοφειλέτες – εγγυητές των δανείων αυτών, οι οποίοι βρέθηκαν μπλεγμένοι με τα συγκεκριμένα δάνεια, αντίθετα στις τότε αποφάσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την έγκριση παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου.

Ευθύνη όμως και των δανειοληπτών πλέον είναι να επισπεύσουν και αυτοί τις διαδικασίες τακτοποίησης των δανείων τους και να επιδιώξουν να βελτιώσουν την τραπεζική τους εικόνα. Ο πιστωτικός τομέας είναι απαραίτητο να εξυγιανθεί από τα κόκκινα δάνεια για να μπορέσει να επιτελέσει τον πρωταρχικό του ρόλο που είναι η χορήγηση νέων χορηγήσεων για να πάρει μπρος η οικονομία.

Παρακολουθούμε την εξέλιξη του ζητήματος των δανείων συνεργαζόμενοι πάντοτε στενά με τα Επιμελητήρια και των άλλων πυρόπληκτων νομών Αχαΐας, Ευβοίας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας και θα παρεμβαίνουμε για κάθε εφικτή διευθέτηση».

από δελτίο Τύπου
πηγή φωτό: ερτ (αρχείο)

Μοιράσου το άρθρο: